Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti
Technologie Článek Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 12. 2018 13:24

V dalším díle naší série se podíváme na AiO systém od výrobce Akasa.

Reklama

I dnes pokračujeme v sérii recenzí vodních chlazení v rámci našeho speciálu věnovaného tomuto tématu. Tentokrát přichází řada na nejlevnější produkt z našeho testu. Představíme si mimozemského zabijáka nesoucího označení Venom R20 RGB od výrobce Akasa.

Bez ventilátorů v základu

I v tomto případě jde o klasický set radiátoru s podsvíceným CPU blokem a pumpou, nicméně zmíněné označení „nejlevnější“ je v tomto případě trochu relativní. V balení totiž Akasa s tímto produktem nedodává ventilátory. Máte tak sice svobodnou možnost volby konkrétních modelů dle libosti, ale znamená to, že si budete muset našetřit ještě pár stovek navíc.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

K testování nám výrobce proto poskytl ještě ventilátory Vegas X7 s kompletním RGB podsvícením a maximální rychlostí 1 200 RPM. Akasa vyrábí širokou řadu produktů, a to nejen z oblasti chlazení PC. V její nabídce najdete zdroje, skříně, doplňky typu USB hubů nebo adaptérů pro připojování komponent a spoustu dalšího. Dokonce koketuje i s herními křesly.

Vodníci na scénu

Pravdou ale je, že modelů vodních AiO kompletů nemá v nabídce mnoho. V podstatě si můžete vybrat mezi dvěma produktovými řadami (Venom R a Venom A), z nichž každá obsahuje jeden model se 120mm a jeden model s 240mm radiátorem.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Blok, pumpa, radiátor a hadice

Akasa Venom R20 RGB ve verzi 240mm doputoval i do naší redakce a konstrukčně příliš nevybočuje z řady. Hranatý CPU blok s vyfrézovaným reliéfem pro lepší zachytávání tepla je měděný a kombinovaný s vodní pumpou. Ta se připojuje k desce třípinovým konektorem a další napájení nevyžaduje. Využít také můžete RGB konektoru pro ovládání a synchronizaci barevně podsvíceného Venoma na bloku.

Bohužel se zde příliš nemyslelo na ty, kteří na starších deskách tento konektor nemají, což v těchto případech znamená komplikovanější obcházení a řešení prostřednictvím RGB ovladačů či podobných zařízení.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Hadice přepravující vodu do hliníkového radiátoru s rozměry 272 x 120 x 27 mm jsou tvořeny čtyřmi vrstvami a jako jediné v našem testu jsou na povrchu gumové. Myslím, že úplety z vláken sice vypadají trochu lépe, ale v černém provedení i toto řešení vypadá slušně. Smysl vrstev spočívá samozřejmě v ochraně před únikem kapaliny. Vnitřní trubice je nylonová.

Instalace

Ani montáž Venoma na platformu AM4 není příliš náročná. Připravte se ale na výměnu výchozího backplatu a zkombinování několika prvků do konstrukce nového. Nejde ale o žádnou složitost.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Na CPU blok potom nasadíte kovovou základnu a ukotvíte ji pomocí šroubů s pružinou. Napájení pumpy je řešeno pouze třípinovým konektorem a kabel pro ovládání zapojíte do RGB konektoru. Ventilátory se potom připojují klasicky do základní desky.

Software a podsvícení

Akasa ke svému Venomovi nenabízí žádný speciální ovládací software. Musíte se tak spolehnout především na nastavení v BIOSu, případně software třetích stran nebo výrobce desky, a to jak ohledně rychlosti ventilátorů a nastavování jejich výkonových křivek, tak i co se týče podsvícení přes RGB konektor.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Výkon a hlučnost v praxi

Venom R20 se v našem testu sice umístil na posledním místě, nicméně je potřeba zmínit několik zásadních faktorů. Nejvíce vypovídající je test při srovnatelném výkonu 700 RPM. I při přetaktování ztrácí Venom v absolutním vyjádření na vítězného NZXT Krakena pouze 5 stupňů.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Výrazně ztrácí teprve při testu maximálního chladícího výkonu, což ale zásadně ovlivňuje limitace osazených ventilátorů, které nám výrobce poskytl. Bohužel 1 200 RPM se skutečně nemůže rovnat dvojnásobným hodnotám u konkurentů, nicméně každý spotřebitel má právo volby a test tak v tomto ohledu není příliš relevantní.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

Navíc i provoz při těchto maximálních otáčkách je mnohem přívětivější z hlediska hluku, než hukot jiných ventilátorů při dvojnásobné rychlosti. Při testu hlučnosti se model umístil hned na druhém místě.

Shrnutí

Ač se vodní chlazení Akasa Venom R20 RGB umístilo v našem testu teplot až na posledním místě, nejde v důsledku o špatnou volbu. Proč? Je potřeba přihlédnout i k ceně. Akasa Venom R20 RGB se v době psaní recenze prodává za 1.999 Kč, což je cca o 1.600 Kč méně než NZXT Kraken.

Recenze: Akasa Venom R20 RGB - AiO do každé domácnosti

I po zakoupení solidních ventilátorů se tak můžete dostat na výrazně nižší částku při poměrně slušném chladícím výkonu. Získáte tak potom poměrně slušně chladící systém včetně designových RGB prvků za rozumnou cenu. 

  • Cenově dostupné řešení
  • Poměr ceny a užitné hodnoty
  • Relativně tiché
  • Plné RGB podsvícení
  • Ventilátory nejsou v balení
  • Bez softwaru
  • RGB vázáno na ovládání prostřednictvím konektoru základní desky

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama