Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí
Technologie Článek Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí

Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí

Jakub Osička

Jakub Osička

31. 7. 2018 12:56

Tentokrát se podíváme na titána - počítačovou skříň výrobce Genesis.

Reklama

Počítačová skříň Genesis Titan 800 na první pohled nabízí pro hráče atraktivní, leč ne příliš přehnaný design za příznivou cenu. Krása ale rozhodně není všechno. Skříň jsme měli možnost vyzkoušet i v naší redakci a rádi se s vámi podělíme o naši zkušenost s kvalitou použitých materiálů a zpracováním, rozložením jednotlivých sekcí pro uložení hardwaru a také padne něco o tom, jak pohodlně se do Genesis Titan 800 vnitřnosti počítače.

Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí

Vzhled a základní specifikace

Nejprve si skříň pojďme popsat. Jedná se o klasický midi-tower z SPCC oceli s plastovými částmi s rozměry 47 x 22,3 x 47 cm. Váží přibližně 4,3 kg a vejdou se do ní základní desky od mini-ITX přes micro-ATX až po klasický plnotučný ATX formát. Grafická karta musí měřit maximálně 38 cm, aby se vám do skříně vešla, což by ve většině případů mělo být splněno zcela bez potíží. Ve spodní části je umístěn tunel na zdroj a pevné disky.

Hlavní komoru potom lemují čtyři dodávané podsvícené (k dispozici ve třech barevných variantách) dvanácticentimetrové ventilátory – jeden nahoře, jeden vzadu a samozřejmě dva na čelním panelu. Překvapivě nejsou ani příliš hlasité a vcelku spolehlivě zabezpečí průchod vzduchu napříč celou skříní. Nechybí ani prachové filtry.

Čelní panel je bohužel lesklý a funguje jednak jako zrcadlo, ale také jako lapač nečistot. Na lesklé černé jde zkrátka vidět úplně všechno a počítejte s tím, že ho budete muset trochu udržovat, aby si skříň svou krásu zachovala. V horní přední části najdete tlačítka pro zapínání, restart a základní sadu konektorů - USB a dva jacky pro sluchátka a mikrofon. Nesmí chybět ani průhledná bočnice, která vám umožní kochat se dle libosti svými výkonnými komponentami. Nečekejte ovšem tvrzené sklo, v tomto případě budete do skříně nahlížet přes levnější průhledný plast.

Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí

Pojďme to tam naházet

Neděste se použitého hardwaru na fotkách. Do skříně jsem instaloval starší budgetovou sestavu, které Titan znovu poslal svěží vítr do plachet. Zezačátku se žádná dramatická překvapení nekonala. Části skříně jsou souměrné a nesetkal jsem se s nepřesnostmi ve zpracování, které by měly ovlivňovat osazení komponentami. Nesmím zapomenout zmínit šikovné magnetické prachové filtry. Rozložení prostor je vyřešeno dnes již klasickým způsobem – zdroj je umístěn v samostatné komoře dole s dostatečným prostorem pro ukrytí většího množství kabelů a výstupy pro snadné připojování k základní desce. Cable management by tedy na první pohled neměl být problém (výrobce navíc přikládá mezi klasickou sadu šroubků a úchytů i stahovací pásky, šikovné).

Hned vedle je také komora pro instalování klasických harddisků, kde bych ale upřímně ocenil spíše vysunovací „šuplíky“ místo pevného přišroubování, kterému se u Titanu nevyhnete. Na druhou stranu i vnitřní strana je celkem jednoduše přístupná, pokud jste hned na začátku neosadili zdroj a i zde je bezproblémově řešený cable management - otvory pro vedení kabelů jsou snadno dostupné.

Recenze: Genesis Titan 800 - Titánská PC skříň s průhlednou bočnicí

Jediným problémem, který je sice individuální a překonatelný, ale bohužel si jeho přítomnost možná na začátku neuvědomíte, pro mě byla instalace napájecího 4pin kabelu základní desky. V tomto případě byl totiž konektor umístěn vlevo nahoře, a přestože zde v kostře skříně otvor pro vedení kabelu existuje, po instalaci základní desky ho reálně ucpete natolik, že jím prostě už vůbec nic neprotáhnete. Desku byste museli odmontovat a opětovně přišroubovat až poté, co kabel vyvedete do interiéru, a i tak mám obavy, že by mohl trochu zavazet. Spousta skříní má přitom otvory i ve vrchní části přístupné bez problémů i ex-post – tedy po instalaci základní desky. Za to si bohužel Titan z konstrukčního hlediska vysloužil drobné mínus.

Shrnutí

Celkově Genesis Titan 800 vnímám jako produkt se slušným poměrem mezi cenou a získanou přidanou hodnotou. Přibližně za 1.000 Kč totiž získáte počítačovou skříň se zajímavým, ale ne přemrštěným designem s prachovými filtry a kompletní sestavou ventilátorů, které překvapivě nejsou špatné ani hlučné. Volný prostor pro solidní air-flow, klasické oddělení zdroje a prostoru s klasickými harddisky je potom už v této cenové kategorii víceméně standardem. Titan je tak zajímavým konkurentem např. k modelu Fractal Design Focus G, který je však o pár stokorun dražší, nabídne menší počet osazených ventilátorů, ale na druhou stranu netrpí neduhy při cable managementu. 

  • Slušné zpracování a použité materiály
  • Magnetické prachové filtry
  • Dostatečný prostor pro airflow
  • Použitelné předinstalované ventilátory
  • Dobrý poměr mezi cenou a přidanou hodnotou
  • Nedomyšlený cable management v horní části základní desky
  • Lesklý čelní panel
  • Hůře dostupné klasické 3,5" disky

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama