Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná
Technologie Článek Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Jakub Osička

Jakub Osička

28. 10. 2019 14:28

Malá plně mechanická klávesnice nejen pro programátory a hráče.

Reklama

Pokud vám nejsou mechanické klávesnice úplně cizím tématem, určitě vám neunikl trend poslední doby, který spočívá v zájmu o malinké, tzv. 60% varianty. Tuto recenzi právě píšu na jednom z těchto kompaktních modelů. Jmenuje se POK3R RGB a na svědomí jej má tchajwanský výrobce VORTEXGEAR.

60% kompaktní mechanická klávesnice

Malá černá krabička s nápisem jména klávesnice s barevnou „3“ obsahuje jen samotný produkt a připojovací USB kabel. Provedení je tedy klasicky drátové. Klávesnice nám přišla v černém provedení, nicméně existuje i bílá varianta. Hliníková základna je pevná a na spodní straně najdete protiskluzové podložky, takže se nemusíte bát, že by vám klouzala po stole.

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Spínače od Cherry MX – všechny barvy, na které si vzpomenete

Vybírat můžete napříč pestrou škálou mechanických spínačů Cherry MX. K dispozici jsou všechny standardní varianty – červené, černé, modré, hnědé, stříbrné, tiché černé a tiché červené… No a také námi testovaná varianta Nature White. Přírodně bílé spínače Cherry MX jsou svými vlastnostmi někde na pomezí černých a červených. Jde totiž taktéž o lineární spínač, u kterého je ale potřeba vyvinout tlak 55 centinewtonů. To je mimochodem stejný tlak, jako v případě Cherry MX Brown, jejichž odpor ale není lineární a zvyšuje se v určitém bodě stlačení. Životnost je klasicky udávána výrobcem na 50 milionů stisknutí a standardní jsou i celková trajektorie (4 mm) a aktivační bod (2 mm) dohmatu.

Tyto snímače jsem si velmi rychle oblíbil. Jsou sice tužší, ale pro dobrý pocit ze psaní sednou jako ulité. Hnědá verze s nelineárním stiskem mi sice možná seděla ještě trochu více, ale jinak musím říct, že jsou spínače pohodlné, nepříliš hlučné a celkově z nich mám dobrý dojem.

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Kvalitní tlačítka

Tlačítka jsou vyhotovena v kvalitnějším double-injection provedení. Znak je tedy tvořen spodní vrstvou plastu (v tomto případě ABS), kterou překrývá další vrstva. Klávesy proto vydrží mnohem déle bez známek používání, jejich barva se jen tak neošoupe, a hlavně na nich nebudou jen tak zůstávat lesklá místo od častého používání.

Manuální možnosti přizpůsobení a úprav

Vortex POK3R není obyčejnou klávesnicí, kterou byste jednoduše ovládali přes softwarový ovladač. Vše od posvícení po programování jednotlivých klávesových „vrstev“ je totiž realizováno manuálně přímo pomocí klávesových zkratek. RGB podsvícení můžete jednoduše přepínat pomocí kombinace klávesy Menu a horní řádky, přičemž můžete využít několika předvolených efektů včetně kompletních animací nebo si namíchat na RGB paletě odstín jednotlivých kláves tak, aby vám přesně vyhovoval. Podrobný návod, ve kterém najdete všechny potřebné klávesové povely, má výrobce zveřejněný na svém webu. Samozřejmostí je i možnost zrychlování či zpomalování efektů a samozřejmě také intenzity podsvícení.

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Podobným způsobem je řešeno i programování kláves. Nejprve si vyberete jednu z vrstev, mezi kterými můžete běžně přepínat, a následně zvolíte konkrétní klávesu, jejíž funkci chcete přenastavit. Nahrát pak můžete kompletní makro nebo jen úhoz jiné klávesy. Zezačátku vám to možná bude připadat jako poměrně komplikovaná věc, ale věřte, že si programování kláves osvojíte velice rychle. Je to vlastně hodně intuitivní. Přesto se ale nemůžu zbavit pocitu, že by alespoň kombinace tohoto nastavení i se softwarovým ovladačem byla pohodlnější, a hlavně trochu přehlednější.

Doplním ještě, že několik ovládacích prvků najdete i na spodní straně klávesnice. Konkrétně jsou to tři spínače, které konfigurují jednak rozložení klávesnice (QWERTY, DVORAK, COLEMAK) a také např. možnost nahrazení klávesy Fn klávesou Caps Lock (což jsem konkrétně začal využívat ihned, protože mi funkční klávesa na levé straně vyhovuje lépe).

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Shrnutí

Ač se to tak na první pohled nemusí zdát, na minimalistické rozložení klávesnice Vortex Pok3r RGB si zvyknete opravdu snadno a to stejné lze říct i o programování kláves či podsvícení. Dovedu si sice představit, že alespoň kombinace se softwarovým ovladačem by mohla být mnohem komfortnější z hlediska přehlednosti, ale jakmile si jednou „přeprogramování“ kláves vyzkoušíte, zjistíte, že je to vlastně opravdu triviální proces.

Recenze: 60% mechanická klávesnice Vortex Pok3r RGB - miniaturní a kvalitně zpracovaná

Proč byste vlastně měli 60% klávesnici chtít? Rozhodně její rozměry a hmotnost oceníte při přenášení, aniž byste si kvůli tomu nedopřáli mechanické provedení. Dalším argumentem je opravdu kvalitní provedení a široké možnosti customizace. Jistě – není to produkt pro každého a musíte počítat s určitým omezením. Své zákazníky si ale zcela jistě najde. Vortex Pok3r RGB aktuálně nenajdete na českém trhu, ale k zakoupení jej můžete najít třeba v německém obchodě Candykeys. Cena se pohybuje kolem 145 EUR.

  • Kvalitní provedení včetně tlačítek
  • Široké možnosti individuálního přizpůsobení
  • Velmi kompaktní
  • Spodní řada kláves je standardní - nebude problém případná výměna tlačítek
  • Bez softwarového řešení
  • Není oficiálně dostupná na českém trhu

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama