Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků
Technologie Článek Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

Jakub Osička

Jakub Osička

3. 4. 2019 14:03

Dnes recenzujeme DAC od Creative určený pro hráče.

Reklama

Ač se dnes často spoléháme na integrované zvukové čipsety přímo v základních deskách počítače, stále to neznamená, že by samostatným zvukovým zařízením odzvonilo. Na jedné straně stojí zvukové karty určené primárně pro profesionálnější produkci a lepší záznam audia. Pomyslným protipólem je potom především zaměření na samotnou reprodukci, a to právě s využitím pro hráče.

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

DAC

Creative Sound BlasterX G6 spadá do gamingové série známého a etablovaného audio výrobce. Jedná se o herní DAC, tedy digitální audio konvertor. Jednoduše řečeno je to USB zvukové karta, která si dává za cíl poskytnout mnohem kvalitnější audio výstup než běžné základní desky.

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

Velkou předností je také její kompatibilita. Můžete ji použít nejen s počítačem, ale také konzolemi PS4, Xbox One i Nintendo Switch (poslední dvě zmíněné budou potřebovat externí USB napájení a budete bohužel ochuzeni o hlasovou komunikaci).

Parametry

Parametry vypadají papírově skutečně dobře. Jedná se o 32bitový digitální konvertor s frekvencí 384 kHz a rozsahem 130 dB. Disponuje i tzv. diskrétním zesílením, kdy se zvuk formuje při vstupní impedanci jednoho ohmu v kombinaci s osmiohmovým příposlechem. Nechybí ani virtuální prostorový zvuk Dolby Digital 5.1/7.1.

Krabička s konektory

Pořád se ale bavíme o nenápadné krabičce s délkou lehce přes 10 cm a šířkou kolem 7 cm, která se pod monitorem jednoduše přehlédne. Na přední straně najdete velký kulatý ovladač hlasitosti a dva 3,5“ jacky pro připojení sluchátek a mikrofonu. Na protější straně potom najdeme digitální vstup a výstup a také USB pro připojení.

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

Boční strana nezůstala nevyužita. Zde najdete přepínač k výběru mezi Low Gain a High Gain výstupem, další tlačítko k aktivaci tzv. Scout módu, který je určen pro využití ve hrách pro lepší prostorovou orientaci, a tlačítko aktivující SoundBlasterX Acoustic Engine.

Zvuk v praxi

Specifikace jsou věc jedna, ale reálnou představu výsledného audia nám stejně dá až první poslech. Takže směle do toho. Stačí zapojit USB kabel, logo výrobce se rozsvítí ve všech možných odstínech RGB a ovladače karty se rychle nainstalují. Stačí připojit sluchátka a můžete se vydat do neprobádané džungle plné pestrých zvuků.

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

V základu mi přišel použitelný převážně mód s nižším gainem. Zdá se mi, že high gain už začal přehrávané písně trochu zkreslovat v oblasti středů a výšek, nicméně své využití by možná mohl najít při hraní. Celkově mi na můj vkus přišel základní zvuk po aktivaci trochu plošší. Tento dojem ještě více umocní i herní Scout režim, u kterého je ale podobný výsledek žádoucí a skutečně se trochu podepisuje na dobré orientaci v prostoru podle zvuků. Rozhodně se ale vyplatí doinstalovat ovládací centrum Sound Blaster Connect, pomocí kterého si můžete výstup skutečně upravit dle svých preferencí.

Software opět v akci

Stejnou aplikaci jsem již používal s headsety od Creativu a ani v tomto případě mě nezklamala. I z průměrných špuntových sluchátek dokážete po chvilce hraní si s ekvalizérem vymáčknout solidní a použitelný zvuk. S lepší výbavou je potom progres v úrovni kvality poslechu možná ještě znatelnější.

Recenze: Creative SoundBlasterX G6 - krabička plná audiozážitků

Nahrávky mikrofonu možná neprocházejí tak výraznou změnou, ale minimálně vám aplikace umožní různě zvuk modifikovat a upravovat někdy až bizarními efekty.

Shrnutí

Creative chce touto zvukovou kartou oslovit především hráče, ale ve výsledku ani tak nejde o funkce zaměřené na hry. Nejsilnější stránkou SoundBlasterX G6 je totiž možnost úprav výstupu audia a docílení skutečně kvalitního poslechu obecně - klidně převážně pro poslech hudby. Ocenit byste tento DAC mohli i při použití s notebooky s méně kvalitními integrovanými zvukovými čipsety díky jeho kompaktním rozměrům.

Cena se v době psaní recenze pohybuje těsně pod hranicí 3.600 Kč. Není to málo. Na druhou stranu ale získáte funkční produkt se spoustou možností modifikací a úprav.

  • Možnosti modifikace výstupu dle představ
  • Kompaktní rozměry
  • V základu slušný zvuk se znatelným zlepšením oproti průměrným zvukovým kartám
  • Kompatibilita s konzolemi
  • Defaultně nepříliš výrazné basy
  • Při High Gain režimu zkreslenější výšky a středy

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama