[PUBG] PUBG zavádí do hry boty
Gaming PUBG Článek [PUBG] PUBG zavádí do hry boty

[PUBG] PUBG zavádí do hry boty

Vojtěch Mikulec

Vojtěch Mikulec

27. 4. 2020 13:36

"Přislíbeni" jsou i v PC verzi.

Reklama

Už nějakou dobu se spekuluje o zavedení botů do hry. Nyní přichází ujištění v podobě oficiálního plánu vývojářů o tom, že boti v PUBG budou podobně jako je tomu například v PUBG Lite. Zatím je testování botů omezeno pouze na konzole, nicméně přislíbeni jsou i do PC verze, jak vyplývá z neoficiálního vyjádření komunitního manažera PUBG na jeho Twitteru.

[PUBG] PUBG zavádí do hry boty

Ve zprávě k přidání botů do konzolové verze je jejich zavedení zdůvodňováno prohlubováním mezery mezi hráči, kteří jsou pokročilí a mezi nováčky. Čím dál častěji se totiž stává, že nováčci končí hru příliš brzy bez jediného zabití, zatímco zběhlí hráči sbírají killy jeden po druhém. Za normálních okolností by se tento problém zřejmě řešil pokročilejším matchmakingem, ale vzhledem k úbytku hráčů a neustálému zavádění nových map, které jsou k výběru zvlášť jedna po druhé, by se tak ještě více prodloužila čekací doba na hru. PUBG se proto rozhodlo pro vývoj umělé inteligence, která by ale měla být (snad) chytřejší než ta v PUBG Lite a chápou, že boti mohou mít jak negativní tak pozitivní vliv, to ale závisí právě na jejím naprogramování, na kterém pak dále závisí požitek ze hry. Dále se Hawkinz vyjádřil k objevování nových možností týkajících se času matchmakingu. Skrz boty bude údajně možné tyto možnosti objevovat a různě s nimi experimentovat.

[PUBG] PUBG zavádí do hry boty

Základní vlastnosti botů (zatím na konzolích) jsou popsány níže.

Pohyb

V rámci jedné hry se hráč často  pohybuje po celé mapě. V případě botů je jejich pohyb řešen navigačními hranicemi, které udávají to, kam až bot může zajít. Pro každou mapu je tak rozmístěno několik těchto hranic, mezi kterými se mohou jednotliví boti pohybovat, ale zároveň je třeba dbát na to, aby například neskočili ze skály nebo neudělali podobnou hloupost, kterou by hráč při smyslech zřejmě neudělal. S těmito hranicemi boti neustále kontrolují různé environmentální nebezpečí, které by jim mohlo hrozit a zároveň se snaží nejkratší cestou dostat tam, kam "zamýšlí".

Střelba

Hráči v PUBG střílejí na různé vzdálenosti na různě pohyblivé cíle (ta zahrnuje long-range boje i ty, při kterých je třeba vyčistit budovu). Vzhledem ke speciální povaze PUBG a její mechanice střílení, která zahrnuje fyziku letící kulky, nebylo by žádoucí, aby boti stříleli a trefovali se pouze na základě pravděpodobnosti. Boti byli navrhnuti tak, aby v nich byla zahrnuta i fyzika při střílení. Pro hráče to tak znamená, že bude možné se vyhnout útoku bota za podmínek, že budou dělat přesně to, co by udělali i při setkání s reálným hráčem místo bota. Dále byl přidán systém, který počítá pravděpodobnost přesnosti na základě vzdálenosti. Všechny tyto mechaniky byly pečlivě vyváženy tak, aby poskytovaly výzvu pro nové hráče.

Lootění

Pro hráče je důležité být nalootěn - někdy to může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. S příchodem botů do hry je očekáván nárůst počtu zabití a s tím i nárůst věcí, které budou z botů získány. Pokud budou boti příliš nalootění, negativně by to mohlo ovlivnit vyvážení každé hry a naopak, pokud by lootu moc neměli nebo měli loot, který by neseděl s fází hry, vypadalo by to nerealisticky. Z proběhlých her tak bylo nutné analyzovat velké množství dat, což pak pomohlo při určování v jaké fázi by měl mít daný bot jaký loot a jak by s ním měl zacházet. Například je vyšší pravděpodobnost toho, že na vás ze začátku hry bot zaútočí s SMG při close-range boji, nebo později ve hře na větší vzdálenost s SR/DMR.

Pro ujasnění situace PUBG uvádí, že nový Ranked systém (který by měl přijít pravděpodobně příští měsíc) boty obsahovat nebude, postrádalo by to smysl.

Toto zavedení botů je pouze první iterací delšího procesu, který bude do hry implementován. V následujících měsících je plánováno zavedení technik strojového učení, které budou pozorovat a učit se od reálných hráčů styl hry a chování, tato data pak budou aplikována na boty tak, aby působili co nejrealističtěji. Zbývá tak pouze doufat, že boti jsou dobrým rozhodnutím co se týče nově příchozích hráčů nebo snížení matchmaking času.

[PUBG] PUBG zavádí do hry boty

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama