Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží
Recenze Hardware Recenze Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

David Jiránek

David Jiránek

26. 5. 2022 16:55

Týdny bez nabíjení? Žádný problém!

Reklama

Bezdrátová sluchátka začínají být běžným standardem díky zvyšující se kvalitě připojení a jednoduchému párování. Oblíbené drátové modely tak výrobci zbavují kabelů a představují varianty se zabudovanou baterií. Podobný osud potkal například HyperX Cloud 2 Wireless. My se dnes podíváme na novější model bezdrátů Cloud Alpha, které přicházejí s jedním velkým trikem.

Cloud Alpha Wireless se staví na samotný vrchol portfolia herních sluchátek od HyperX. Oproti modelu Cloud 2 Wireless si připlácíte skoro dva tisíce. Za tuto cenu Alphy lákají zejména na lepší zvuk s dvoukomorovými náušníky a excelentní výdrž.

 

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

Balení sluchátek je relativně strohé. Kromě headsetu a USB-A přijímače naleznete v krabičce odnímatelný mikrofon, plyšový obal a relativně krátký USB-A na USB-C kabel určený pro nabíjení. Nejvíce mi v balení chybělo vyměnitelné polstrování náušníků, což bylo zvykem pro levnější modely Cloud 2.

Nejvýraznější odlišností Cloud Alpha od „dvojek“ je kovová spojnice mezi hlavovým mostem a náušníky. Rudý mezikus má řadu otvorů udávajících osobitost, avšak nenarušují celkovou tuhost této sekce. Kde se naopak sluchátka prohýbají téměř dle libosti je hlavový most. Cloudy jsou pověstné svojí pohodlností, a i tento model to dokazuje. Velké náušníky v kombinaci s pohodlnou vycpávkou hlavového mostu a prakticky ideální přítlak. Cloud 2 a drátové Cloud Alpha jsem nosil na hlavně dohromady 4 roky a mohu tak s klidem říct, že jde o nejpohodlnější herní sluchátka s touto konstrukcí. Zde se zkrátka nic nezměnilo.

 

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

Úpravy vzhledem k ostatním modelům najdeme trochu jinde, totiž na spodní straně mušlí. Na levé straně se vyskytuje otvor pro odnímatelný mikrofon a vedle něho USB-C. Hned za ním jsou dvě tlačítka, jedno pro vypnutí mikrofonu, druhé pro zapnutí celého headsetu.

Tlačítka lze dobře rozlišit. Ztlumení mikrofonu má totiž vypouklý tvar, vypnutí opačný. Díky tomu jsem po hmatu okamžitě věděl, na jaký spínač sahám.

 

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

Pravá mušle obsahuje poslední ovládací prvek, otočné kolečko pro změnu hlasitosti. Jeho posun je až překvapivě plynulý a působí příjemným dojmem.

Sluchátka váží 335 gramů, což je středně vysoká hodnota. Na hlavě díky rozumnému rozprostření váhy netlačí. Náušníky jsou pohodlné a dostatečně izolují okolní zvuky. I moje větší uši zde neměly problém.

Zvukový projev je prakticky nerozlišitelný oproti drátové verzi s USB zapojením. Cloudy hrají už v základu velmi obstojně a jejich audio profil lze nadále upravovat v softwaru HyperX NGENUITY. K dispozici jsou profily pro zvýšení basů (moje preference), nebo naopak na jejich potlačení. Najdeme zde i přednastavený ekvalizér pro hraní, komunikaci a řadu dalších. Uživatel si může vytvořit i svůj ekvalizér.

 

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

Díky dvojici komor a velkým 50mm driverům znějí sluchátka na poměry herních modelů skvěle. Nedochází k deformaci zvuku například při zvýšení basů, reprodukce středních a vyšších tónů byla čistá. Také funkce DTS:X Spatial Sound sluchátkům prospěla. Při hraní bylo jasně slyšet, z jaké strany zvuk přichází. Po zvukové kvalitě zkrátka není co vytknout a pro hráče jsou Cloudy prostě sázka na jistotu.

V případě mikrofonu jsem byl trochu zklamaný. Ten nabízí certifikaci pro Discord a Teamspeak, jeho používání bylo při komunikaci zcela v pořádku, ale zvukově jde spíš o průměr. Na trhu najdete herní headsety s lepšími mikrofony za nižší cenu. Ano, je jich pár, ale existují. Cloud Alpha Wireless stojí 5,5 tisíce a zde bych čekal lepší než průměrnou kvalitu. Druhá strana mi sice vždy rozuměla, můj hlas však nebyl tak přirozeně znějící, k čemuž se váže moje kritika. Na hraní vám mikrofon zcela postačí, ostatně velmi dobře filtruje okolní ruchy. Také pěna pro snížení ruchů, jako je foukání do mikrofonu, se hodí a opravdu funguje. Celkové odladění nahrávaného zvuku přesto nepůsobí zcela přirozeným dojmem. Ke hře dobrý mikrofon, na streamování doporučuji přikoupit například HyperX SoloCast, pokud chcete zachovat přízeň výrobci.

 

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

Co se týče výdrže, zde sluchátka zazářila. Výrobce tvrdí, že se bez nabíjení headset obejde až po 300 hodin používání. Musím tomuto tvrzení dát za pravdu. Ani po týdnu jsem sluchátka nedokázal dostat na 50 % baterie. Dva týdny budou běžná doba používání pro většinu náročnějších uživatelů. HyperX dosáhlo této výdrže díky optimalizaci hardwaru a pouze lehce větší kapacitě baterie. Tato kombinace posouvá sluchátka násobně před konkurenci.

K výdrži se pojí jedna zajímavost. Stav sluchátek při zapnutí a procento zbývající kapacity baterie vám vždy zahlásí příjemný mužský hlas. U jiných značek mě tato funkce často otravovala, HyperX ale sáhlo po velmi příjemném hlasu, který na vás při zapnutí nekřičí.

Bezdrátové připojení obstarává pouze USB-A přijímač. Bohužel sluchátka za takto vysokou cenu neobsahují Bluetooth ani 3,5mm jack pro pasivní použití. Kromě PC je ovšem lze připojit k Playstationu 4 a 5. Spolu s „okay“ mikrofonem je to moje druhá a zároveň poslední výtka.

Recenze: HyperX Cloud Alpha Wireless – skvělá sluchátka s neuvěřitelnou výdrží

 

HyperX Cloud Alpha Wireless

Verdikt

Celkově jsou HyperX Cloud Alpha Wireless velmi dobrá sluchátka s přidanou hodnotou v podobě extrémně dlouhé výdrže. Skvělé dílenské zpracování zůstalo zachováno a stejně tak vysoká úroveň pohodlí při nošení. Zamrzí ovšem průměrný mikrofon, strohé příslušenství a omezené možnosti připojení. Jinak jde o povedený headset na hraní, který nebudete muset nabíjet obden. Vysokou cenovku si tak sluchátka dokážou obhájit.

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama