Recenze: Gigabyte SSD 256GB
Technologie Článek Recenze: Gigabyte SSD 256GB

Recenze: Gigabyte SSD 256GB

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

8. 1. 2019 13:22

Tentokrát jsme vyzkoušeli SSD od společnosti Gigabyte

Reklama

Vánoce jsou opravdu hned za rohem a pro ty, kteří pořád ještě nemají vymyšlený dárek anebo už netrpělivě čekají na povánoční výprodeje jsme se dnes rozhodli přiblížit cenově poměrně zajímavě vypadající SSD disk od společnosti Gigabyte. Do redakce se k nám konkrétně dostalo 256GB SSD, což je kapacita, na kterou se bez problémů vměstná váš operační systém společně s vašimi nejhranějšími hrami.

Recenze: Gigabyte SSD 256GB

SSD disky mají bezesporu obrovskou budoucnost, proto není divu, že se právě tyto "Solid State Drives" stávají čím dál populárnější a mnohé společnosti je zařazují mezi svoje produkty. Společnost Gigabyte máme všichni pravděpodobně spojenou se základními deskami, popřípadě grafickými kartami. My jsme se však rozhodli vyzkoušet odvětví, ve které právě Gigabyte není až tak populární - SSD disky. K testování jsme tentokrát obdrželi v dnešní době běžnější formát 2,5" SATA. Gigabyte však nabízí varianty ve formátu M.2. Zakoupit si tyto SSD disky můžete ve variantách s kapacitou 128GB, 240GB, 256GB, 480GB a 512GB. Jednotlivé řady se pak mohou lišit svojí rychlostí čtení a zápisu.

Parametry

Testovaný model Gigabyte SSD 256GB má výrobcem udávanou rychlost čtení až 520 MB/s a rychlost zápisu 500 MB/s. Paměťové buňky disku jsou pak jako u většiny konkurentů tzv. TLC - triple level cells, která jsou v současné době nejlepší možnost v poměru úložná hustota/cena. Nevýhoda TLC buněk oproti SLC a MLC je pak ta, že jsou obecně slabší po výkonnostní stránce a má podstatně menší výdrž - TBW (terabytes written). Výrobce uvádí, že do jeho paměťových čipů si můžete po dobu životnosti disku zapsat nejméně 100 TB dat.

Recenze: Gigabyte SSD 256GB

Rychlost

Rychlost disku jsme jako obvykle měřili pomocí programu CrystalDiskMark a následně jsme srovnali, jak si vede toto SSD oproti svým konkurentům, pomocí aplikace UserBenchmark. Pro nás bude nejdůležitější hodnotou hned ta první - tzv. hodnota sekvenčního čtení velkých souborů, kde disk trochu zaostával za svými udávanými hodnotami. Při testu náhodných sekvencí 4K drobných souborů, pak rychlost logicky klesá, přičemž však můžeme (při porovnáním se svými konkurenty) tento výsledek brát jako velmi dobrý. Podle UserBenchmark pak skončilo právě toto SSD s krásným hodnocením 95,5%.

Recenze: Gigabyte SSD 256GB

Recenze: Gigabyte SSD 256GB

Závěrem

Ačkoliv se Gigabyte zabývá především grafickými kartami a základovými deskami, tak jde vidět, že má co nabídnout i v oblasti SSD disků. A díky využití TLC buněk, pak nabízí velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Sortiment SSD disků je v dnešní době opravdu objemný, ale koupí tohoto modelu rozhodně neprohloupíte. Zakoupit si námi testovaný model můžete na CZC s aktuální cenovkou 1 116 Kč.

  • Cena/Výkon
  • Tříletá záruka
  • Rychlosti ve 4K sekvenci
  • Slabší rychlosti v sekvenčním čtení
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama