Rapper žaluje Epic Games za použití tanečního pohybu bez svolení
Zajímavosti Fortnite Článek Rapper žaluje Epic Games za použití tanečního pohybu bez svolení

Rapper žaluje Epic Games za použití tanečního pohybu bez svolení

Zuzana Cinková

Zuzana Cinková

11. 12. 2018 12:46

Máma autory Fortnite asi neučila, že slušné je se první zeptat.

Reklama

Rapper 2 Milly v roce 2014 vydal dva videoklipy, ve kterých se objevil charakteristický taneční pohyb, který se stal okamžitě virálním. A přesně ten samý tanec použili vývojáři Epic Games ve své hře Fortnite a pojmenovali ho "Swipe Up". Tato taneční kreace je součástí páté sezóny battle passu, který vyšel v červenci a koupit jej můžete za deset dolarů.

To rappera nenechalo chladným a na Epic Games podává žalobu za krádež a využívání afroamerického talentu k obohacení. Jak uvedl, tak nikdy za použití svého tance nedostal žádnou odměnu a také nikdy nebyl tázán, zda vlastně může být pohyb vůbec ve hře použit. Proto žádá jeho úplné odstranění a náhrady škod, protože i taneční pohyby spadají v USA pod autorská práva. Společnost se zatím k celé věci nevyjádřila.

Nyní je otázkou, jak celá kauza bude dále probíhat, protože pochybujeme, že si Epic Games nechali odsouhlasit či zaplatili za všechny taneční pohyby, tudíž by mohli mít již brzy na krku další nespokojené autory a s nimi i žaloby, což by vedlo k nepříjemnému propírání médii. A o to přece Epic Games nestojí, nebo ano?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama