Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování
Gaming Článek Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

David Jiránek

David Jiránek

9. 12. 2020 21:39

Jak se povedl poslední díl Assassin's Creed série?

Reklama

Jedna z nejznámějších novodobých videoherních franšíz si před pár lety prošla žánrovým reworkem. Akční adventury asasínů nabobtnaly v plnohodnotné RPG s bohatým otevřeným světem, řadou vedlejších úkolů a postupným vylepšováním postavy. Když jsem si recenzi Valhally bral, věděl jsem, že jdu do něčeho trochu jiného. Znal jsem totiž Assassin’s Creed sérii především z dob prvotních dílů. Hodnocení se tudíž nebude opírat o porovnání s předchozími dvěma díly a nabídne trochu jiný pohled na hru. Pohled hráče, kterého Valhalla zaujala a chce naskočit do epického vikingského putování se vším všudy.

Sekyra a štít

Příběh Valhally se točí okolo Eivor(a). Závorka je zde schválně, pohlaví hlavní postavy si můžete hned na začátku vybrat, případně nechat hru vybírat v určitých pasážích. My hru prošli s mužným Eivorem, ale musíme uznat, že něžnější pohlaví se do většiny pasáží hodí více.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Do úvodní části hry Ubisoft víceméně zabalil tutorial. Naučíte se tak krom typického parkuru používat zbraně a principy plížení. Už v této ranné fázi zjistíte, že po velkou většinu hry ve vašich rukách spočine sekyra a štít. Ty lze po vzoru většiny RPG her vylepšovat a upravovat. Valhalla se řídí klasickými bojovými statistikami. Každá zbraň, štít a kus vybavení nabídnou různé parametry, které lze vylepšovat skrz upgrady, jenž stojí suroviny. Ty nasbíráte různě v herním světě. Celý princip funguje dobře, přesto by bylo fajn, pokud by se lepší vybavení dalo získat častěji při plnění hlavní příběhové linie. Zvláště v úvodní a prostřední fázi hry.

Skill universe

Co by to bylo za RPG bez vylepšování statistik postavy. Místo klasického stromu zde máme tematicky provedený pohled na oblohu s různými znameními zvěrokruhu. Ten je rozdělen do několika skupin a následně částí. Jeho rozdělení není ani tak moc důležité, spíš postup. Za zvýšení úrovně postavy získáte dva body, za dokončení vedlejší mise také a příběhový úkol rovněž tak. Síle Eivorna tak sice roste plynule vzhledem k počtu splněných úkolů, ale ne k poměru času. Když projdete velkou bitvou na konci jedné příběhové části, tak zjistíte, že jste si odemkli stejně bodů, jako za pětiminutový vedlejší úkol. Následné zvýšení poškození z 68 na 70 pak působí celkem špatným dojmem. Těchto bodů navíc rozdáte za celou hru přes dvě stovky a +2 body postupně začnete ignorovat a jejich přerozdělování provedete jednou za čas.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Kryj se

Assassin’s Creed Valhalla se stále vyznačuje možností projít některé mise a části hry v tajnosti. Proplížit se mezi nepřátele, zezadu je podříznout a nepozorovaně proklouznout až do samotného středu akce stále působí svěžím a neokoukaným dojmem plným adrenalinu. Často ovšem budete nuceni bojovat tváří v tvář přesile bez možnosti ukrýt se. Vaše vesnice, kterou jste založili při svém příjezdu se totiž potřebuje rozrůstat a vzácné suroviny musíte ukrást při nájezdu (raidu) v jiných vesnicích. Do těch se samozřejmě můžete podívat sami, jenže velké truhly jdou otevřít pouze ve dvou po přivolání pomoci.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Nájezdů a přímého boje se tudíž dočkáte v bohatém množství. Váš bojový styl se odvíjí od vybavení a vybraných dovedností. Obojí lze ve velkém kombinovat. Kromě klasické malé sekyry si můžete vybrat velkou do obou rukou, případně dvě malé, dva štíty a tak dále. Důležitým prvkem mezi střídání lehkých a těžkých útoků se stalo krytí. Zdraví totiž není na zbyt a doplňovat ho pomocí bobulí z keře není zrovna praktické při obklopení nepřátel. Těžší souboje, zvláště pokud jste ve fázi, kdy disponujete nižší úrovní, než je doporučené, se odvíjí zejména od včasného krytí a uhýbání cizím útokům. Svůj bojový styl je vhodné přizpůsobit nepřátelům. Kopiníci s velkým dosahem jsou například velmi otravní, život vám znepříjemní i skirmisheři, lučištníci a další jednotky. Eivor na druhou stranu patří do celkem nudné kategorie fighterů. Ačkoliv můžete vytáhnout luk a několik málo nepřátel sejmout na dálku, hra vás velmi okatě spoutá s bojovou sekyrou a štítem. Což je škoda.

Abychom souboje pokryli kompletně, je nutné zmínit klání s bossy. Klasickým ukazatelům zdraví přes celý monitor se samozřejmě nevyhnete. Tyto duely sice nepůsobí až tak epickým dojmem, jsou ovšem různorodé a ke zdolání oponenta budete vždy nuceni využít jiný styl boje.

Příběh

Assassin’s Creed Valhallu samozřejmě dotváří hutný příběh. Eivorovo dobrodružství za dob vikingů vám zabere desítky hodin při kterých potkáte celou řadu postav. Jejich osobnost se různí a pokud na herním plátně stráví delší dobu, rychle na vás zapůsobí. Aniž bychom vyzradili zápletku, s Eivorem budete cestovat napříč Británií za účelem získání jednotlivých území na svoji stranu. Naštěstí nejde o repetitivní zážitek a každá zeměpisná oblast nabídne trochu jiný zážitek. Ten ovšem kazí nepřítomnost české lokalizace. Ačkoliv někteří namítnou, že anglický originál jim stačí, Valhalla obsahuje nepřeberné množství dialogů, jenž dost možná přestanete po čase vnímat, pokud vás příběh opravdu nechytne. Naskočit do něj je poté trochu problém, i kvůli častému výskytu dobových slovíček.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Příběh lehce okoření odbočka na Asgardu. Zabojujete si zde po boku Thora a dalších bohů na zcela oddělené mapě. Jde o relativně zábavné zpestření příběhu, jenž kazí snad jen podivný systém přesouvání se pomocí místních teleportů. Drobná vada na kráse je pro Valhallu celkem typická.

Nekonzistentní zážitek

Jako celek Assassin’s Creed působí skvělým dojmem, než se do hry pustíte detailněji. Zmínili jsme systém získávání skill bodů, jenž trochu pokulhává v odměňování po větších misích. Stejně tak působí zvláštním dojmem například dialogy. Někdy máte pocit, že jiná volba odpovědi vede ke stejnému závěru. Občas budujete vztah s protějškem řadu misí a poté můžete jednou větou vaše snažení zahodit. Hra navíc i po vydání obsahuje řadu chyb a mise kvůli nim tak musíte opakovat. Do Valhally navíc Ubisoft přidal další prvky, které spíše zahlcují hráče, než aby prohlubovali herní zážitek. Jde například lovení určitých důležitých osob a jejich propojení působí jako další vrstva již tak hodně propracované hry.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Na druhou stranu nájezdy, průzkum obřího světa s množstvím záhad a úkolu a hlavní příběh řadí Valhallu mezi nejlepší díly. Vikingové tak ve finále zabaví i na stovky hodin a investice se tudíž opravdu vyplatí. Musíte ale Ubisoftu odpustit pár chyb a občas zbytečnou překombinovanost, která může nováčky v žánru pěkně potrápit. Hodnocení 8/10 a doporučení si hra rozhodně zaslouží.

Recenze: Assassin’s Creed Valhalla – velké vikingské putování

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama