Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"
Technologie Článek Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 9. 2019 19:16

Recenzujeme inovovaná sluchátka Creative Outlier Gold, která navazují na nedávnou novinku Outlier Air.

Reklama

Opět se s našimi recenzemi vracíme k bezdrátovým sluchátkům a tentokrát jsou na řadě další špunty. A pokud vám název Creative Outlier Gold zní povědomě, nedivíme se. Koneckonců už i z produktového obrázku možná někteří poznali, kde mají tato sluchátka kořeny. Nedávno jsme totiž recenzovali i jejich předchůdce Creative Outlier Air, který byl představen v Bratislavě. Sluchátka si od nás vysloužila velkou pochvalu a s jejich vlastnostmi jsme byli velmi spokojení. Co ale nabízí nová zlatá řada navíc? Pár věcí tu máme.

Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Ve zlatém rouše

Rozměrově nečekejte žádné novinky – zachována zůstala beze změn nabíjecí krabička i samotné špunty. Jedinou na první pohled viditelnou odlišností je právě barva. Outlier Gold dostaly pozlacenou nejen krabičku, ale také kruhové lemování těla sluchátek. Jistě tak mohou být atraktivnější i pro dámy, ale věříme, že ani muži nad nimi nezlomí hůl. Disponují mimochodem také certifikací IPX5. Konstrukčně jde opět o špunty s kulatým zakončením, které jsou uzpůsobeny tak, abyste si je mohli zapřít do ušních záhybů. Sluchátka pak drží naprosto pevně. Pokud ale máte specifičtější tvarování záhybů, možná vám nemusí vyhovovat na sto procent.

Sluchátka váží 10 g, krabička 54 g. Zajímavé je, že i váha je identická, přestože hlavním rozdílem zlatonek je větší vnitřní baterie, která má nyní kapacitu 80 mAh. Outlier Air mají jen 60 mAh a novinka tak slibuje lepší výdrž až 14 hodin na jedno nabití. Předchozí verze zvládne přehrávat „jen“ 10 hodin. Větší je i baterie v nabíjecí krabičce (450 vs. 380 mAh). Celkově tak Outlier Gold mají zvládnout až 39 hodin přehrávání. Neposlouchal jsem samozřejmě kontinuálně 39 hodin v jednom kuse, ale můžu potvrdit, že individuální výdrž sluchátek se velmi blíží deklarovanému údaji a s průběžným dobíjením jsem se k celkové výdrži určitě přiblížil dostatečně blízko.

Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Outlier Gold a Outlier Air se na první pohled liší jen barvou. Přesto zde najdeme několik významnějších rozdílů ve specifikacích.

K nabíjení využijete přibalený USB-C kabel. Na krabičce se nachází stavové diody signalizující napájení a nabíjení obou sluchátek. Z dlouhodobého užívání už ale vím, že by klidně magnetky držící sluchátka v krabičce mohly být i trochu silnější. Někdy se může stát, že se sluchátko nezačne nabíjet kvůli nedokonalému usazení.

Bluetooth samozřejmě s aptX

Konektivita a veškeré technologie jsou zachována. K přehrávači se připojíte přes Bluetooth 5.0 a sluchátka vás neošidí ani o pokročilý kodek Qualcomm aptX. Opět platí, že se zařízení spáruje s jedním ze sluchátek a druhé už se připojí automaticky. Můžete ale využít i každé sluchátko pro jiné zařízení.

Ovládání taktéž zůstává. Intuitivní kombinace různých stisků dvou tlačítek (na každém sluchátku je umístěno jen jedno) umožňují ovládat přehrávání, přepínání písniček, nastavení hlasitosti, přijetí hovoru nebo i aktivaci hlasového asistenta.

Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Druhou základní odlišností je novinka v podobě implementace technologie holografického zvuku Super X-Fi. Jde o softwarové řešení, které má ale bohužel jedno značné omezení. Funguje pouze v rámci aplikace Creative a nahrávky tedy musíte mít dostupné v ní. Je to tedy spíše ukázka a možnost vyzkoušení než ultimátní podnět k upgradu.

Reprodukce se dle mého názoru od Outlier Air neliší. Předchůdce používám pravidelně a zlatá barva v tomto ohledu nic nezměnila. Opět je kvalita zvuku nadstandardní a frekvenční spektrum vnímám jako dobře vybalancované. Středy a výšky se nemísí a basy jsou dostatečně výrazné, ale přesto vás nebudou rozptylovat od zbytku. Sluchátka jsou opravdu univerzálně použitelná pro poslech mnoha žánrů. Super X-Fi je příjemným doplňkem, který jsme nedávno vychválili u Creative SXFI Theater, nicméně v tomto případě je využitelnost této technologie značně limitována.

Recenze: Creative Outlier Gold - zlatá verze osvědčených "true wireless"

Shrnutí

Creative Outlier Gold jsou dospělejším bratrem modelu Outlier Air. Jejich cena je stanovena výrobcem na 99.99 USD. To je o 20 USD méně, než za kolik aktuálně nabízí předchozí model. Za příplatek ale získáte především neskutečnou kapacitu baterie, a to jak v samotných špuntech, tak i v nabíjecí krabičce. V kombinaci se skvělým zvukem jsou Outlier Gold koktejlem maximální spokojenosti. Jistě, pokud na baterii tolik nelpíte a softwarové omezené Super X-Fi vás nenadchlo, klidně zůstaňte u Outlier Air. Ale zlatá verze i přesto má na trhu své místo. Navíc také bude zcela jistě atraktivnější pro dámy. Více se o sluchátkách dozvíte na stránkách výrobce. V ČR se zatím na pultech obchodů ještě nestihly objevit.

  • Vyvážené frekvenční spektrum
  • Qualcomm aptX
  • Obrovská výdrž baterie
  • Velmi dobrý poměr ceny a kvality
  • Softwarové SXFI je omezené na použití v aplikaci výrobce

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama