Recenze: Cooler Master MH752
Technologie Článek Recenze: Cooler Master MH752

Recenze: Cooler Master MH752

Radek Raudenský

Radek Raudenský

30. 4. 2019 13:31

Nový kousek z dílny Cooler Master.

Reklama

I když je Cooler Master známý především výrobou počítačových skříní, chlazení, či zdrojů, na svém kontě má také obrovské množství periférií. Nedávno se do prodeje dostala také dvojice nových sluchátek MH752 a MH751. Dnes budeme recenzovat dražší verzi MH752, která se od levnějšího modelu liší pouze externí USB zvukovou kartou a prostorovým 7.1 zvukem.

Recenze: Cooler Master MH752

Balení

Hned zpočátku musím říct, že celý produkt se nese ve velice decentním stylu. Krabička je celá matně černá a designově povedená, vůbec bych se ji tedy nestyděl vystavit na poličku.

Recenze: Cooler Master MH752

Recenze: Cooler Master MH752

V balení se nenachází nic, co by vás nějak překvapilo – sluchátka, kabel se zvukovou kartou, prodlužovací jack-jack kabel, mikrofon a sametový obal na sluchátka. Obsah se nijak neliší od sluchátek podobné cenové kategorie.

Recenze: Cooler Master MH752

Vzhled, konstrukce, komfort

Hned na začátek vyzdvihnu to, co mě na těchto sluchátkách opravdu zaujalo. Design sluchátek, jak už sem předeslal, je velice decentní, nedočkáte se tak žádných plastových výčnělků, RGB osvětlení či dalších extravagantních prvků.

Recenze: Cooler Master MH752

Nicméně Cooler Master tyto sluchátka přesně tímto stylem prezentuje a pro mě je to obrovský plus. Kromě toho, že si sluchátka můžete vzít i na procházku či do posilovny, jim absence těchto přebytečných prvků umožnila snížit váhu až na neuvěřitelných 250 gramů. Jen tak pro porovnání – HyperX Cloud váží 337 gramů, Razer Kraken 322 gramů. Sluchátka jsou díky nízké váze neuvěřitelně pohodlná, nikde netlačí a ani po několika hodinách strávených u PC o sluchátkách skoro ani nevíte. Samozřejmě nepůsobí tak bytelně a lehce se ohnou, nicméně díky kovové konstrukci nemusíte mít strach, že by se vám jakkoliv poškodila.

Recenze: Cooler Master MH752

Recenze: Cooler Master MH752

Sluchátka se k PC připojují přes dva kabely, první začíná USB a končí externí zvukovou kartou.

Recenze: Cooler Master MH752

Recenze: Cooler Master MH752

Ta má na sobě několik ovládacích prvků -  vypnutí/zapnutí mikrofonu, jeho hlasitosti, zapínání 7.1 prostorového zvuku a tlačítka na ovládání celkové hlasitosti, která mě překvapila tím, že neovládají přímo hlasitost sluchátek, nýbrž hlasitost celého systému. Stálo mě to trochu přenastavování, ale po pár dnech si zvyknete. Druhý kabel je jack-jack, pomocí něhož zapojíte sluchátka i do mobilu či konzole.

Zvuk

Obecně zvuk MH752 není něco, co by vás ohromilo, je to spíše průměr. Navíc je celkem velký rozdíl, jestli sluchátka použijete na poslech hudby nebo na hraní her.

I když to zní divně, opravdu sem to tak cítil. Při hraní sluchátka dokážou poskytnout spoustu informací a nestalo se mi tak, že bych neslyšet nepřátelské kroky či vzdálenou střelbu. Hodí se tak skvěle například na hraní CS:GO, PUBG či podobných her, kde opravdu potřebujete precizní zvuk. Bohužel sluchátka nedisponují moc velkými basy, což mě trochu zklamalo. Náznak tam je, pokud ale chcete, aby vám výbuch v Battlefieldu způsobil otřes mozku, musíte sáhnout po něčem jiném.

Co se týče poslechu hudby, díky vyváženým středům a výškám sluchátka dokážou pojmout opravdu širokou škálu hudebních žánrů, vyjímá se zejména rock nebo metal. Pokud si ale potrpíte na basy, budete muset použít přehrávač s rozsáhlým ekvalizérem.

Recenze: Cooler Master MH752

Ke sluchátkům výrobce sice nabízí program, se kterým si zvuk můžete upravit, není však tak rozsáhlý, jak bych si představoval. I přes maximální nastavení basů to s nimi skoro nepohnulo a frekvenční rozsah také není příliš velký. Sluchátka jsem na poslech hudby přehodil na mobil, kde používám aplikaci Poweramp, která ze sluchátek dokázala vymáčknout maximum a poslech hudby přes ni se nedá vůbec srovnat se Spotify či jakýmkoliv jiným přehrávačem na PC. A zde bych už hodnotil basy celkem kladně.

A nyní ten prostorový zvuk. Vyzkoušel jsem ho u několika her, z nichž každá zvuk využívá trochu jinak, a napíšu své poznatky k jednotlivým titulům:

  • Battlefield 1 – I když se DICE pyšní jedním z nejlepších audiovizuálních požitků, v nastaveních se mi podařilo naleznout pouze 5.1 prostorový zvuk a sluchátka se s tím bohužel nedokázala vyrovnat. V mnoha případech se zvuk nesl z úplně odlišné strany a často sem na to doplatil, ať to byl tank vlevo, který sem slyšel zprava, či nepřítel, který střílel přede mnou, a sluchátka mi jeho střelbu podala zprava vzadu. Bohužel sem byl nucen prostorový zvuk vypnout.
  • Apex Legends – Pokud mi Battlefield podával zvuk alespoň z 50% správně, u Apexu by to šlo do mínusu. Bohužel naprosto nepoužitelné, nejspíše také tím, že Respawn se s nastavením audia zatím moc nezaobíral.
  • PUBG a CS:GO – Jak už sem psal, zde sluchátka podávala dobrý výkon už v základním stavu. A prostorový zvuk tento zážitek ještě o něco pozvedl. Upřímně vám neřeknu, proč tomu tak je. Avšak u těchto dvou her fungoval prostorový zvuk tak, jak měl. Kroky i střelbu sem slyšel v celém 360 stupňovém horizontu a nikdy sem nedostal falešné informace.

Mikrofon

Recenze: Cooler Master MH752

I když sem si myslel, že se u náhlavních mikrofonů nedá už moc zlepšit, zmýlil jsem se. MH752 disponuje aktivním potlačováním šumu a zvuk z mikrofonu je tak opravdu čistý. Ale jelikož se výsledek opravdu špatně popisuje, rozhodl jsem se nahrát krátký test, podle kterého si názor můžete udělat sami.

Shrnutí

Jak jsem již zmiňoval, tyto sluchátka vyšla ve dvou provedeních a to s či bez prostorového zvuku. Obecně mohu sluchátka doporučit všem, kteří si potrpí na komfort, protože v tom sluchátka nemají ve své cenové kategorii konkurenci. Pokud nehrajete CS:GO, PUBG nebo chcete sluchátka využít zejména pro poslech hudby, doporučím model MH751, který je o něco levnější a nedisponuje prostorových zvukem. Pokud naopak zmíněné hry hrajete, doporučím vám recenzovaný model, který je dostupný na CZC za cenu 2.299 Kč.

+Neuvěřitelný komfort +Kompatibilita s mobilem a konzolemi +Decentní design +Kovová konstrukce +Dobrý mikrofon -Průměrný zvuk -Malé basy - je potřeba dobrý ekvalizér -Prostorový zvuk

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama