Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná
Technologie Článek Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 8. 2017 13:38

Horká novinka od HyperX přichází na trh. Nabídne velmi zajímavý design a různé spínače dle vašeho výběru.

Reklama

Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

Mechanických klávesnic není nikdy dost. V minulosti jsme jim věnovali celý speciál, který si určitě přečtěte, pokud nad mechanickou klávesnicí uvažujete. Dozvíte se v něm vše podstatné ohledně výběru spínačů, důležitých vlastností a také si ujasníte, kdy vůbec má smysl mechanickou klávesnici kupovat.

Nyní přidáváme do sbírky další kousek. Představujeme vlajkovou loď HyperX Alloy Elite! Nutno podotknout, že je to na první pohled pořádná stylovka a nabízí opravdu spoustu funkcí.

Provedení

Pokud preferujete střídmý design a vzhledově konzervativní klávesnici, kterou byste bez zapnutého podsvícení sotva rozlišili od běžné kancelářské, poohlédněte se raději po jiném modelu (třeba tenhle Cooler Master nebo tato SteelSeries).

HyperX totiž zaujme svým provedením hned na první dojem. Klávesnice nemá klávesy usazené v rámečku a spínače prostě sedí v krásném kovovém plátu zalitém v matném plastu*, který tvoří základní masivní část jejího těla. Po zapojení se ihned rozzáří její rudé podsvícení a můžete pokračovat v dalším obdivu. Horní hrana je zaoblená a najdeme na ní šikovná multimediální tlačítka, ovládací prvky a dokonce rolovací váleček, kterým můžete regulovat hlasitost počítače. Rozměry činí 44,4 x 22,7 x 3,6 cm a váha je úctyhodných 1467 g

Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

K samotné klávesnici dostanete i podložku na zápěstí, která má na sobě výraznější texturu a je velmi pohodlná. Povrch má hrubší texturu, ale je příjemně pogumovaný a ruka vám o něj dřít nebude. Spíše naopak - občas jsem měl pocit, že na můj vkus klouže trochu více, než by bylo žádoucí. Rozhodnutí, zda ji budete používat už je jen na vás. Na zadní straně najdete šikovně umístěný konektor USB. Kabel je opletený, hodně široký (možná až moc) a měří 1,8 m. K zapojení budete potřebovat dva USB sloty. V balení ještě najdete také náhradní  klávesy WSAD a čtyři číslicové se specifickým vzorkem a také malé kleštičky na jejich vytažení.

Spínače

HyperX Alloy Elite sází na ověřené spínače Cherry MX a dokonce nabízí výběr ze tří variant. V této recenzi se zaměřím na testovaný model s Cherry MX Red. Tyto spínače jsou lineární a určené pro maximální citlivost, a tedy herní využití. Celková trajektorie dohmatu činí u všech typů Cherry MX 4 mm, ale zmáčknutí je rozpoznáno už po domáčknutí o 2 mm. Na červené verzi stačí vyvinout sílu dohmatu 45 cN.

Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

Vybrat si ale můžete i Cherry MX Brown, které jsou univerzálnější a na jejich domáčknutí je udávána potřebná síla 55 cN a ne zcela lineární chod bez výraznějšího zvýšení hlasitosti. Do třetice tady máme Cherry MX Blue, které jsou velmi specifické. Vyžadují sílu 50 cN, ale při zamáčknutí výrazně cvakají a poskytují hmatovou odezvu. Modrá verze je vhodná spíše pro psaní a na gaming bych doporučil některou z prvních dvou zmíněných variant.

Psaní

Cherry MX Red jsem si vyzkoušel už na SteelSeries Apex M500 a znovu musím konstatovat, že i přes rychlý a velmi citlivý lineární pohyb spínače mi nedělalo větší problémy i běžné psaní. V kombinaci s čtyřmilimetrovou trajektorií jsou stisky stále ještě dostatečně jisté. Pokud ale hledáte řešení primárně na psaní, doporučil bych spíše hnědou variantu spínačů - u HyperX Alloy Elite zkrátka máte obrovskou výhodu, protože si můžete vybrat.

Doplňující multimediální klávesy jsou šikovné a jednoduše a intuitivně dostupné. Zásadním problémem je ale absence jakéhokoliv programování maker. Sám tyto funkce sice moc často nevyužívám, ale pro řadu uživatelů by mohlo jít o klíčový faktor.

Software a přizpůsobení

Bohužel speciální softwarové řešení k HyperX Alloy Elite nenajdete. S tím souvisí i předchozí zmínka ohledně absence makro kláves, které tedy bohužel nemůžete nastavit ani fyzicky na klávesnici. Co se týče přizpůsobení vzhledu, klávesnice nabízí pouze červené podsvícení, které však můžete přepínat do různých režimů. Podsvítit můžete nechat celou klávesnici, nebo jen herní tlačítka či tlačítka, která mačkáte při psaní. Nechybí ani efekt dýchání nebo animace přebíhajícího světla po klávesnici. U všech režimů můžete navíc ovlivnit i intenzitu světla. Jinak je to ale vše a v tomto ohledu model maličko ztrác - hlavně kvůli makrům.

Recenze: Klávesnice HyperX Alloy Elite - pekelná podívaná

Cena

HyperX Alloy Elite je čerstvou novinkou a do českých obchodů přichází právě teď. Cenovkou směřuje někam do vyšší střední třídy. Nabídne krásný design, kvalitní zracování a hlavně také možnost volby spínačů při koupi. Na druhou stranu ale nedokáže konkurovat softwarovým řešením a bohužel chybí jakákoliv možnost vlastního nastavení kláves a potažmo maker. Je tedy otázkou, zda vám první důvody budou stačit ke koupi.

Tento model přeci jen míří do vyšší cenové kategorie a konkurenčních řešení je zde mnoho. Pokud ale možnost přizpůsobení oželíte, Alloy Elite může být velmi dobrou volbou.

HyperX Alloy Elite můžete koupit na CZC.cz.

Shrnutí 

  • Zajímavý design
  • Multimediální klávesy a ovládací prvky na horním panelu
  • Výběr spínačů
  • Univerzální použití
  • USB konektor na těle
  • Podložka pod zápěstí
  • Tužší kabel
  • Absence nastavení maker
  • Pro někoho chybějící RGB podsvícení

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama