Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30
Technologie Článek Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

2. 2. 2019 18:03

Dnes se podíváme na zoubek další z řady periferií, které má ADATA ve svém arzenálu.

Reklama

Před nedávnem jsme měli tu čest otestovat klávesnici Infarex K20 od firmy XPG, která si nevedla vůbec špatně. Dnes u této firmy ještě zůstaneme a podíváme se na jejich herní headset EMIX H30 a k tomu dodávaný zesilovač SOLOX F30, který k nám do redakce společně s klávesnicí dorazil. Sluchátka se řadí s cenovkou nad 2 000 Kč, do kategorie, kde nalezneme například HypeX Cloud Alpha, Cloud 2 nebo třeba MSI Immerse GH 70.

Úvod

Hned na první pohled lze vidět, že minimálně po stránce designové tyto sluchátka dodržují svůj status "herní". Jedná se o analogový uzavřený headset, vybavený dvěma zvukovými konektory. Tyto jacky jsou doprovázeny taktéž USB konektorem, který, jak pravděpodobně tušíte, slouží k napájení červených LED světel zabudovaných v náušnících. Ty jsou mimo jiné velmi podobné výše zmiňovaným MSI Immerse GH 70. Pojďme se však na samotná sluchátka podívat trochu zblízka.

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

Kvalita a komfort

Spojení mezi sluchátky je řešeno kovovou konstrukcí, která však díky své malé tloušťce nepřidává na váze sluchátek takřka nic, takže se není třeba vůbec obávat, zda nebudou kvůli své robustní konstrukci nějakou výraznou zátěží na hlavu. Čeho se však obávat můžete je vnitřní čelenka, která se kvůli dvěma drátům stará o to, aby sluchátka padly na vaši hlavu jako ulité. Můj první problém, co jsem u těchto sluchátek zaznamenal, bylo pohodlí. Ačkoliv je čelenka vybavena polštářky, ve kterých nalezneme paměťovou pěnu, po několika hodinách v křesle začnou sluchátka nepříjemně tlačit. Toto však úplně neplatí pro ušní polštářky, které jsou na první pohled obrovské a s celým obklopením vašeho ucha rozhodně nebudou mít problém. K paměťové pěně však nemám žádné větší výhrady a ani při delším používání jsem z nich neměl nepříjemný pocit. Trošku mě pak ale mrzí, že sluchátka nenabízejí vyměnitelné ušní polštářky, což by už podle mě v této cenové relaci měla být samozřejmost.

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

Pojďme se podívat na samotný mikrofon. Ten je v tomto případě odjímatelný, což mě popravdě velmi překvapilo, už jen z toho důvodu, že EMIX H30 rozhodně není headset určený na cesty. Nechápu tedy, proč by někdo vůbec chtěl mikrofon z headsetu odstraňovat. Na konci mikrofonu pak opět nalezneme červenou LED diodu, která je velmi chytře umístěna na druhé straně mikrofonu, aby vás zbytečně neoslňovala. Původně jsem si myslel, že zmiňovaná LED dioda je tam pro indikaci vypnutého a zapnutého mikrofonu. Bohužel dioda svítí pořád, ať už je mikrofon zapnutý, či vypnutý, tudíž její umístění je zde čistě z estetického hlediska, což je nepochybně škoda.

Jak již jsem zmiňoval, červeno-černý pletený kabel je zakončen párem audio konektorů a jedním USB konektorem s tím, že použití USB konektoru je zcela na vás a slouží pouze k rozsvícení všech LED diod, které tyto sluchátka nabízí. Pokud tedy nechcete žádné červené, rušivé prvky, tak ho jednoduše vůbec nemusíte zapojovat. Hodí se také poznamenat, že samotná sluchátka nemají vlastní ovládání hlasitosti, či tlačítko pro ztlumení mikrofonu, čímž nepřímo vyžaduje zakoupení sluchátek s jejich zvukovou kartou SOLOX F30, kde jsou mimo jiné i tyto funkce zahrnuty.

Zvuk

Celková kvalita zvuku u EMIX H30 je slušná, zvláště pokud máte rádi basová sluchátka. Hloubka basů se pohybuje poměrně nízko, aniž by však byla příliš netečná, a má v sobě pořádnou porci drsnosti. A co že to vlastně znamená v oblasti her? Hlasité výbuchy, vzrušující střelba a vše mezi tím. Překvapila mě i kvalita zpracování prostorového umístění. Některé jemnější detaily jsou sice kvůli basům ztraceny, ale celkový herní zážitek nám to nějak výrazně neovlivnilo.

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

Kde mě však vysoké basy vadily, byl poslech hudby a to obzvláště u rockových a popových žánrů, ve kterých hraje velkou roli kytara. Právě v tomto případě se stane basová linie až příliš rušivá a nepříjemná, namísto toho, aby hluboké zvuky klasicky splynuly s melodií. EMIX H30 však rozhodně vyniká ve vyšších frekvencích, které z mého hlediska byly velmi čisté a na poslech velmi příjemné. Pokud jde pak o poslech hudby, tento headset se asi nejlépe hodí k rapu, EDM žánru a prostě prakticky všude, kde se vyskytují basy ve větší míře.

Bohužel však u těchto sluchátek existuje takový "menší" problém. Vše výše zmiňované platí pouze v případě, pokud mluvíme o syrovém, nemodifikovaném zvuku EMIX H30, který je zapojen do "neutrální" zvukové karty. Když ale připojíme headset ke zvukové kartě, jež je společně s ním dodávána - SOLOX F30, změní to zvuk k nepoznání, bohužel v tomto případě však výrazně k horšímu. SOLOX F30 nenabízí žádný neutrální přednastavený režim a ani jeden ze čtyř dostupných není schopen ani zdaleka napodobit zvuk, který by se rovnal tomu, když je EMIX H30 zapojen do prakticky jakékoli jiné karty.

7.1 prostorového zvuku, který nabízí zvuková karta SOLOX F30, je dosaženo technologií Cearia Xear Surround, což je za mě obrovská slabina této karty a zvuk se zapnutým 7.1 se stává de facto neposlouchatelný. Namísto toho, abyste získali lepší pocit z okolních zvuků, se zvuk přesune záhadně o pár centimetrů nad vaše uši, což platí i o zvucích, o kterých víte, že by tam rozhodně neměly být. Dynamika i jasnost zvuku taky dostává díky SOLOXu F30 pořádně zabrat, což v herním prostředí rozhodně nechcete.

Mikrofon

Musím říct, že odpojitelný mikrofon byl pro mě velmi milým překvapením a i přes připojení do dodávané zvukové karty SOLOX F30 působil velmi dobrým dojmem. Hlas byl velmi příjemný, detailní a hlavně přirozený. Opravdu mě překvapilo, jak zrovna mikrofon byl kvalitně udělaný a nebál bych se ho kvalitativně srovnávat s mnohem dražšími modely sluchátek, které jsou momentálně na trhu.

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

SOLOX F30 aneb jak zkazit celkový dojem z headsetu

SOLOX F30 sama společnost nazývá zesilovačem, ale nenechte se zmást, jedná se o externí zvukovou kartu USB, která zabírá hned dva USB porty na vaší základové desce. To je zapříčiněno hlavně tím, že samotný SOLOX funguje i jako 3-portový USB 2.0 rozbočovač. Když už zde výrobce cítil potřebu udělat rozbočovač, trošku mě zaráží, proč se nerozhodl pr USB 3.0. To by pro mě dávalo daleko větší smysl a cenovce headsetu by to odpovídalo daleko více. SOLOX jak už jsem zmiňoval, podporuje 7.1 prostorový zvuk a je dodáván se čtyřmi dostupnými režimi, ovládáním hlasitosti, tlačítkem pro ztlumení mikrofonu a přepínačem mezi reproduktory a sluchátky.

SOLOX vám pak zobrazuje, který ze čtyř režimů máte zrovna aktivní. K dispozici jsou čtyři: Hraní, Kino, Hlas a Hudba. To mě přivádí k největšímu problému celého SOLOXu F30. XPG totiž zapomnělo vytvořit neutrální zvukový profil, který jednoduše nechá proudit nijak neupravený zvuk z výchozího zařízení. Ve zkratce to pak znamená to, že k SOLOXu nebudete nikdy moct připojit žádné zařízení, aby byl zvuk do určité míry nezměněn, a s touto skutečností nejde nic moc udělat.

Recenze: Herní headset ADATA XPG EMIX H30 + SOLOX F30

A je to ještě horší, žádná z předvoleb zvuku není schopná předat posluchači do jisté míry neutrální zvuk. Předvolba "Hra" je velmi přebasovaná a do jisté míry i zmatená. Předvolba "Hlas" se pro změnu zaměřuje na velmi vysoké frekvence, a když budu mluvit o předvolbě "Hudba", zní to asi tak, jako byste si vzali vatu a ucpali si s ní uši při poslechu hudby z reproduktorů. Asi jedinou jakžtakž použitelnou předvolbou byla pro mě možnost "Kino". I když byla kvalita zvuku výrazně zhoršena, tak se tento profil ukázal jako ze všech zmíněných nejposlouchatelnější. Stále však platí, že samotná sluchátka EMIX H30 zapojená do klasické zvukové karty se pyšnily daleko lepším zvukem.

Závěrem

Pokud se rozhodnete prodávat věci společně za poměrně vysokou cenu, musíte být také schopni zajistit, aby všechny části byly kvalitativně srovnatelné. XPG se rozhodlo nastavit cenovku tohoto balíku na 2 999 Kč, což je částka, za kterou pořídíte už jedny z nejlepších sluchátek na trhu, které už dávno nemají klasické jacky, ale USB porty se svojí vlastní zvukovou kartou. A toto je obrovský problém tohoto setu od XPG. Představil nám poměrně kvalitní sluchátka s přijatelným zvukem a velmi dobrým mikrofonem. K tomu přidal kvalitní a robustní kovový stojan na váš headset. Avšak nad zvukovou kartou SOLOX F30 prostě nejde přimhouřit oko, tohle je sice jediná vada na kráse celého setu, ale zato velmi závažná. Karta z naprosto nepochopitelného důvodu není schopna zprostředkovat ideální kvalitu zvuku, který výchozí zařízení nabízí.  Bez ohledu na to, co děláte a jak jej používáte, bude SOLOX prosazovat jeden ze čtyř přednastavených profilů, které zcela zásadně zhoršují zvuk vašich reproduktorů či sluchátek.

XPG EMIX H30 + SOLOX F30 je dostupný na CZC za 2 999 Kč

  • Mikrofon
  • Ušní polštářky
  • Stojan
  • V určitých fazích přebasované
  • SOLOX F30
  • 7.1 zvuk u SOLOX
  • Zbytečné LED prvky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama