Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu
Gaming Článek Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Jakub Osička

Jakub Osička

15. 7. 2018 12:35

Na trh přichází další vyzyvatel rozsáhlé konkurence žánru battle royale. Posvítili jsme si na něj v recenzi.

Reklama

Na trh přichází další vyzyvatel rozsáhlé konkurence žánru battle royale. Od počátečního obrovského úspěchu Playerunknown's Battlegrounds, na který dále navázal Epic se svou odlehčenou variací v podobě Fortnite, se na vlně her na přežití, ve kterých zůstává jen jeden, vezou už desítky titulů. Do předběžného přístupu na Steam v uplynulém týdnu vstoupil další. Jmenuje se Islands of Nyne a na svědomí ho má studio Define Human.

Další z mnoha?

Čím chce tato novinka zaujmout mezi ostrou konkurencí? Na první pohled rozhodně ne cenou. Přestože postupně velká část battle royale her v poslední době směřuje do free-to-play sféry, Islands of Nyne své vědeckofantastické dobrodružství nabízí na Steamu za 20,99 EUR. Opodstatněná cena? Uvidíme. Specifický je ale už výše zmíněný sci-fi nádech a rychlost. Isles of Nyne totiž zbytečně nic neprotahuje a hráče posílá rovnou do akce.

Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Dostupné je hraní pouze v pohledu z první osoby a patrné je, že se titul snaží vytvořit synergii mezi světem běžných FPS a mechanikami battle royale. I tady ale platí, že můžete hrát solo, duo nebo čtyřčlenné squady. Před začátkem hry se objevíte ve velkém mimozemském komplexu, odkud se později společně s dalšími 49 hráči teleportujete vysoko nad herní mapu. Odtud můžete plachtit na libovolné místo a přistáni zakončit efektním superhrdinským přistáním. No a dál už to znáte - smrtící plazmové pole postupně zmenšuje bezpečnou oblast a vy prostě musíte nasbírat výbavu a přežít. 

To, co jiným chybí

Velmi pozitivní je ale fakt, že Islands of Nyne nabízí hned v základu spoustu věcí, po kterých třeba v PUBG marně toužíme už od počátku. V lobby nemusíte jen čekat, klidně se můžete zapojit do variace na gungame mód z Counter-Striku a rozstřílet se s ostatními již připojenými hráči. Hned v menu také najdete tréninkovou střelnici, takže zkoušení zbraní a jejich patternů není absolutně žádný problém. No a hlavně - nechybí tady systém ranků a jejich postupného levelování.

Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Pojďme ale rovnou do hry. Mapa je adekvátně velká k počtu hráčů a opravdu hodně rozmanitá. Najdete na ní rozsáhlejší komplexy budov, pestrobarevný les, bažiny, koloseum i skalnatý ostrov v blízkosti přístavu s několika pozůstalými loďemi. Graficky si hra nehraje na nic realistického, ale tento kabátek jí sluší. Na druhou stranu je třeba říct, že spousta textur není příliš detailně zpracovaná ani při nejvyšším nastavení. Snad na nich ještě vývojáři také zapracují. Navíc bych čekal, že s takovým zpracováním hra poběží i trochu lépe, nicméně s GTX 1060 a Xeonem E3-1321-V3 jsem se při nejvyšším nastavení udržel ve většině případů nad 60 FPS s občasnými dropy a taky je potřeba znovu připomenout, že jsme stále ve fázi early accessu.

Svižné a zábavné

Průběh jednotlivých zápasů je opravdu dost rychlý a svižné tempo plazmového pole vás nutí zůstat v pohybu. Myslím, že právě v rychlosti a dynamice jednotlivých zápasů je velká síla Islands of Nyne. Prostě si hrajete, občas si vyskočíte do vzduchu ze speciální plošiny (bát se nemusíte, ve hře není žádné poškození z pádů) a pokud umřete v půlce zápasu, není to frustrující a nemusíte lamentovat nad tím, že jste si konečně jednou nasbírali super výbavu a hned vás někdo eliminoval. Když mluvíme o vybavení, to ve hře najdete relativně snadno a navíc jde vlastně o několik základních slotů.

Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Můžete mít u sebe v základu dvě různé zbraně a pokud najdete rozšiřující slot, klidně si přibalte ještě třetí. Arzenál čítá pět základních kategorií - pistole, SMG, útočné pušky, sniperky a brokovnice. Nechybí ani jejich doplňky - tlumiče, optiky či laserové zaměřovače. Bohužel mi přišlo, že recoil často funguje opravdu prapodivně a bude do budoucna chtít ještě pár úprav. Dostat z klasického UMPčka v automatickém režimu ze 150 m během vteřiny nakládačku mi prostě nepřišlo v pořádku, stejně jako když jsem se sám divil, jak jsem byl schopný některé hráče zabít.

Potřebovat budete taky ochranné brnění, které se skládá z částí kryjících hrudník, nohy, ruce a nechybí helma. Navíc ještě můžete najít i speciální ochranný štít. Zajímavé je také třeba to, že pokud nasbíráte kompletní výbavu, rozšíří se vám HUD o indikátor vzdálenosti od safe zóny a určení směru, kterým se k ní máte vydat. Jinak musíte používat mapu.

Recenze: Islands of Nyne - battle royale ve sci-fi kabátu

Zmínit musím také existenci loot boxů, které jsou však zatím ve hře implementovány v té nejmírnější variantě. Zkrátka si můžete za získané body z výher a zabíjení nakoupit dvě různé krabice - jedna obsahuje skiny zbraní a druhá skiny oblečení a ochranných prvků. Těžko říct, zda se toto schéma udrží i do budoucna, ale zatím nemám nic proti.

Shrnutí

Islands of Nyne aktuálně vnímám jako svěží vánek v battle royale žánru. Hra rozhodně bude vyžadovat ještě spoustu práce - především co se týče grafiky, modelů prostředí a balistiky zbraní. Pochválit ale musím svižné tempo, jednoduchost hry, která se ale snoubí s propracovanými detaily a drobnostmi, které zkrátka potěší a některým konkurentům chybí. Pokud ale při uvedení do early accesu hra vypadá takhle, těším se, co z ní vzejde třeba za půl roku. I proto dávám smělých 8/10 a doufám, že mě Islands of Nyne nezklamou.

  • Svižné tempo
  • Rozmanité prostředí
  • Fungující propojení kompetitivních FPS a battle royale
  • Drobné prvky, které hru značně posouvají
  • Textury a modely budou ještě potřebovat vylepšit
  • Rozptyl zbraní funguje zvláštně a zasloužil by také pár oprav
  • Pro někoho možná až příliš zjednodušené battle royale
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama