Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70
Technologie Článek Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Filip Němeček

Filip Němeček

28. 7. 2017 11:20

Otestovali jsme dvě žhavé novinky. Výsledek potěšil i překvapil.

Reklama

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Proč jsou v recenzi rovnou dvě myši? Na to existuje jednoduchá odpověď. Oba modely jsou si velmi podobné a dva texty by nedávaly smysl. GM70 se od GM60 prakticky liší pouze možností bezdrátového fungování a typem senzoru. Počet tlačítek, tvar, modularita a další vlastnosti jsou shodné.

MSI je ve světě myší nováčkem. Byť svůj první model začalo prodávat tři roky zpět, tak se dá říci, že až s Clutch řadou začíná brát myši vážně. MSI hlodavci dříve sloužily hlavně jako doplněk notebooků či desktopů a MSI je u nás ani neprodávalo.

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Přiznám se, že jsem při prvním rozbalování myší neměl velká očekávání. Přece jen MSI je specialista na notebooky, grafiky, základní desky či desktopy. O to více jsem byl při prvním uchopení překvapen. Pokud by na myši nebylo logo, klidně bych uvěřil tomu, že pochází z dílny Razer, Logitech či dalších renomovaných výrobců periferií.

Hardware

Myš působí bytelně, po zmáčknutí nikde nic nevrže a navíc je vyztužena železnými částmi kvůli modularitě. O té si víc povíme později. GM60/70 je symetrická, včetně postranních tlačítek. Ta na pravé straně mi ze začátku celkem vadila, stačí je ale deaktivovat a bylo po problému. Velikostně se jedná o standard, ale mám problém s dosažením druhého postranního tlačítka. Nutno dodat, že toto není zdaleka jediná myš, kde jsem měl podobný problém. Možná mám tak jenom krátký palec.

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Jinak se myši drží dobře a kromě vyšší váhy (způsobené železným vyztužením) asi není co více vytknout. Dost prostoru dostala modularita. Vyměnit můžete postranní kryty a získat tak místo na „odložení“ prstů. Vše je díky magnetům snadné a rychlé. Po nacvaknutí krytu sotva poznáte, že ho můžete oddělat. Vše drží pevně a nic se neviklá. Vyměnit můžete ještě prakticky celou vrchní část. Druhá dodávaná má nabízet jiný povrch, musel jsem se ale hodně snažit, abych to hmatem zaznamenal. Stejně tak můžete měnit či odpojit kabel.

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

U bezdrátového modelu GM70 slouží k nabíjení, či když prostě chcete fungovat s drátem. Nižší model GM60 zase nabízí druhý kratší kabel, když byste myš chtěli použít třeba u notebooku. Výměna jde trošku ztuha, na druhou stranu máte jistotu, že kabel drží.

Software

MSI k myším dodává MSI Gaming Center, kde si nastavíte vše potřebné. Snadno tak můžete tlačítka, kde není problém nahrát makra, podsvícení a samozřejmě DPI. Právě při nastavení DPI jsou dlouze tápal, sekce totiž nabízí přepnutí mezi čtyřmi přednastavenými úrovněmi a tajemnou vlastnost „LinkXY“, kde umožňuje nastavit jakési hodnoty „X“ a „Y“. Myslel jsem, že jde o nastavení, když chcete mít myš rychlejší na horizontální ose či na vertikální. Až po dlouhém bádání a kontaktu s českým zastoupením MSI jsem zjistil, že tyto dva posuvníky slouží k přesnému nastavení DPI po krocích o velikosti 100. Maximální hodnota u GM60 tak je 108, čímž jsem nastavil maximální DPI – tedy 10 800. (Tento problém má být v nové verzi software opraven, viz text na konci recenze.)

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Myší jsem podobně nastavoval spoustu, ale takhle zmatený jsem tuším ještě nebyl. Po vysvětlení to celkem dává smysl, každopádně jeden tradiční posuvník označený „DPI“ by problémy snadno vyřešil. Jinak si můžete nastavit klasiku v podobě polling rate, rychlosti dvojitého kliku, scrollování a další. Přítomné je Angle Snapping, které slouží k vyhlazování pohybu kurzoru a hodí se tak třeba v grafickém programu.

GM60 vs. GM70

Jak už bylo řečeno na začátku recenze, obě myši jsou skoro stejné. Nyní je čas, podívat se na rozdíly. GM60 je drátová myš, jejíž senzor zvládne maximálně 10800 DPI a myš váží 115 gramů. GM70 funguje primárně bezdrátově (ale můžete připojit kabel, kterým se rovněž nabíjí), senzor umí 18000 DPI a váha vzrostla na 129 gramů. To jsou veškeré rozdíly.

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Bezdrát nebo drát?

Původně jsem chtěl při příležitosti bezdrátové myši (která může fungovat jako drátová) sám měřit odezvu. MSI uvádí, že bezdrátově dostanete odezvu 1 milisekundu a při drátu to je 0.33 ms. To sice vypadá jako velký rozdíl do doby, než zjistíte, jakou odezvu má lidský mozek. Stránka Human Benchmark mi rychle vysvětlila, že tento rozdíl nemá cenu řešit. Dovolí vám otestovat rychlost vašich reakcí (pozadí se změní na zelené a vy musíte kliknout). Nejlépe jsem měl tuším 230 ms. Nejlepší výsledky na webu se pohybují okolo 100 ms, níže už stránka nezaznamenává, protože takové reakce nejsou u lidí možné. Když se podíváte na průměr a medián, tak činí 282 ms a 271 ms. Výsledky pochází skoro z 52 milionů měření.

Recenze: Myši MSI Clutch GM60 & GM70

Při výběru bezdrátové myši řešte to, jestli vám vadí kabel a nevadí řešit vybíjení baterie. Odezva totiž nehraje žádnou roli.

Pár slov závěrem

MSI ukázalo, že i bez větších předchozích zkušeností zvládne nabídnout povedené herní myši. S výjimkou zmateného nastavení DPI se těžko hledá výraznější důvod, proč myši nedoporučit. Zpracování je kvalitní, modularita zase vítaný bonus (například díky ní můžete snadno myš čistit) a celkově se mi oba modely používaly fajn.

Cena Clutch GM60 se pohybuje okolo 2300 Kč, což vzhledem k výbavě není špatné. Jenže v této cenové hladině má Razer hned několik myší, pohybují se také Asus ROG myši, Logitech vám za nižší cenu prodá G502 Proteus Spectrum a SteelSeries zase Rival 500. Novinka od MSI se může s touto konkurencí hravě poměřovat, nejedná se ale mezi periferiemi o zavedeného výrobce.

Stejně tak cenu 3200 Kč za vyšší model Clutch GM70, jehož hlavní lákadlo je bezdrátové fungování a 18 000 DPI, považuji za férovou. Zde už konkurence není tak vysoká, spousta modelů od známých výrobců se prodává o několik stovek dráž. Logitech nabízí asi za 3 tisíce model G403 Prodigy Wireless, výbavou je ale chudší.

Dodatek k software: MSI plánuje update Gaming Center, aby DPI šlo nastavovat bez kouzlení s "LinkXY". Takže pravděpodobně v momentě, kdy se k myším dostanete vy, tento problém (asi největší co jsem zaznamenal) už existovat nebude.

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama