Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?
Technologie Článek Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

6. 12. 2018 15:26

Arozzi Vernazza aneb židle, která má i přes svojí cenovku mnoho co nabídnout.

Reklama

Každý, kdo někdy přemýšlel nad koupí kvalitního herního křesla, pravděpodobně ví, že taková záležitost není zrovna levná. Mnozí z nich se pak domnívají, že na dobré herní křeslo nemají dostatek peněz nebo se jim za svůj herní trůn nechce vyhazovat velké peníze. Nicméně bez možnosti si kvalitní herní křeslo vyzkoušet bohužel nemůžete porovnat, jak značné výhody vám křeslo za šest tisíc namísto židle za dva tisíce nabízí.

Tento rok jsme se vám tedy rozhodli zprostředkovat recenze židlí z celkově tří cenových kategorií. Začali jsme s nejlevnějším kouskem, konkrétněji se jednalo o herní křeslo Genesis Nitro 330, které nás, přes svoji velmi nízkou cenu, příjemně překvapilo v nejednom ohledu. Dále jsme testovali křeslo od spolčenosti Sandberg, konkrétně model s přívlastkem Commander, na který nemáme úplně nejlepší vzpomínky. A dnes přišel ten den, kdy se dostáváme k letošnímu, poslednímu a zároveň nejdražšímu kousku Arozzi Vernazza. Tento model se přibližuje k cenovce, na které se pohybují křesla již proslulé společnosti DXRacer. Pojďme se tedy podívat, zda jim jsou křesla Arozzi rovnocenným protivníkem.

První pocity, sestavení

Když jsem po úporném dni dorazil konečně domů a spatřil jsem před dveřmi tuto monstrozitu, okamžitě mi hlavou proletěly dvě myšlenky. První byla samozřejmě ohromná radost, že konečně dorazila, opravdu jsem si připadal jako malé dítě. Hned nato však následovala obava, jak já tu osmadvacetikilovou potvoru budu vlastně dostávat do druhého patra. Musím říci, že na úzkém schodišti to byl opravdu boj, naštěstí však vše dobře dopadlo. Tímto bych chtěl také oponovat jedincům, kteří tvrdí, že u herních křesel se platí pouze za slovo „herní“ a kvalita tam chybí.

Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Samotný proces složení, pak probíhal tak, jak jsme u většiny herních křesel zvyklí. S tím, že loketní opěrky jsou předem přimontované k sedadlu, stejně jako přídavné bederní polštářky k opěradlu. V balení je obsažen i pár bavlněných rukavic chráníc vaše ruce před poraněním. Mně osobně však přišly velmi nepraktické a to především v okamžiku, kdy bylo potřeba manipulovat se šrouby, které v těchto rukavicích nepříjemně klouzaly.

Opěradlo

Pojďme teď ale už k samotnému křeslu, konkrétně k opěradlu. Opěradlo má standardních 48 cm na šířku a 86 cm na délku (proto jsem se chvilku pozastavil nad maximální nosností, která je udávaná až na 145 kg). Díky těmto číslům je samotná židle velmi skladná a výborně se hodí do menších pracovních prostor nebo pokojíčků. Polstrování mi přišlo pohodlné - hustota pěny je udávaná na 65 kg/m3 a o tlačení samotného rámu židle snad ani nemůže být řeč.

V našem případě k nám doputovala židle v černo-červené barvě, na výběr ale máte až z šesti dalších barevných provedení včetně jedné speciální World of Tanks edice. Materiál je pak už tradiční PU kůže, která se snaží o napodobení kůže skutečné, což se jí do jisté míry daří, přesto jde stále poměrně snadno rozpoznat od kůže reálné. Úhel opěradla snadno nastavíte pomocí páky s rukojetí na pravé straně sedadla. Úhel sklonu se pohybuje v rozmezí od 160-170 stupňů, což v kombinaci s možností sklopení celé židle až o 12 stupňů už poskytuje dobré prostředí na rychlého šlofíka. Celý mechanismus pak na mě působí velmi dobrým a kvalitním dojmem, do kterého bych se nebál posadit ani právě stopětačtyřicetikilového tlouštíka.

Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Sedadlo

Když se podíváme na rozměry sedadla, zjistíme, že při rozměrech 44x52 cm ani tato část křesla nevybočuje ze standardů. Sedadlo dodržuje celý design křesla, jež má po celé své ploše horizontální zakřivení. I přes toto je však křeslo velmi prostorné s příjemným pocitem objetí. Stejně jako u opěradla i v tomto případě polstrování zůstává na velmi vysoké úrovni s hustotou pěny 70 kg/m3, což už lze považovat za velmi dobré číslo i ve srovnání s dražšími modely křesel. Na spodní části se pak nachází dva elastické pásy, které slouží jako podpora pro těžší hráče.

Loketní opěrky a bederní polštářky

Dostáváme se k loketním opěrkám, u kterých jsem měl u našeho posledního testovaného křesla Sandberg Commander velké výhrady. Ve srovnání s dnešním testovaným kouskem lze však použít rčení "nebe a dudy". Opěradla drží na kvalitní hliníkové konstrukci, která zajišťuje jejich plnou stabilitu. Jsou vyrobeny podobně jako celá židle s polyuretanového materiálu a chlubí se tzv. 3D technologií, což znamená, že mimo nastavitelnosti jejich výšky si můžete vybrat, zda chcete, aby vám opěrka směřovala dovnitř nebo ven, popřípadě více dozadu nebo dopředu.

 

Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Jelikož křeslo nemá žádnou bederní podporu, jsou k němu přidávány dva polštářky. Dostanete je navíc již předem namontovány, takže se v tomto ohledu nemusíte absolutně o nic starat.

Krční polštářek, který už na první pohled zaujme svým neobvyklým vzhledem a na dotek svou načechraností, je také potažený PU kůží. Nalezneme zde i logo společnosti, jehož barva se s různým barevným provedením může měnit. Bederní polštářek pak vzhledově nijak nevybočuje a vypadá stejně jako u ostatních židlí. Oba polštáře mají elastické pásky pro snadné umístění do vámi preferované polohy.

Recenze: Herní křeslo Arozzi Vernazza - odzvonilo DXRaceru?

Závěrem

Vernazza se rozhodla - stejně jako většina dnešních herních křesel - jít cestou všudypřítomného sportovního vzhledu. Je vyrobena tak, aby udržela jedince s hmotností až do 145 kg, což umožňuje velmi bytelná kovová konstrukce. Přestože má horizontální zakřivení po obou stranách židle, můžete díky jejich malé výšce využít celý povrch křesla. Kromě toho křeslo disponuje pozoruhodnou hustotou pěny, za kterou by se rozhodně nestyděly ani dražší modely, což znamená, že se vám bude i po dlouhé době strávené u počítače velmi pohodlně sedět. Celkový vzhled křesla si pak můžete vybrat až ze sedmi barevných provedení a díky své štíhlé konstrukci se židle hodí i do stísněných prostor. Plně přizpůsobitelné loketní opěrky jsou pak už jen velmi příjemným bonusem, který bezesporu využijete.

Konkurence je v této cenové hladině ohromě tvrdá, křesla jsou v mnoha ohledech stejná a liší se pouze maličkostmi. Na druhou stranu si myslím, že právě Vernazza byla schopna těchto maličkostí využít ve svůj prospěch a dokázala se dostat o malý kousek před všechny svoje konkurenty.

Herní křeslo Arozzi Vernazza si můžete pořídit na CZC od 6 990 Kč.

  • 3D loketní opěrky
  • Barevný výběr
  • Polohovatelnost až do 170 stupňů
  • Houpací mechanismus
  • Polstrování
  • Průměrná kvalita krycích plastů

   

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama