Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče
Technologie Článek Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče

Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče

Jakub Osička

Jakub Osička

8. 5. 2019 02:41

Tentokrát přinášíme recenzi mikrofonu od brandu SPC Gear spadajícího pod SilentiumPC.

Reklama

SilentiumPC už nějakou dobu okupuje trh se svou podznačkou SPC Gear, která si vzala do hledáčku převážně PC hráče. Nabízí totiž herní křesla, mechanické klávesnice, podložky a také mikrofony. Na zástupce jednoho produktu z poslední jmenované kategorie se podíváme v dnešní recenzi.

Kompletní set všeho, co potřebujete

Řeč je o mikrofonu SM900 STREAMING, který je pod taktovkou SPC Gear na trh uveden jako komplexní řešení pro streamery, hráče nebo příležitostné muzikanty. Balení totiž neobsahuje jen samotný mikrofon, nýbrž kompletní set zahrnující polohovatelné rameno s možností ukotvení k desce stolu, základnu pro uchycení mikrofonu a také pop-filtr. Nemusíte tak v podstatě pořizovat vůbec nic dalšího.

Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče

Černě zbarvený SM900 s červeným pruhem v dolní části se připojuje pomocí USB kabelu, který je veden tělem polohovatelného ramena, takže vám při manipulaci nebude překážet – za to náleží výrobci pochvala. Ukotvení samotného mikrofonu zajišťuje jednoduchý košík, který namontujete na rameno a mikrofon do něj umístíte po roztažení objímajícího pouzdra uprostřed.

Návod k sestavení najdete v balení, ale nejspíš se obejdete i bez něj. Vše stačí jen našroubovat do sebe. Trochu mě mrzí, že polohovatelná nožka pop filtru v některých specifických polohách neudrží naformovaný tvar a po čase padá. S trochou šikovnosti se ale dá většinou filtr namontovat tak, aby vám jeho umístění vyhovovalo dlouhodobě.

Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče

Parametry v kostce

Jedná se o klasický kardioidní mikrofon s frekvenčním rozsahem 18 – 21.000 Hz, citlivostí 135 dB a frekvencí vzorkování 48 kHz. Snímá tedy zvuk primárně v přímém směru z přední části a potlačuje zvuk vzadu. Realita odpovídá papírovým specifikacím. Mikrofon je poměrně citlivý a pro běžné mluvené slovo jej klidně můžete umístit dál od úst, aby nebránil ve výhledu či záběru, což je samozřejmě pro streamery žádoucí.

Nemá cenu se dále zabývat vypsanými parametry – pojďme se raději věnovat reálnému testování. Zkušební nahrávku si můžete přehrát níže. Výstup mikrofonu je poměrně vyvážený. Zřetelné výšky stěžejní pro mluvené slovo doplňují středové frekvence, které by ale možná mohly být i trochu méně výrazné. Zvuk je ale čistý bez výraznějšího šumu a citlivost opravdu solidní.

Celkově si rozhodně polepšíte oproti většině headsetových mikrofonů. Plnější záznam audio-stop je na první poslech zřejmý. Na trhu samozřejmě najdete i mnohem profesionálnější řešení, ale s přihlédnutím k ceně a výbavě jsem spokojený.

Recenze: Mikrofon SPC Gear SM900 - kompletní výbava pro streamera nebo hráče

Shrnutí

Pokud zrovna zvažujete zapřažení se do vlastní audio/video tvorby ve formě podcastů, streamů nebo tvorbě videoobsahu se spoustou mluveného slova, určitě můžete SPC Gear SM900 zvážit jako solidní alternativu. Zejména proto, že za relativně rozumnou cenu dostanete komplexní řešení.

Na Czc.cz můžete mikrofon zakoupit v době psaní recenze za 2.199 Kč.

  • Solidní kvalita záznamu
  • Kompletní set veškerých prvků včetně polohovatelného ramena
  • Kvalitativně značný posun oproti headsetovým mikrofonům
  • Dobrá citlivost
  • Některé konstrukční prvky - např. nožka pop filtru
  • Zbytečně výrazné středové frekvence s ohledem na primární funkčnost - na druhou stranu ale univerzálnější použití

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama