Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO
Technologie Článek Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Jakub Osička

Jakub Osička

26. 2. 2019 14:54

Dnes se podíváme na dvě alternativy základních boxových chladičů.

Reklama

V dnešní recenzi se budeme věnovat opět vzduchovým chladičům, nicméně tentokrát půjde o opravdu budgetová řešení. Řeč je o dvou modelech ze stáje Arctic. Prvním je Arctic Alpine 12 LP ve speciálním nízkoprofilovém provedení. Sekunduje mu Arctic Alpine 12 CO, který se rozměry podobá klasickému boxovému chladiči, který používá Intel.

Arctic Alpine 12 LP

Začněme s Alpine 12 LP. Tento model je určený především pro specifické počítače typu HTPC nebo velmi malé skříně formátu Mini-ITX. Výrobce tento chladič doporučuje pro procesory s TDP až 75W, což v současných podmínkách znamená, že by měl být schopen uchladit i netaktovací Core i7 aktuální generace.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Na výšku má chladič pouhých 53,5 mm a průměr ventilátoru činí 92 mm. Operuje v rozsahu 100 – 2000 otáček, přičemž je schopen fungovat i v tzv. 0 db módu při PWM pod 5 %. Ventilátor je pevně usazený na hliníkovém heatsinku. Celá konstrukce používá k uchycení na CPU běžný jednoduchý mechanismus zacvakávacích nožiček, který v reálu bohužel často není úplně komfortní, a to ani u boxových chladičů. Příjemným doplňkem je předchystaná teplovodivá pasta Arctic MX-2 a také záruka 6 let od výrobce.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Arctic Alpine 12 CO

Větší bráška s označením „CO“ už měří na výšku celých 77 mm a zachovává si stejný průměr ventilátoru. I v tomto případě jde o typickou konstrukci skládající se z vyššího, ale jinak téměř identického hliníkového heatsinku a nasazeného ventilátoru s klasickým zacvakávacím mechanismem pro montáž do základní desky.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Ve výsledku jde tak spíše o alternativu k základnímu chladiči. Udávané TDP je ale v tomto případě až 100 W. S ohledem na parametry aktuálních procesorů by to tak teoreticky znamenalo i schopnost uchladit core i7 9700K. No – uvidíme. Ventilátor je schopen se roztočit rychlostí 100 – 2.700 otáček za minutu, a i tady je přítomný 0 db mód. Samotné jádro ventilátoru by mělo být zpracováno mírně sofistikovaněji s využitím v japonsku vyrobených ložisek a lubrikačním systémem okolo ocelové hřídele. Výrobce poskytuje záruku taktéž na 6 let.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Testování

Pojďme se podívat, jak dopadly konkrétní výsledky testů. A když už model CO udává doporučení pro CPU s TDP až 100W, řekli jsme si, že dáme chladičům trochu zabrat a osadili jsme je na nepřetaktované Core i7 9700K s defaultním nastavením. Jasně – je to hned na začátek docela křest ohněm, ale sestavu jsme měli připravenou z posledního testování dospělejšího sourozence Arctic eSports DUO, takže proč si srovnání nevyzkoušet.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Z výše uvedených čísel je patrné, že tyto chladiče nebudou vhodnou volbou pro vyšší třídu procesorů, ač se varianta OC chlubí kompatibilitou s poměrně vysokým TDP. Pojďme se podívat ale na trochu realističtější srovnání. Využili jsme v něm starší Intel Xeon E3-1231-V3 s TDP 80W a porovnali jsme chladiče s dodávaným boxem s měděným jádrem od Intelu.

Recenze: Levné chladiče Arctic Alpine 12 LP a 12 CO

Ve výsledku se v tomto případě už dostáváme na mnohem příznivější hodnoty. Pozitivní je, že se i nízkoprofilové variantě se dařilo fungovat s mírně lepšími teploty oproti boxovému chladiči. Její nejsilnější stránkou jsou ale samozřejmě nadále kompaktní rozměry a použitelnost ve velmi malých skříních, kde může pomoci zajistit alespoň trochu solidnější airflow. Důležité je připomenout, že v testování jsme jako protivníka vybrali BOXový chladič s měděným jádrem, který je přeci jen trochu solidnější, než základní klasika.

Naměřená hlučnost činila při našem klasickém způsobu měření zblízka 43 db u LP a 45 db u CO při plném vytížení v rámci stress testu. To nejsou špatné hodnoty a charakter zvuku nebyl ani příliš nepříjemný.

Shrnutí

Ve výsledku je Arctic 12 CO celkem použitelným chladičem, který může mít smysl především tehdy, pokud chcete trochu ulevit nenáročnému procesoru (tady si troufnu doporučit jej k základním Pentiím, Core i3 a s přivřením očí netaktovací Core i5), který je v základu vybavený pouze základním chladičem. Překonává ale i Intel BOX s měděným jádrem.

Arctic Alpine 12 LP má potom smysl opravdu jedině tehdy, pokud stavíte HTPC nebo prostě z nějakého důvodu chcete své komponenty ubytovat v minimalistické skříni a potřebujete alespoň trochu zkorigovat airflow.

Low profile verzi můžete zakoupit v době psaní recenze za 188 Kč. Verze CO může být vaše za 246 Kč.

  • Určité zlepšení oproti Intel box chladiči
  • LP verze použitelná ve specifických podmínkách
  • Šestiletá záruka výrobce
  • Cena
  • Diskutabilní přidaná hodnota
  • Nepoužitelné s náročnějšími procesory
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama