Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije
Technologie Článek Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Jakub Osička

Jakub Osička

10. 2. 2019 03:46

Patriot zamířil se značnou Viper do herního segmentu a my se podíváme na jednu z jeho herních klávesnic.

Reklama

Ač si výrobce Patriot možná vybavíte spíše v asociaci s operační pamětí a pevnými disky, nenechte se odradit. Pod svou značkou Viper tento výrobce nabízí produkty šité na míru hráčům a mezi vysokofrekvenčními RAM moduly se našlo místo i pro herní periferie. Dnes se podíváme na klávesnici Viper V765, která nabídne mechanické spínače, programovatelné klávesy i bohaté podsvícení.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Když už se odhodláte zakoupit mechanickou klávesnici, tím nejdůležitějším je zvážení, jaké spínače vám budou vyhovovat. Tomuto obecnému tématu jsme se věnovali v našem speciálu a vše podstatné se dočtete zde.

Provedení

Teď už ale k samotné konstrukci Vipera V765. Klávesnice je poměrně lehká (1.134 gramů) a velký podíl na tom nese plastovo-hliníková konstrukce, která zůstává ale i přes svou nízkou hmotnost pevná a lícování všech dílů je naprosto v pořádku. Rozměry jsou víceméně standardní – 46,6 x 20,3 x 4 cm. Provedení je bezrámečkové a kolem samotných kláves usazených do spínačů je tedy volný prostor. Jde o plnohodnotnou klávesnici včetně numerického bloku, jejíž funkci navíc rozšiřuje posuvný váleček a čtyři multimediální klávesy v horní části. Váleček slouží k úpravě hlasitosti.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Chválím příjemný matný povrch kláves a stejně tak i pogumovaný povrch volitelné podložky pod zápěstí, kterou můžete ke klávesnici snadno uchytit magneticky. Bohužel toto spojení není úplně pevné - občas se mi stalo, že jsem do ní mírně narazil rukou a podložka se oddělila.

Připojovací kabel zakončený pozlaceným USB konektorem je dlouhý 1,8 metru a opletený červeno-černým textilním rukávem. Na těle klávesnice jinak nenajdete žádné další vstupy ani výstupy či doplňkové konektory. Celkově je design střídmý bez extravagantnějších výstřelků, ale setkal jsem se i s názory, že šedo-černá kombinace nepůsobí příliš atraktivně. Pouze nad šipkami si všimnete červeného loga značky.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Po rozsvícení diod je ale vše jinak. Podsvíceny totiž nejsou jen samotné spínače, ale také pruhy na bočních stranách klávesnice. Ve výsledku se tak Patriot nevyhnul trendu RGB podsvícení a nabízí také širokou škálu všemožných barevných efektů, kterými můžete klávesnici vyparádit.

Spínače

Patriot svého Vipera vybavil spínači Kailh. Jde o zajímavé řešení nesoucí název Box Switch, který vystihuje jeho konstrukci. Klávesa se totiž nenasazuje na běžný kříž, jako je tomu u většiny základních spínačů. Místo toho je kříž usazen ještě do hranaté ohrady, což podle výrobce má přispět jednak k lepšímu utěsnění proti prachu, ale také vodě - splňují tedy certifikaci IP56. Vybrat si můžete mezi bílou a červenou variantou.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

My jsme vyzkoušeli červené lineární spínače s celkovou trajektorií dohmatu 3,6 mm, aktivací v polovině a potřebnou silou pro zamáčknutí 50g. To je o malinko více než Red spínače od CherryMX. Oproti nim vyluzují při domáčknutí spíše trochu hlubší zvuk, nicméně i přesto je považuji za jedny z tišších mechanických spínačů. Odpor a malinko kratší trajektorie v tomto případě pocitově nehraje výraznou roli. Samozřejmostí je potom kompletní N-key rollover a anti-ghosting.

Dojmy z používání

Používání klávesnice je pohodlné, mírně zvýšený odpor spínačů oproti konkurenci není vůbec na škodu a celkově jsem měl z rudých Kailhů opravdu dobrý pocit. Samozřejmě nutno podotknout, že nejsou tak tiché jako Silent řada od CherryMX, ale ani tak hlasité jako třeba QS2 od SteelSeries.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Kratší trajektorie nemá negativní vliv na jistotu stisku. Nemusíte se bát ani toho, že by byla klávesnice příliš „klouzavá“ – znovu opakuji, že oproti CherryMX red, které k tomu občas mohou mít trochu sklon, budete muset vyvinout ke zmáčknutí trochu více síly.

Ve výsledku tak opravdu není u spínačů nic, na co bych si mohl stěžovat. Myslím, že i z dlouhodobého hlediska se minimálně CherryMX mohou směle postavit.

Software

Patriot si dal záležet i na softwarovém řešení. Ač jde o malou aplikaci určenou pouze pro konkrétní klávesnici, nabídne nejen bohaté možnosti konfigurace podsvícení (bohužel bez sofistikovanějších doplňků, které by uměly například synchronizovat diody se hrami nebo hudbou), ale především také kompletní možnost přeprogramování všech kláves včetně tvorby komplexnějších maker. To je u výrobců, kteří se vývoji periferií věnují spíše okrajově, vlastně docela rarita a užitná hodnota klávesnice je tak hned s plusem navíc.

Recenze: Patriot Viper V765 - mechanická herní zmije

Shrnutí

Patriot Viper 765 zcela jistě nebude patřit mezi první klávesnice, které si ve spojitosti s herním průmyslem vybavíte, ale v tomto případě nám výrobce potvrzuje, že i menší hráči na tomto poli mohou přinést zajímavá řešení. Slušné provedení v kombinaci s obstojným softwarovým ovladačem a dobrými vlastnostmi použitých spínačů dělají z Vipera 765 zajímavou alternativu k mainstreamovějším modelům.

V americkém oficiálním eshopu Patriot se klávesnice prodává za 99 USD a u nás zatím dostupná není. Ostatní modely Viper klávesnic ano a tak věříme, že se dočkáme už brzy.

  • Solidní vlastnosti spínačů Kailh Box
  • Jednoduchý, ale funkční software
  • Komfortní používání
  • Konstrukce, odolnost vůči prachu a tekutinám
  • Nepříliš pevné uchycení podložky pod zápěstí
  • Zatím neznáme cenu pro ČR
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama