Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem
Technologie Článek Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Jakub Osička

Jakub Osička

2. 12. 2018 11:58

Meshify C se dočkala kolekce barevných předních panelů s typickou polygonovou trojrozměrnou strukturou.

Reklama

Fractal Design je jedním z renomovaných výrobců počítačových skříní, který si stále drží mezi uživateli velkou popularitu. Skříň Meshify C není žádnou čerstvou novinkou. Na trhu už ji najdeme nějaký ten pátek, první modely se objevily v roce 2017 a konkrétně dnešní testovaná bílá varianta byla uvedena v březnu letošního roku.

Fractal Design své portfolio výrobků ale stále omlazuje a pro své skříně vytváří i drobné doplňky či modifikační prvky. Meshify C se dočkala kolekce barevných předních panelů s typickou polygonovou trojrozměrnou strukturou, které fungují nejen jako prachové filtry, ale především jako jeden z hlavních designových prvků. Pojďme si skříň a její výhody či případné neduhy připomenout.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Vzhled a základní specifikace

Fractal Design má své severské kořeny zapuštěny ve Švédsku a na svých produktech si tato skutečně dává záležet, přičemž v jejich portfoliu najdete jak cenově příznivá řešení, tak i skříně s cenovou hladinou kolem 5.000 Kč. Meshify C TG White s asymetrickými designovými prvky spadá někam přibližně do zlatého středu a uživatelům se snaží nabídnout velmi dobrý poměr výbavy a ceny. Jde o běžný midi-tower s rozměry 40,9 x 21,7 x 45,3 centimetrů včetně přesahujících šroubků a nožiček.

Zkratka TG značí "tempered glass" - tedy přítomnost velkého tvrzeného skla, které zdobí bočnici a umožní vám nahlédnout do útrob vašeho stroje. Uchyceno je klasickými silent bloky. I díky přítomnosti skla je skříň vzhledem ke svým rozměrům spíše těžší, váží 7,81 kg. Plechy jsou pevné, přehýbané pro lepší stabilitu a zadní bočnice je uchycena pomocí klasických šroubů

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Interiér

Kompatibilní je Meshify C samozřejmě se všemi nejběžnějšími formáty základních desek, tedy plnotučnými ATX, mATX i ITX - stačí správně osadit distanční sloupky. Prostor pro napájecí zdroj a plotnové pevné disky je najdete v dolní části skříně a od hlavního interiéru jej dělí kompletní přepážka. Většinu grafických karet připojíte bez problémů - maximální možná délka karty i s osazeným předním ventilátorem je 31,5 cm. Relativně spoustu místa získáte i pro procesorový chladič.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Jeho maximální výška může být až 17,2 cm. Pokud byste chtěli odmontovat kryt nad šuplíky s pevnými disky například kvůli doplnění ventilátoru, je to možné prostřednictvím uvolnění dvou šroubků, ale budete muset nejprve odstranit přední panel. Ten lze vycvaknout z rámu skříně celkem jednoduše, je uchycený na plastových hmoždinkách. Dejte ale pozor, vede z něj kabeláž ovládacích prvků - zapínacího tlačítka, tlačítka pro restart, běžných 3,5" jacků pro sluchátka a mikrofon a dvojice USB 3.0.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Fractal Design zde už nemyslí na optické disky a skříň není v přední části uzpůsobena na osazení DVD mechanikou. Místo toho ale umožní poměrně komfortní umístění radiátoru vodního chlazení. Usadit jej můžete právě do přední části (až 360mm nebo 280 mm varianty s maximální šířkou 144 mm), nad základní desku (až 240mm varianty) a nebo dozadu (pouze 120mm varianty s maximální šířkou 125 mm).

Skříň je výrazně perforovaná a při instalaci ventilátorů tak máte opravdu velkou svobodu. Dvanácticentimetrových ventilátorů lze osadit celkem až sedm (3 dopředu, 2 nahoru, 1 dozadu a 1 dolů). Dva navíc najdete i přímo v balení - jedná se o Fractal Design Dynamic X2 GP-12, které frčí na 1 200 otáčkách za minutu a nejsou příliš hlučné - výrobce uvádí 19,4 dB. Poslouží tak velmi dobře a určitě nepatří mezi ventilátory, které by hned po otevření musely jít z kola ven.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Zadní část

U skříní obecně ale už dlouho platí, že neméně důležitou částí je strana zadní, a to samozřejmě hlavně z hlediska cable managementu. V tomto ohledu výrobce nezklamal a nabízí komfortní řešení. Prostor pro vedení kabeláže je v průměru asi 2 cm (uváděno je oficiálně 1,5 - 3,5 cm) a v levé části skříně najdete šikovně umístěné stahovací pásky, které pomohou kabely tvarovat dle vašich představ.

V horní i levé části jsou otvory k protažení zaslepeny gumovými průchozími krytkami. Ve spodní části zase nechybí ani malé otvory pro vedení menších kabelů - především konektorů a ovládacích prvků z předního panelu skříně. Na úrovni základní desky je zezadu umístěn panel pro montáž až tří 2,5" disků - pravděpodobně tedy SSD.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Prachové filtry a přední panel

Prachové filtry jsou umístěny v dolní části bedny formou vytahovacího šuplíku, což je komfortní při jejich čištění. Dále je najedeme i na vyměnitelné části předního panelu, který stačí vycvaknout po již popsaném odpojení přední části skříně. Poslední prachový filtr najdete na horní straně se spolehlivým magnetickým uchycením. Pojďme ale zpět k vyměnitelným předním panelům Color Mesh Panel, které nyní Fractal Design nabízí dokonce v osmi barvách.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Vybírat můžete z bílé, fialové, tmavě modré, nebesky modré, zelené, žluté, červené a měděné. Pokud si tedy potrpíte na sladění zevnějšku skříně například s barvami osazených komponent uvnitř, určitě vám nové panely přijdou vhod. Samozřejmě jsou všechny varianty taktéž osazeny prachovým filtrem, ale jinak jde pouze o estetickou záležitost.

Věřím ale, že si dnes již spousta nadšenců za barvu dle svých preferencí připlatí. Nám Fractal Design poslal na zkušenou variantu nebesky modrou a musím říct, že v kombinaci s bílým torzem a modrým podsvícením uvnitř vypadá vše opravdu moc hezky. Pořídíte jej navíc přibližně za 400 Kč.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Shrnutí

Fractal Design Meshify C je skvělým kouskem ze střední třídy počítačových skříní, která nabízí více než adekvátní výbavu při rozumné ceně. Pochválit musím především sofistikovaný prostor pro cable management a umístění jednotlivých vývodů tak, abyste mohli co možná nejlépe a nejefektivněji využít veškerý prostor i instalaci plné ATX desky. Tvrzené sklo je působí výrazně honosnějším dojmem než obyčejná plexiskla. Počítejte ale s tím, že jde o křehčí variantu s tloušťkou přibližně 3 mm. Dávejte proto při manipulaci s ním pozor.

K dokonalosti tady chybí odhlučňující prvky, které najdete třeba u modelu Define C. Nezaškodila by také možnost uzavření perforovaných částí, které nejsou osazeny ventilátory. Nicméně opět je nutno přiznat, že jde i tak o velmi povedenou skříň, jejíž obrovskou předností je atraktivní celkový design. V době psaní recenze nakoupíte za 2.413 Kč. V tomto segmentu je již samozřejmě veliký výběr a velká konkurence, nicméně pokud nelpíte na odhlučňovacích prvcích, Meshify C je dobrou volbou.

  • Stále velmi atraktivní design
  • Komfortní řešení cable managementu
  • Novinka - designové přizpůsobení vyměnitelnými barevnými panely
  • Pevná konstrukce, kvalitní zpracování
  • Slušné ventilátory v balení
  • Vzhledem k rozměrům různorodé možnosti osazení ventilátorů a vodního chlazení
  • Bez odhlučňovacích vrstev
  • Tenčí tvrzené sklo
  • Horší přístup ke krytu plotnových disků

A níže ještě ukázka po osazení interiéru. Tento build jsem pomáhal kompletovat kamarádovi přibližně dva týdny zpět. Můžete ho brát jako inspiraci pro krásnou černo-bílou stylizaci celé sestavy. Samozřejmě jsou zde osazeny i ventilátory navíc - dodávané X2 GP12 jsou umístěny vepředu.

Recenze: Fractal Design Meshify C - oblíbená kráska nyní s barevným panelem

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama