Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red
Recenze Hardware Recenze Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

Jakub Osička

Jakub Osička

29. 5. 2023 19:58

Dnešní recenzi jsem napsal na klávesnici Genesis Thor 660 - novém 60% modelu se zajímavou výbavou.

Reklama

V dnešní recenzi se opět vrátíme do světa mechanických klávesnic. Nicméně tentokrát si představíme docela zajímavý model, a to hned v několika ohledech. Tenhle text totiž právě vyťukávám na bezdrátové mechanické klávesnici Genesis Thor 660 s červenými spínači Gateron.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

60% herní mechanická klávesnice pod vlajkou Genesis

Čím tahle mechanika zaujme na první pohled? Samozřejmě svými rozměry a rozložením. Jedná se totiž o kompaktní 60% klávesnici, která je tedy zároveň schopna komunikovat bezdrátově. Samozřejmě zde ale funguje i přímé propojení přes USB kabel. Se svými rozměry 29,3 x 10,2 x 3,9 cm jde o skutečně snadno přenosné zařízení, které můžete snadno využít nejen s počítačem, ale třeba i tabletem nebo telefonem. Spodní základna je velmi jednoduchá, vyrobená ze standardního plastu a nechybí jí gumové nožičky, které zabrání posouvání po povrchu. Thor 660 je tak i velmi lehký. Váží pouhých 588 gramů.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

Samozřejmě musíte počítat s limitací, která u drobných herních klávesnic je zcela jednoznačná. Rozložení funkcí využívá v maximální míře kombinace zkratek s použitím klávesy Fn a milovníci numerického bloku si budou muset pořídit separátní, nebo se zkrátka porozhlédnout jinde. Genesis Thor 660 nemá na spodní straně žádné fyzické přepínače vyjma samotného zapnutí/vypnutí. Nemá tedy k dispozici některé z manuálně přepínatelných funkcí, jako to známe u mnoha jiných modelů. Oceňuji ale, že šipky v tomto případě výrobce umístil jako alternativu ke klávesám WASD, a lze je tedy ovládat docela přirozeně v kombinaci s funkční klávesou Fn.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

Gateron Red a pudingové klávesy

Zajímavý je i výběr spínačů Gateron Red. Jde o lineární spínače, které jsou celkově hodnoceny poměrně příznivě. Jsou relativně tiché, klávesy v nich mají dobrou stabilitu a pocitově mi přijdou o něco robustnější než CherryMX ve stejné barevné alternativě. Parametrově jsou jinak téměř totožné, ale sám je řadím o stupínek výše. Celková trajektorie dohmatu 4 mm má aktivační bod v polovině, tedy ve vzdálenosti 2 mm, a potřebná síla stisku je 45 g. I při delším psaní jsou klávesy příjemné a pocit ze stisku jistý, přestože je odpor ve srovnání s jinými variantami nižší. Velmi příjemně mě překvapilo i využití stabilizátorů pro delší klávesy. Konkrétně mezerník má stabilizaci naprosto výbornou. Super! Tohle spojení se opravdu povedlo. Samozřejmě si dovolím podotknout, že spínače vám mohou sednout zcela odlišně dle vašich preferencí, ale tady oceňuji nejen pocit ze stisku, ale i zmiňované tiché příklepy.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

Samotné osazené klávesy jsou pudingové - tedy s průsvitnou základnou a hlavními znaky. RGB podsvícení tak skutečně vynikne a vybírat samozřejmě můžete z mnoha efektů, barev a rychlostí animací. Na klávesách jsou srozumitelně vyznačené i alternativní funkce, nicméně tyto popisky už jsou pouze natisklé. Každopádně jde ale o robustnější double inject provedení. Opět velmi pozitivní dojem. Pouze musíte počítat s tím, že diody zkrátka některými světlejšími barvami neprosvítí plast zcela naplno a některé defaultní profily podsvícení jsou tak trochu mdlé. Životnost kláves je udávána až na 50 milionů úhozů dle specifikace výrobce.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

Připojení nejen bezdrátově

Bezdrátové připojení přes Bluetooth 5.0 rozhraní funguje velmi dobře. Výhodou je i možnost spárování s až třemi zařízeními, mezi kterými lze pak jednoduše přepínat, a to s minimální prodlevou. Osobně dokážu takto kompaktní klávesnici ocenit i na cestě, kde si potřebuju rychle zapisovat text ve větším rozsahu třeba do mobilního telefonu. Polemizovat můžeme nad srovnáním přenosu signálu Bluetooth oproti specifickým donglům operujícím ve frekvenčním pásmu, ale tohle je zkrátka dost všestranné řešení. Při připojení k počítači můžete pro nastavování funkcí kláves i změny podsvícení a další doplňková nastavení využít software výrobce. Je velmi strohý, ale najdete v něm většinu základních věcí, které budete potřebovat. Osobně ale u drobných modelů více preferuju zvyk na modifikace prostřednictvím klávesových zkratek. Často zjistíte, že jsou výrazně rychlejší.

 

Recenze: Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

 

Baterie má kapacitu 3.000 mAh. Klávesnice sama přechází při neaktivitě do režimu spánku, ve kterém samozřejmě zejména vypíná podsvícení kláves za účelem uspoření energie. Výdrž v hodinách výrobce přímo neuvádí. Lišit se samozřejmě bude právě na zvoleném podsvícení a intenzitě úhozů, a to docela výrazně. Pohybovat se můžete v desítkách hodin, ale záležet opravdu bude na výše zmíněných faktorech.

S cenovkou 1.719 Kč v době psaní recenze jde o velmi zajímavý kousek v poměru ceny a výbavy. Spadá totiž stále do nejnižších cenových kategorií na českém trhu v segmentu kompaktních klávesnic (odhlédnu-li od anomálií typu klávesnic CZC).

Genesis Thor 660 - 60% klávesnice se spínači Gateron Red

Verdikt

Genesis Thor 660 je opravdu nečekaným překvapením. Zpracování kombinuje solidní spínače Gateron Red i obstojné stabilizátory delších kláves, dobře řešený layout alternativních funkcí kláves a navíc bezdrátové připojení s párováním na tři různá zařízení. Genesis zkrátka ukazuje, že dokáže doručit parametrově zajímavý produkt s dobrou výbavou i relativně levně. K dispozici je jak v černé, tak i bílé variantě.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Spínače Gateron Red
Layout alternativních funkcí kláves
Poměr ceny a výbavy
Bluetooth připojení se třemi kanály
Stabilizátory mezerníku
Slabší podsvícení pudingových kláves na denním světle
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama