Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika
Technologie Článek Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika

Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika

Filip Němeček

Filip Němeček

29. 12. 2018 13:25

Corsair čerstvě uvedl nový model klávesnice Strafe a my ho otestovali.

Reklama

V obchodech čestvě najdete mechanickou klávesnici Corsair Strafe MK.2. Jak je patrné z názvu, jedná se o vylepšený model Strafe. Cena přes čtyři tisíce korun jasně naznačuje, že tento kousek míří hodně vysoko.

Ačkoliv klávesnice spoléhá z většinové části na plasty, těžko jsem hledal místa, kde by se něco prohíbalo nebo snad vrzalo. Kvalita zpracování je velmi dobrá, nic jiného vzhledem k ceně ani čekat nešlo.

Na designu oceňuji, že je příjemně jednoduchý a klávesnice za každou cenu nekřičí svoje herní určení ekcentrickými prvky. Kromě kláves je výrazné snad jen logo výrobce, které samozřejmě musí svítit. V balení naleznete ještě volitelnou opěrku zápěstí, kterou jsem využíval po celou dobu testování a nikdy neměl nutkání ji odejmout.

Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika

Extra kláves není hodně, na druhou stranu jsou všechny užitečné. Trojice extra kláves na levé straně se věnuje podsvícení a zamknutí Windows klávesy. První přepíná režim podsvícení, druhá jeho jas a třetí právě zamyká Windows klávesu, abyste omylem při překlepu nevyskočili ze hry.

Pravý horní roh klávesnice potom obsadily multimediální klávesy. Při hraní nebo psaní sice nejsou zrovna po ruce, ale na druhou stranu jsou dostatečně velké a také podsvícené. Fajn je “válečkový” ovladač hlasitosti, doplněný na levé straně tlačítkem pro snadné vypnutí zvuku, což se dost hodí. Tlačítko je samozřejmě podsvícené, takže ve tmě nemusíte tápat. To samozřejmě platí také pro zbytek extra kláves.

Je na čase zmínit mechanické spínače. Právě ty se mi na celé klávesnici totiž líbí nejvíc. Můj testovaný model dostal od výrobce Cherry MX Silent a jak napovídá název, jedná se o tichou variantu. Co se týče ostatních vlastností, nebál bych se je přirovnat třeba ke klasice v podobě Cherry MX Red. V minulosti se mi na mechanických klávesnicích líbil mimo jiné také nezaměnitelný zvuk stisku kláves. Po čase ale začal být spíš otravný a v momentě, kdy nemám sluchátka nebo nejsem v místnosti sám, tradiční spínače prostě otravují. 

Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika

Použité Cherry MX Silent jsem detailně na hluk netestoval, ale už v prvních minutách používání klávesnice mi přišly hlukově dost blízko membránové klávesnici, možná jsou na tom i shodně. Záleží také, jak silně klávesy mačkáte.  Corsair pro své periferie nabízí software iCUE. Ten sice při prvním zapnutí může lehce mást a chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval a zvykl si na trošku jiné nastavování, než nabízí konkurenční klávesnice. Např. jak je software “univerzální” pro všechny Corsair produkty, tak chvíli trvá, než se proklikáte ke klávesnici a jejímu nastavení. To je ale podrobné a samozřejmě nesmí chybět hromada efektů podsvícení a jejich snadné přizpůsobení. Klávesnice navíc svítí po obou stranách, což si samozřejmě jde přizpůsobit nebo vypnout.

Recenze: Corsair Strafe MK.2 - tichá a top mechanika

Hodně mě potěšilo nastavení pro zamknutí Windows klávesy. Můžete si totiž aktivovat, aby klávesnice deaktivovala také další “problémové” klávesové zkratky. Jmenovitě se jedná o Alt + Tab, Alt + F4 a Shift + Tab. Zkrátka fajn drobná vychytávka, co se může dost hodit.

Celkově jsem byl při testování se Strafe MK.2 velmi spokojený. Vlastně mě ani nenapadá výraznější zápor až na trošku komplikovaný software. Jakmile si ale zvyknete, tak nebude problém. Za sebe bych určitě doporučil MX Silent spínače, pokud za každou cenu nemusíte slyšet cvakání. Pokud vám za čas začne vadit, bude to chtít novou mechaniku. Co se týče cenovky, tak zhruba 4500 Kč je opravdu hodně a byť Strafe MK.2 nesrážejí zápory, tak podobnou službu odvedou levnější modely konkurence.

{control gallery}

Corsair Strafe MK.2 můžete koupit na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama