[PUBG] PUBG zažívá těžké časy
Gaming PUBG Článek [PUBG] PUBG zažívá těžké časy

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Vojtěch Mikulec

Vojtěch Mikulec

27. 2. 2020 08:48

Cheating, chyby a pády hry, nedostatečná komunikace - to vše jsou důvody k úbytku hráčů.

Reklama

PUBG už od samého začátku spuštění otevřené bety i alphy doprovází mnoho chyb ve hře, u kterých se vždy předpokládalo jejich brzké opravení. Ze začátku měla hra jinou atmosféru a s masivním přílivem hráčů se na konci roku 2017 a poté na začátku roku 2018 v PUBG (tehdy pod vedením Brendana Greena) rozhodli, že z pokusu a vize realistického battle royale módu by se mohlo stát něco velkého. A taky že stalo. Čísla nových hráčů v tomto období raketově rostla, PUBG Corporation se rozšiřovala za účelem zkvalitnění gameplaye a s přidáním "e-sports ready" nálepky se v PUBG dostali ještě pod větší tlak.

Není pochyb o tom, že za tu dobu udělala hra velký pokrok téměř ve všem. I přes neustálé nadávky na špatnou optimalizaci jsou stížnosti na nízký počet FPS již méně časté a vzhledem k povaze hry a enginu i méně pochopitelné. Co se týče herního obsahu, na to developeři také nezapomínají a zavalují hráče někdy možná i zbytečnými předměty do hry, o které nikdo příliš nemá zájem, ale do PUBG marketingu není třeba příliš zabíhat. 

Co zde ale vždy bylo a zřejmě i bude jsou všudypřítomné bugy, chyby ve hře, které v tom lepším případě znepříjemňují celkový pocit z hraní a v tom horším vám tento pocit úplně zruší, protože se čím dál častěji stává, že vám hra v intenzivním momentu prostě spadne. Chyby se vyskytují v téměř každé hře, někde méně, někde více, vždy je ale třeba projevit z developerského týmu snahu o urgentní opravy a komunikovat s komunitou, která bez těchto informací nemůže vědět, na čem vlastně je. S tímto problémem (kromě dalších) se PUBG potýká právě teď.

Komunita, která se pravidelně PUBG věnuje, si hromadně začíná stěžovat na nedostatečnou komunikaci developerů skrz komunitní manažery a s nechuti hrát houfně odchází. Kdo by totiž chtěl trávit čas u něčeho, co má sice skvělý nápad, provedení ovládání a grafické zpracování, ale mnohdy nefunguje tak, jak má a z relaxu u PUBG se stává spíše nervák, který nikdo nemá zapotřebí? Jako důkaz dlouhodobého poklesu hráčů je níže uveden výpis z veřejných steamcharts statistik hry PUBG.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Je zde přehledně po měsících vidět, kolik hráčů přibylo a kolik ubylo od října roku 2017. O 4 měsíce později začalo hráčů rapidně ubývat a to až do prosince 2018, kdy byla přidána nová mapa Vikendi. Na krátkou dobu se počet hráčů o kousek zvedl, ale vzápětí nastal zase dlouhodobý pokles, který trvá víceméně dodnes. Maximum hráčů každý měsíc spadlo od října 2017 o zhruba 75% a od té doby se z hlediska komunikace a opravy základních chyb nic moc nezměnilo.

Tyto statistiky jsou nejen viditelné z čísel, ale samozřejmě se projevují i na čekacích dobách v mapách. PUBG se tak ocitá v začarovaném kruhu - některé mapy v některých regionech nejsou vůbec hratelné a hráči, kteří si chtějí hru vyzkoušet jako začátečníci nemají moc prostoru se rozvíjet kvůli neexistujícími matchmakingu podle ratingu. Otázkou zůstává, zda-li PUBG stihne vydat nový skill based rating a založit na něm matchmaking do té doby, než většina hráčů konvertuje k jiným hrám, například k přislíbenému battle royale od Call of Duty, které má údajně pojmout až 200 hráčů na jednu mapu.

Těchto problémů si samozřejmě všímají i streameři a profesionální hráči, pro které je PUBG zdroj obživy. Mnoho z nich má za sebou různě dlouhé pauzy, zatím vždy se ale k PUBG vrátili, protože i přes pokles hráčů mají stále mnoho diváků a stále zde přebývá fakt, že PUBG je jedna z nejpříjemnějších her pro diváky. Nedávno se k situaci vyjádřil i jeden z největších PUBG streamerů z regionu NA (North America) chocoTaco, který má na svém streamu běžně tisíce diváků. Jeho tweet mluví za vše:

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

ChocoTaco má v PUBG komunitě velké slovo, lidé z PUBG si všech reakcí všímají a komunitní manažer s přezdívkou Hawkinz na situaci odpověděl následovně:

"Začínám si všímat stížností hráčů, kteří podle všeho cítí, že PUBG investuje do jiných věcí a že PUBG je projekt "pump and dump". Toto rozhodně není pravda a do PUBG momentálně hledáme kolem 100 nových zaměstnanců po celém světě. Spoustě chyb trvá dlouho, než jsou opraveny, to ale není z důvodu toho, že se nesnažíme. Někteří si stěžují na nedostatek péče pro hráče ze západu (NA). Mohu vás ujistit, že spousta zaměstnanců v Koreji čte reddit denně a vnímá všechny hráče. Co se týče zpětné vazby na nový TDM mód, o všem se ví a je v plánu ladění tohoto módu v následujícím updatu."

Ovšem žádná další informace o stavu chyb, které jsou pro gameplay klíčové (jako je například 100% využití CPU nebo náhodné padání a framedropy).

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

U velkých PUBG streamerů pak můžeme vidět pochybnosti a otázky o tom, jak je možné, že ostatní battle royale hry si vedou dobře, jen PUBG ztrácí hráče i přes to, že přidává nové mapy a herní obsah, jako se ptá streamerka Danucd. Není moc čemu se divit.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Poslední dobou se převážně na Twitteru a Redditu strhla opravdu lavina, kterou vtipně okomentoval i profesionální hráč z týmu Team Liquid - Jeemzz. Takto údajně vypadá developer z PUBG, když se na live servery vypustí nový update.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Jedním z největších problémů v PUBG jsou ovšem cheateři. Jsou ve všech hrách a vždy budou, poslední dobou je ale situace údajně opravdu vážná a stěžuje si na ni většina hráčů. Podle některých zdrojů je týdně zabanováno několik desítek tisíc účtů, nicméně i přesnější informace o této věci by se komunitě hodily a určitě by uklidnily situaci. Jediný zdroj informací jsou komunitní manažeři, kteří se ale málokdy na toto téma hlásí. Jedním z největších příspěvků o cheatingu je tento na Redditu, který doporučujeme si přečíst. 

Na cheatery si také stěžuje i většina streamerů, kvůli kterým je pro ně těžké se věnovat PUBG.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Mimo jiné i profesionální hráč z týmu Faze Clan - ubah.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

Se svým názorem přišel i chorvatský streamer sprEEEzy, který na problematiku "proč odcházejí hráči z PUBG" natočil informativní video, kde vysvětluje svůj pohled na věc. Poznat cheatera je v době, kdy existují stránky jako pubg.op.gg jednoduché. Podle spreeezyho to totiž nemusí být vždy jen o K/D daného hráče, ale hlavně o procentuální úspěšnosti v headshotech. Profesionální hráči se mohou pohybovat kolem 40-45%, v případě, že uvidíte hodnoty přes 60%, může být téměř jasné, s kým máte tu čest. Na video od spreeezyho, které by vám mohlo dát spoustu informací, se můžete podívat níže.

Komunikace mezi PUBG a komunitou vázne, a to kolem problematiky cheaterů i oprav kritických chyb. Snaha o zlepšení tu ale je. Nedávno ji projevil ve svém Tweetu právě Hawkinz, který se ptal, jestli by byly přijatelné měsíční reporty a o čem by měly být.

[PUBG] PUBG zažívá těžké časy

PUBG je hra, která jako jedna z prvních protlačila battle royale mód ke spoustě lidem. Mnoho z nich jsou skalní fanoušci a hrají od otevřené bety/alfy až dosud, ale mnoha lidem se také znechutila tak, že nemají potřebu si ji znovu zapnout. Ze statistik je zřejmé, že PUBG je úspěšná hra i přes zmíněné problémy. Z globálního hlediska má stále velký počet hráčů, ale s momentální náladou komunity a přístupem PUBG by se mohla snadno a rychle dostat do úzkých.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama