Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná
Technologie Článek Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Jakub Osička

Jakub Osička

16. 9. 2019 13:29

Krásná počítačová skříň NZXT H510 Elite láká na ARGB ventilátory a jednoduchý, leč krásný design.

Reklama

Nových ryb ve vodách fialově zbarveného rybníku NZXT dlouho nepřibývalo. Stojatá hladina se ale rozvlnila s příchodem inovací počítačových skříní série H a hlavně novým modelem H510 Elite. Seznamte se s prosklenou kráskou, které dominují renovované RGB ventilátory Aer RGB 2.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Ať už si vyberete bílou nebo černou variantu, z hlediska designu rozhodně chybu neuděláte. Skříň přesně zapadá do portfolia výrobce spoustou vizuálních prvků a zároveň přináší i novinky – především právě prosklený přední panel.

Balení

Skříň do redakce dorazila ve dvojité krabici a samozřejmě taktéž obrněná pořádnou vrstvou polystyrenové výplně. NZXT tak nic nepodceňuje a prosklené části zůstaly nedotčeny jakýmkoliv poškozením. Hned na první pohled je znát preciznost zpracování. Jednoduché hrany lícují s přesností.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Provedení

Skříň je mohutná a váží 7,5 kg. Rozměrově ale s mírami 21 x 46 x 42,8 cm nijak výrazně nevyčnívá. Jde zkrátka o klasický mid-tower kompatibilního s ATX, mATX a ITX základními deskami. Umožňuje ale například i osazení grafické karty vertikálně (riser ovšem není součástí balení) a samozřejmě nabídne i komfortní prostor pro cable management.

Na horní straně najdete základní konektory, mezi které se vešlo dokonce i USB-C 3.1 Gen 2. Dále je zde klasické USB 3.1 Gen1 a 3,5“ jack. Nemusíte se bát, splitter na sluchátka a mikrofon je součástí balení.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Bočnice je netypicky prosklena pouze přibližně ze tří čtvrtin. Při prvním sundání se možná o sklo budete bát stejně jako já. Manuál je bohužel popsaný dost nelogicky a vlastně posloupnost kroků po sundání skla vůbec nedává smysl. Reálně stačí sklo skutečně vyklopit z horní hrany, ale je dost možné, že budete mít problém jej „vycvaknout“ z horního panelu a budete muset zatlačit víc, než by se vám zdálo adekvátní.

Pozor na sklo a také rozměry vodního chlazení

Přední sklo sundáte teprve po vyšroubování dvou menších šroubků po stranách a následně se můžete velmi komfortně věnovat třeba instalaci radiátoru vodního chlazení. Příčka, do které se montuje, je totiž vyndavací a snadno tak vyřešíte jakékoliv komplikace.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Musím zde ale zmínit jednu podstatnou věc. Pokud budete mít 240mm radiátor, skříň s ním sice kompatibilní je, ale jediné místo, kam ho ale budete moci osadit, je právě přední část. Na horní stranu lze osadit bohužel pouze 1x 120 mm nebo 1x 140 mm. A provozovat 240mm radiátor s předinstalovanými 280mm (2x140mm) ventilátory prostě nejde. Jednak to není efektivní, a hlavně se vám fyzicky nepodaří prorvat šroubky pod radiátor pro uchycení ventilátorů. Takže volte raději rozměr radiátoru 280 mm nebo se „rozlučte“ s používáním Aer RGB 2.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Podsvícení

A to by byla škoda. O podsvícení zmíněných ventilátorů a také implementovaného ARGB pásku na horní straně skříně se stará NZXT Smart Device V2. Tato krabička je uchycena na zadní straně skříně a ovládá jak světýlka, tak i otáčky ventilátorů. Všechny ovládací prvky najdete v softwaru CAM, který můžete znát i z jiných produktů NZXT – třeba právě vodního chlazení Kraken. Nechybí bohaté efekty, nepřeberné množství úprav a nastavování barev a spousta vychytávek.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Vraťme se ale zpět k zadní straně. V tomto ohledu si skříň zaslouží pochvalu. Všechno je důmyslně vyřešeno tak, aby byly jednotlivé prostory přístupné a s cable managementem si nemusíte příliš lámat hlavu. Vše jde hladce. Snad jen škoda, že 3,5“ pevné disky nejsou usazeny do šuplíků. Místo toho je musíte přišroubovat napevno.

Otvory sloužící k nasávání vzduchu jsou vybaveny prachovými filtry a šikovně je skříň osazena téměř maximem distančních sloupků. Je to sice drobnost, ale pár minut to ušetří. Materiály jsou pevné, přehýbané plechy se nedeformují.

Recenze: NZXT H510 Elite - doslova jednoduše krásná

Shrnutí

NZXT se svou H510 Elite opět ukazuje, že umí vytvořit designově krásné, jednoduché a zároveň funkční skříně v klasické velikosti mid-towerů. Pokud milujete RGB prvky, z předinstalovaných ventilátorů budete určitě nadšení. Snad jen škoda, že se na strop skříně nedá osadit alespoň 240mm radiátor. Když k tomu všemu ale ještě přidáme komfortně rozložené instalační prvky a snadnou přístupnost dílčích částí, NZXT H510 Elite je opravdu téměř perfektním kouskem a vřele ji doporučujeme jako moc hezký doplněk nejen pracovního stolu.

Bohužel pak ale zapláče vaše peněženka. Za tuhle nádheru si musíte trochu připlatit a v době psaní recenze se skříň na CZC.cz prodává za 3.999 Kč.

  • Skvělý design
  • Důmyslný systém pro snadnou montáž
  • ARGB ventilátory a LED pásek součástí balení
  • Ovládání podsvícení a otáček ventilátorů přes CAM, resp. NZXT Smart Device
  • Přívětivé rozměry
  • Nelze osadit dvouventilátorové radiátory na strop skříně
  • Nejasnosti v návodu, ošemetné sundavání skleněných panelů

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama