Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice
Technologie Článek Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Jakub Osička

Jakub Osička

7. 4. 2019 12:19

I mezi levnými klávesnicemi se najdou zajímavé kousky. Na jeden se podíváme v dnešní recenzi.

Reklama

Mechanické klávesnice jsou sice v gamingu trendem posledních let, nicméně ne každý je ochotný utratit za „pár tlačítek“ tisíce korun a zvlášť v situacích s omezeným rozpočtem na celou PC sestavu nedává smysl utrácet za periferie to, co by se dalo použít na pořízení výkonnějších komponent, jejichž přínos je nepochybně mnohem markantnější.

Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Kovová konstrukce pod 500 Kč

Proto přicházejí na řadu staré dobré membránovky, které sice mohou mít nižší životnost i střídmější výbavu, ale ve výsledku poslouží více než dostatečně. A často mimochodem také při zachování nižší hlučnosti.

Zajímavým modelem v této kategorii je EVOLVEO GK700 – klávesnice, která se prezentuje jako model pro hráče s jednolitým duhovým podsvícením se třemi režimy kombinace barev a navíc efektem „dýchání“ a především pevnou kovovou konstrukcí. No a kromě toho také příznivou cenou.

Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Rozložení kláves a zpracování

Jedná se o plnohodnotnou klávesnici s numerickým blokem, která má pouze netradičně uspořádané klávesy nad šipkami s tím, že si jejich první řada vyměnila v horní části pozici se indikačními diodami aktivace Num Lock/Caps Lock/Scroll Lock. Nechybí klávesa Fn, pomocí které můžete aktivovat běžné, především multimediální funkce jako nastavení hlasitosti, ovládání přehrávače nebo zapnutí internetového prohlížeče či kalkulačky. Ovládá se jím také přepínání režimu podsvícení.

Konstrukčně klávesnici nemám v podstatě co vytknout vzhledem k tomu, že jde o model, který se vejde do kategorie do 500 Kč. Šedivé kovové tělo mě příjemně překvapilo lícováním jednotlivých částí, je lehké, ale zároveň pevné a klávesnici dává trochu prémiovější punc. Hrany by možná nemusely být tak ostré, ale o prsty se bát nemusíte. USB kabel měří 1,8 m a na spodní straně najdete protiskluzové gumové podložky.

Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Po okrajích je konstrukce designově upravená do ostřejších hran a v horní části možná občas dokážete kreativně využít větší mezeru třeba jako stojan na mobilní telefon.

Funkce

K této klávesnici samozřejmě nelze očekávat nějaký speciální software a zcela odpadají úvahy o přeprogramování funkcí jednotlivých kláves či využití maker. Aktivovat ale můžete speciální herní mód, který by měl snížit odezvu kláves z 62 ms na 21,4 ms.

Těžko říct, jestli v reálu tato dvě rozdílná nastavení dokážete rozpoznat. Obecně můžu ale klávesnici pochválit za tichý provoz a pocitově lineární stisk kláves s odporem, který je sice na můj vkus malinko vyšší, ale zvyknete si na něj snadno.

Recenze: EVOLVEO GK700 - levná ale pevná membránová klávesnice

Nemůžete samozřejmě čekat bůhvíjaké zázraky. Oproti mechanickým klávesnicím nezvládá EVOLVEO zaznamenat větší množství stisknutých kláves najednou – žádný N-key rollover se nekoná. Ve výsledku ale splňuje model vše, co byste čekali od základní klávesnice za podobnou cenu. Zmíním ještě alespoň okrajově také přítomnost dnes už zcela běžné funkce deaktivace klávesy Windows, což možná leckdo při hektickém herním nasazení ocení. Přepnout se dá i režim kláves WSAD a šipek, ale sám si upřímně nemyslím, že by šlo o funkci, kterou hráči častou využijí.

Shrnutí

Často se stane, že i velmi levné periferie dokáží příjemně překvapit a často se také můžeme setkat s naprostým opakem. V tomto případě jde ale naštěstí o první zmíněný případ a hlavními přednostmi testované klávesnice jsou už několikrát opěvované kovové tělo, tichý provoz a přítomnost základních doplňkových funkcí.

Jistě - rozhodně tady toho také dost chybí, ale je oprávněné si v této kategorii vůbec stěžovat? V době psaní recenze klávesnici můžete na Czc.cz za 459 Kč, což je cenovka více než příznivá. 

  • Kovové tělo
  • Cena
  • Rozšiřující funkce vzhledem k ceně
  • Levná volba pokud chcete podsvícenou klávesnici
  • Ostřejší hrany
  • Omezené možnosti nastavení podsvícení, funkcí tlačítek, absence N-key rollover apod.

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama