[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech
Gaming Článek [Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

31. 12. 2019 16:56

Ještě teď se snažíme nadechnout.

Reklama

Od mala slýcháme, jak je rodina důležitá. V občanské nauce nás učili, že rodina je podstatou státu. V rodinné nauce zas padla legendární fráze: „Až vyrosteme, tak zasadíme strom, postavíme dům a zplodíme potomky.“ Sice nám už nikdo neřekl, že k tomu všemu bude potřeba doživotní hypotéka, v práci trávit 24 hodin denně a spánek se stane těžko dostupným luxusem, ale i navzdory tomuto většina našich vrstevníků hrdě pomáhá udržovat základní stavební kámen státu.

O tom, jak je rodina důležitá pojednává i Children of Morta. A jelikož jde o fantasy svět, tak největším nepřítelem rodiny Bergsonů není hypoteční banka, nýbrž Zkaženost (Corruption), která se šíří zemí pod horou Morta. Všem už musí být jasné, že Bergsonovi nejsou žádní obyčejní smrtelníci, co by se krčili v rohu a prosili o slitování. Ne, jsou to udatní hrdinové, kteří se rozhodnou utkat s pradávným zlem, aby se opět zelenaly louky, na nichž by se mohly pást růžoví jednorožci prdící duhu. No dobře, to jsem si trochu spletl s Diablem, kterým se určitě vývojáři z Dead Mage inspirovali. Children of Morta lze označit za 2D roguelike hack ’n‘ slash RPG, kde nejde jen o boj dobra se zlem a záchranu světa, ale hlavně je to příběh o statečné rodině, co drží pospolu, zatímco se svět kolem nich zmítá v temnotě.

Čtyři roky nejistoty

Tvorba počítačových her není žádná procházka růžovým sadem. O tom mohou sáhodlouze povídat i vývojáři z texaského Austinu. Nejsme ale dějepisný portál, takže to trochu zkrátím. V roce 2015 se pár lidí z Dead Mage, které v té době pracovalo primárně na mobilní hře Shadow Blade, rozhodlo vytvořit si svůj vedlejší projekt nazvaný Children of Morta. Jelikož jsou nezávislé studio, museli požádat o finanční pomoc i veřejnost, a tak založili kampaň na Kickstarteru s cílem získat $65 000 amerických dolarů. To se podařilo a odhadované datum vydání padlo na říjen 2015. Jenže uběhl rok, dva, tři, ale hra byla stále v nedohlednu. Někteří podporovatelé se už obávali nejhoršího. Naštěstí s rokem 2019 přichází i oznámení nového data vydání na 3. září. Nuže, vývoj se údajně protáhl o čtyři roky kvůli zvyšování kvality a možnosti internetového multiplayeru. Onlince hraní sice stále není k dispozici, ale vysokou kvalitu jako výmluvu uznáváme. Čtrnáct jižanských kovbojů to konečně dokázalo dotáhnout do konce!

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Táta, máma, bába, strejda, brácha…

Pokud patříte mezi ty, jimž dělá problém názvosloví členů rodiny, nebojte se, v Children of Morta si vystačíte se základem, nejsou to žádná „Vé-Ká-Véčka“. Poté, co jsme svědky výbuchu hory Morta a zatemnění oblohy, probouzí se nejmoudřejší a nejzkušenější člen rodiny Grandma Margaret, aby zjistila, co se stalo. V tom už si otec rodiny John vsouvá meč za opasek, bere štít a vydává se na průzkum. Tak si procházíme tutoriál, který nás kromě základních herních prvků seznámí i se Zkažeností, jež napadla zemi. Proč je tomu ale tak? To už zjistíme během minimálně následujících 15 hodin. Kromě toho, že se snažíte zjistit příčinu Zkaženosti a zabránit jejímu šíření, už víc k příběhu neřeknu, vlastně ani nemůžu. Zpět ale k Bergsonům.

V obřím domě s ještě větší zahradou žije celá rodina pohromadě. Oproti běžným domům se ten jejich liší tím, že ve sklepení pod obývákem májí rozsáhlou tajnou místnost, z níž se budete vydávat na rozličná dobrodružství. Ze začátku máme možnost zvolit si mezi dvěma hrdiny, již zmiňovaným Johnem, který k boji používá meč a štít, což z něj nedělá zrovna nejrychlejšího bojovníka, ale na tankování je ideální. Dalším je dcera Linda, která by z fleku mohla konkurovat Legolasovi, jelikož její lučištnický um v kombinaci s hbitostí z ní dělá jeden z nejsilnějších charakterů, jen si musíte před nepřáteli udržovat odstup. Jelikož vždy preferuju ranged postavy, stala se zezačátku jasnou volbou pro nekonečný grind.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Ano, Children of Morta je hodně založený na neustálém vracení se do dungeonů, a to z prostých důvodů, dokud nebudete mít dostatečný level, vylepšené dovednosti postav i celé rodiny, tak si ani neškrtnete. Vím, co si teď myslíte: „Pětkrát opakovat stejný level, jen abych se mohl dostat dál? Tak na takovou blbost kašlu!“ Věřte mi, to by byla chyba. Vývojářům se totiž náramně podařilo udržet zábavnost na nejvyšším stupni, i když budete stále umírat, a strávíte třeba 2 hodiny opakováním jednoho dungeonu. Jak? Vyjasníme si to v bodech.

Za prvé – level design dungeonů je náhodně generovaný, stejně jako rozmístění a typy nepřátel. Dovolím si tvrdit, že unikátnost čerpá z desítek (možná stovek) vytvořených levelů, pokud chcete přesné číslo, můžete si to při každé smrti spočítat. Navíc v nich naleznete spousty lootovacích truhel, odboček k vedlejším misím a miniher s odměnami. Za druhé – i když zemřeme, příběh běží dál, a my tak zjišťujeme, co je příčinou Zkaženosti, ačkoliv jsme neschopná jelita, co se plácají dvě hodiny na jednom místě. Tím se nám také odkrývá i více členů rodiny, a my si tak můžeme vyzkoušet další herní styly. Nebo spíše musíme, čímž se dostávám k bodu třetímu – vývojáři chtějí, abychom si vyzkoušeli všechny rodinné příslušníky, a tak po stráveném čase v dungeonu, ať už úspěšném či nikoliv, hrdina, za něhož jsme hráli, obdrží debuff v podobě Zkaženosti, čímž se mu sníží hodnota zdraví. Pak už je na vás, jestli to risknete i s negativním dopadem, či sáhnete po někom vedle. Za čtvrté – je lahoda se na to všechno koukat. Díky tomu vám to neustálé honění se za zkušenostmi, mincemi a artefakty nebude vůbec vadit.

Seznámíme se ještě se zbývajícími členy rodiny, kteří budou následně odemykáni. Malý Kevin, kterého těhotná mamča Mary ani nechtěla za nebezpečným dobrodružstvím pustit, se ukáže jako naspeedovaná verze asasína. Mark, mistr bojových umění se k rodině vrátí z kláštera, kde se učil mnichem. Nejmladší dcera Lucy, kterou bábi Margaret naučí zkrotit a používat oheň, lze považovat za charakter s největším potenciálem pro kosení nepřátel. A v poslední řadě Joey, syn strýčka Bena, jenž umí kolem sebe zdatně máchat kladivem. Určitě si každý hráč najde své favority.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Kromě šesti hratelných postav tu jsou ještě tři zmiňovaní členové domácnosti, kteří nejsou jen tak nějakou pasivně stojící ozdobou. Babička Margaret slouží jako zdroj prastarých informací. Pomáhá odemykat pasivní schopnosti v tzv. Book of Rea, které se uplatní v dungeonech, jako jsou zvýšený drop mincí, zkušeností za zabité monstra či doba trvání bonusů z magických pilířů atp. Pak je tu Strýček Ben, díky němuž si v jeho dílně můžete vylepšit rodinné atributy, např. zdraví, základní poškození nepřátel, šanci na kritický zásah či nabíjení Zuřivosti (Rage). A nakonec Mary, těhotná Johnova manželka, matka čtyř dětí a důležitá osoba pro děj.

Každá hratelná postava disponuje svým unikátním stromem dovedností. Ten je sice jednoduše proveden do pěti úrovní, jež obsahují 2–3 dovednosti, co lze maximálně upgradovat o tři stupně, nicméně získat body dovedností už není tak jednoduché. Navíc k odemčení úrovní je nejdříve potřeba použít alespoň tři body dovedností v předchozích úrovních. Je tedy důležité si promyslet, jak dostupné body využijete. Možnost reskillování tu sice máte, ale pouze pokud se vám podaří získat Mystery Egg.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Že postavy nejsou dabované nikomu nemůže vadit. Místo toho tu máme charismatického vypravěče, který svou úlohu zvládl na jedničku, čímž se povedlo vytvořit až pohádkovou atmosféru. Vývojáři si dali záležet, chtěli, aby se mezi hráči, zemí Morta a jejími ochránci Bergsonovými vytvořilo pouto, a to se jim rozhodně podařilo. Rozkouskované odkrývání děje, ale i osobních příběhů každé z postav zapříčiní, že si nevybíráte lučištnici, pyromancerku či asasína, ale Lindu, Lucy a Kevina.

Bojuj, uskakuj, braň se, vezmi nohy na ramena

Když se řekne hack ‚n‘ slash, většině hráčům se vybaví Diablo, odkrvený ukazováček s prostředníčkem, v pořadí třetí zničená myš a hromady rozřezaných, potrhaných a zakrvácených kusů těl padlých nepřátel. Jo, tak s tím v Children of Morta moc nepočítejte. Řežba je to pořád solidní, jenže zde už musíte využívat pojmy příznivcům Diabla příliš neznámé. Úskoky, bránění, utíkání před nepřáteli. Účinná obrana je nejlepší způsob, jak déle přežít v dungeonu, jelikož nepřátelská monstra vám dají každou chybu citelně sežrat. Každopádně ani bránění či úskoky nejsou možné do aleluja, ale mají svůj vlastní ukazatel výdrže, resp. staminy, který je po několika použití potřeba nechat dobít, naštěstí se ale do plných vrací rychle.

Nepřátelské jednotky na vás umí nabíhat jak po jednom, tak po hromadách, při kterých dokážeme vytvořit pěkně početný kill strike v řádu několika desítek padlých hlav, za předpokladu, že z nás dříve neudělají řešeto. Setkáte se jak s běžnými „vojáky“, do kterých stačí dát jednu, dvě rány, tak s elitami, které všude kolem sebe plivou jedovatá kola po zemi či oživují mrtvé a představují už trochu vyšší výzvu. Pak se zde vyskytují mini bossové, kteří vás zahřejí před opravdovým bossfightem. Bossfighty na konci každého dungeonu jsou skutečnou lahůdkou, co se obtížnosti i strategie týče. Ne že by čistění pater bylo, jak projet máslem, ale když už dvě hodiny strávíte čistkou, tak se na další hodinu zaseknete u bosse. Každý boss je navíc unikátní svým vzhledem, bojem a schopnostmi. Používání mozku je tedy na místě.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Nicméně setkal jsem se i s nevyvážeností, když jsem s Lucy dokázal pouze s mírnějšími obtížemi zdolat dva bossy na první pokus, kdežto John to při naprosto konstantní situaci a levelu nezvládl ani napotřetí. U některých bossů vás napadne, že vhodnější ke zdolání jsou ranged postavy a jindy zas melee.

Pro boj používáte primární útok dle libosti, sekundární a terciální útoky si musíte zpřístupnit přes dovednostní strom, což není podmínka, pokud by vám nevyhovovaly. Bergsonovi disponují také tzv. Zuřivostí (Rage), kterou si mimochodem také musíte zpřístupnit. Zuřivost je ukazatel, který je potřeba nejdříve nabít zabíjením nepřátel, a poté jej využijete jako velice efektivní power up. Dále vám pak ještě jsou nápomocny aktivní a pasivní schopnosti, k nim se ještě dostanu.

Když útok nebude dostatečně silný a obrana selže, což povede k nevyhnutelné smrti, nevadí. Sice si dungeon, rozdělený na 2-3 levely zopakujete celý od znovu, ale aspoň se nemusíte bát permanentní smrti. Ve sklepě pod obývákem totiž máte kouzelný kámen, který padlé bojovníky přivede opět k životu.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Pokud by se vám zastesklo, že hrajete sám, nezoufejte. Gaučová kooperace je možná. U recenzované PC verze se jeden hráč posadí za klávesnici a myš, druhý si připojí gamepad a společně mohou čelit silám zla. Children of Morta tak získává naprosto jiný obraz - do teď šlo o zábavu, se spoluhráčem se hratelnost přehoupne do několikahodinového drillu, kdy se vám nebude chtít od monitoru. Navíc ovládání na gamepadu mi přišlo mnohem lepší než na klávesnici, obzvláště u ranged postav, a to díky možnosti primárního útoku pomocí pravé analogové páčky. Dalším velkým plusem je, že pokud jeden z hráčů zemře, ten druhý jej může oživit.

Mnoho chyb v hratelnosti nenajdete. Vyskytuje se zde pár technických neduhů jako je zasekávání se o zdi, monstra občas do zdi i vstoupí, popřípadě si občas neumí najít cestu k vám, tak chodí sem a tam, dokud jim hlavou neproletí šíp. Kritičtější chyba, která ve finále ale velice pomáhá hráčům, je možnost zabíjet nepřátele skrz bariéru, která dělí běžnou oblast dungeonu, kde se obludy mohou pohybovat s jeho vedlejším prostorem, odděleným modrou či zlatou čárou, kam se nedostanou. Bez úhony tak můžete nalákat hordy nepřátel k této lajně a s prstem v nose pozabíjet.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Je libo aktivku či pasivku?

Kromě cutscén provázejících nás hlavním dějem, se tu objevují i vedlejší mise. Na ně můžeme narazit buď během vyprávění nebo přímo v dungeonech. Jejich splnění nám kromě slušné porce mincí a zkušeností, může přinést nějaký ten artefakt pro pasivní či aktivní schopnost, buff, runy nebo zpřístupní obchodníka, gamblera či opraváře run, popřípadě další hladové krky do rodiny. Že je toho na vás nějak moc? Počkejte si až to na vás vyhrknou po prvních minutách strávených ve hře.

Začneme aktivními schopnostmi – Divine Relics, jenž po použití mají různý cooldown, většinou délka závisí na užitečnosti a síle dané relikvie. Ze začátku disponujete pouze s jednou, později si v Book of Rea můžete odemknout druhý slot a zároveň snížit cooldown.

Pasivní schopnosti nesou název Divine Graces, většinou jde o vylepšení abilit jako jsou vyšší šance na kritický zásah, společníci, co umí různě škodit nepřátelům, přidaný damage při zásahu vaší postavy atd. Charms jsou dalším dostupným vylepšením, vesměs jde o pasivní schopnosti, které jsou buď stále účinné nebo časově omezené, popřípadě jimi aktivujete drop relikvií či drahokamů.

A na konec tu jsou runy, ty vám různě vylepší primární, sekundární či terciální útok.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Úspěšné přežití tří vln nepřátel během arén schovaných v dungeonech vám zpřístupní obchodníka, u něhož si za drahokamy můžete koupit některou ze čtyř náhodně vygenerovaných aktivních či pasivních relikvií, opraváře run či gamblera, který vám náhodně přidělí taktéž jednu ze schopností. Většinou je naleznete v místnosti před soubojem s bossem. V dungeonech také narazíte na magické pilíře, které vám aktivují další časově omezené bonusy.

Tolik možností pro zvýšení bojeschopnosti hrdiny a stále umíráte? Přesně takhle obtížné roguelike tituly máme rádi.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Jako z pohádky

Z čeho budete očarováni je ručně kreslená 2D pixel artová grafika. Dovolím si tvrdit, že je to graficky nejpropracovanější pixel artová hra, která zatím vznikla. Magický svět pod horou Morta zapůsobí desetinásobně čarovněji během vyobrazených scenérií, jenž hrají různými barevnými odstíny, a doopravdy vás bude bavit se na to jen koukat. Některé animace efektů vám taktéž seberou dech, obzvláště level up. Pohádkově fantastický pocit umocňuje i vhodně zvolený soundtrack.

Hra neobsahuje českou lokalizaci, a ačkoliv příběh je jednou z podstat, vyprávěného textu tu není tolik, aby se nechytl i hůře obstojný angličtinář.

[Recenze] Children of Morta - Pixel artová diablovka, která vám vyrazí dech

Children of Morta vyšlo 3. září 2019 na PC (Steam), o měsíc později, tedy 15. října na konzole Playstation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Cena je v době recenze okolo 21,99€ (cca 550 Kč).

Verdikt

Ačkoliv pochází Children of Morta od nezávislých vývojářů, může lehce konkurovat takovým titulům jako jsou Diablo, Titan Quest či Grim Dawn. Nádherná 2D malovaná pixel artová grafika, animace a hudba vyčarují užaslý pohled, zatímco charismatický vypravěč vás bude zasvěcovat do děje a přibližovat osudy členů rodiny. Neustálý grind dungeonů nepřestane bavit díky nutnosti střídat postavy, které mají duši, desítkám (možná stovkám) náhodně generovaných design levelů, rozkouskovanému hlavnímu příběhu, vedlejším úkolům či minihrám. Obtížnost, která je výzvou během čistění pater i při soubojích s bossy, vás také připoutá k židlím. Sice zde najdeme pár technických nedostatků, ale díky hratelnosti jde o sakramentsky skvělou hru. Tím jsou ty protáhlé roky vývoje odpuštěny, jelikož pod horu Morta se rozhodně budeme rádi vracet.

+ Nádherná 2D ručně kreslená pixel artová grafika, animace, soundtrack + Hratelnost, délka hry (cca 15 hodin) + Děj, osobité postavy, vypravěč + Obtížnost soubojů, unikátní bossfighty + Dýchá na nás atmosféra celého univerza

- Nevyváženost síly postav - Pár technických bugů - Možnost bez úhony zabíjet nepřátele za bariérou - Chvíli trvá, než se zorientujete

Vývojáři: Dead Mage / Vydavatelé: 11 Bit Studios

Žánr: Roguelike, akční RPG, hack 'n' slash

Recenzovaná verze: PC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama