Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné
Technologie Článek Recenze: Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Recenze: Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Jakub Osička

Jakub Osička

16. 10. 2019 16:04

Recenze zbrusu nového modelu AiO vodního chlazení od Arctic.

Reklama

Kompletně nová série all-in-one setů procesorového vodního chlazení od Arctic se směle řítí na trh a my se nemohli dočkat, až si jeden z jejich kousků taktéž vyzkoušíme. Seznamte se – tohle je Arctic Liquid Freezer II 240. Společně se svými sourozenci s číslovkami 120, 280 a 360 jsou součástí nové menší rodiny efektivních chladících systémů založených na odvodu tepla prostřednictvím vody, které jsou podle slov výrobce vhodné i pro extrémní přetaktování.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Zmíněné číslovky samozřejmě reprezentují rozměr radiátoru a potažmo tedy i osazovaných ventilátorů pro jednotlivé modely. My máme k dispozici klasiku osazenou již v balení dvěma 120mm ventilátory „P“, které jsou přizpůsobeny pro vysoký statický tlak. K použití s radiátorem tak mají ty nejlepší předpoklady. Provozovány mohou být při otáčkách 200 – 1.800 otáček za minutu a slibují průtok vzduchu až 56,3 kubických stop za minutu. Průtok sice parametrově nijak neoslní, ale spektrum otáček je slušné.

Bez kabelů

Radiátor je zhotoven z hliníku, jeho reálné rozměry činí 27,7 x 12 x 3,8 cm a celkově je na první pohled velmi dobře zpracovaný. Náš sample nemá viditelné žádné deformace v žebrování a plynule přechází v již osazené ventilátory. Naprosto perfektně je řešený cable management napájecích kabelů – napájení je taženo pod opletením jedné z hadic až k CPU bloku. Ihned z balení je produkt v podstatě přichystaný k rychlé instalaci na horní panel skříně pro odvod vzduchu ze skříně ven.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Hadice, které kapalinu rozvádí napříč systémem, jsou dobře ohebné, měří 45 cm a jsou opletené pevnou tkaninou s černobílým vzorkem. Jde o běžné řešení s vnějším průměrem 1,24 cm a vnitřním pouhých 0,6 cm. Ohýbání trubic není nikterak problematické a v case je relativně snadno zformujete. Přes kovové fitinky postupně přecházíme k hlavní součásti – CPU bloku kombinovanému se zbrusu novou pumpou.

Ofoukne i VRM

Hned na začátek si neodpustím zmínit, že chladič je i přes své maximální zaměření na výkon a efektivitu velmi konzervativní. Design celé jednotky je tmavý, jednoduchý, a hlavně bez jakéhokoliv podsvícení. Záleží jen na vás, zda toto bude vnímat jako klad či zápor. Rozhodně to ale znamená méně kabelů, o které byste se museli starat. Konkrétně stačí pumpě jeden 4pin, který zároveň zprostředkuje i napájení ventilátorů na radiátoru – ano, proto je kabel tažen k CPU bloku. Za to si výrobce zaslouží velkou pochvalu – je to drobnost, ale ušetří spoustu času a otravného tažení velkého množství kabelů napříč sestavou. Pumpa nicméně nepochybně zaujme především malým 40mm větráčkem, který podporuje chlazení VRM vaší základní desky. Celkově je CPU blok výrazně větší, než jak tomu je u spousty konkurentů, což může vést k obtížím s instalaci u některých desek s mohutnějšími designovými/chladícími prvky v blízkosti CPU.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Nic to ale nemění na klasickém provedení. Styčný blok je měděný, což samozřejmě znamená míchání kovů, nicméně opět připomínám, že u bezúdržbových AiO systémů je toto zcela běžná praxe a kapalina je obohacena o hutnou dávku aditiv, která by měla zabránit galvanické korozi. Pumpa je navíc schopna efektivně přizpůsobovat svou rychlost zátěži, což zlepšuje její efektivitu a přináší samozřejmě i mírně nižší spotřebu.

Nainstalován během pár chvil

Samotná instalace je velmi jednoduchá. Manuál najdete na internetu – stačí naskenovat QR kód nebo přejít na adresu výrobce. V případě platformy Intel nejprve osadíte základní desku zadním plátem, poté jej přichytíte nožičkami s využitím ochranných podložek a na CPU blok přimontujete montážní křidélka, která jsou univerzální pro všechny sockety. Pak už vše stačí dotáhnout a je hotovo. AMD je na tom podobně, jen místo nožiček použijete rovnou přibalené šrouby. V obou případech ale nezapomeňte samozřejmě na teplovodivou pastu – najdete ji v balení.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Měření

A výsledky? Velmi dobré! Testovali jsme ještě s naší starší sestavou pro zachování konzistentních a srovnatelných výsledků s jinými modely – Corsair H100i Platinum RGB, NZXT Kraken X52, CoolerMaster MasterLiquid ML240R RGB a AKASA Venom R20. Testováno je maximální vytížení procesoru při 700 otáčkách ventilátorů za minutu po dobu jedné hodiny kvůli teplotní kapacitě vody. Následuje přetaktování procesoru při stejné zátěži na 4.0 GHz všech jader záměrně s mírně vyšším napětím 1,3875 V a běh po 30 minut. Poté probíhá také test maximálního chladícího výkonu - využití maximálních otáček ventilátorů.

Monitoring probíhá přes CPUID HWMonitor, stress test procesoru zajišťuje OCCT 4.5.1 a overclocking procesoru AMD Ryzen 1600X byl pro komfortnější přepínání profilů prováděn pomocí utility Ryzen Master.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Jak je z výše uvedených grafů vidět, Arctic Liquid Freezer II malinko zaostal pouze v testu s maximálním chladícím výkonem, a to nijak zásadně vezmeme-li v potaz, že jeho konkurenti disponovali výrazně širší škálou maximálních otáček ventilátoru. Z pohledu běžného provozu se umístil hned za námi velmi oblíbeným Krakenem z fialových moří NZXT. Výborně si vedl i z pohledu hlučnosti, což ukazuje následující srovnání.

Recenze:  Arctic Liquid Freezer II - vodní chlazení pro náročné

Shrnutí

Arctic Liquid Freezer II je opravdu povedeným kouskem, který kromě spousty komfortních vychytávek nabídne i velmi dobrý výkon a hlavně také cenu. Už nyní jej totiž můžete zakoupit na CZC.cz za pouhých 1.699 Kč. K dispozici je navíc také ve variantě 280 mm nebo jako jednovětráková 120mm verze. Troufám si tvrdit, že to je jeden z adeptů na nejlepší poměr ceny a chladícího výkonu. Oželíte-li RGB efekty, dostanete vše, co byste si jen mohli přát. Škoda jen pouze dvouleté záruky, ale v kontrastu s ostatními přednostmi je to stále naprosto zanedbatelná nevýhoda.

  • Komfortní cable management
  • Jednoduchá instalace
  • Poměry ceny a výkonu
  • Velmi dobré dosažené výsledky v testu
  • Jen dvouletá záruka
  • Pokud k životu potřebujete nezbytně RGB, musíte se porozhlédnout jinde

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama