Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky
Technologie Článek Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

Jakub Osička

Jakub Osička

22. 5. 2018 13:23

V dnešní recenzi vyzkoušíme headset Plantronics RIG 500HX, který využijete nejen s konzolí Xbox.

Reklama

Herních sluchátek, která se pyšní zaměřením na konzolové hraní, jsme doposud v našich recenzích mnoho neměli. Dnes se ale podíváme na relativně levný headset od značky Plantronics nesoucí označení RIG 500HX, který je dle výrobce přímo určený pro použití s konzolí Xbox. Nejde ale o sluchátka bezdrátová - v tomto případě se počítá se zapojením jediného 3,5" jacku do ovladače konzole.

Slož si svůj headset

Konstrukce Plantronics RIG 500HX je poměrně specifická. Po rozbalení krabice totiž uvnitř najdete samostatně dva měniče s náušníky, hlavový most a také textilní pásek pod něj. Vše je uloženo separátně a vy si tak musíte doslova složit sluchátkovou skládačku. Výhodou je, že si můžete zvolit podle velikosti hlavy ze tří pozic, kam měniče nacvaknete. Konstrukce je plastová, při bližším ohmatání a vyzkoušení pevnosti může působit trochu levnějším dojmem, ale s ohledem na cenu tohoto headsetu se nejedná o nic tragického.

Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

Na jednom z měničů nechybí mikrofon, který má však nevýhodu v tom, že jej lze pouze natáčet nahoru a dolů, nicméně do stran už ne. Trochu nešťastná je také skutečnost, nikde na těle sluchátek ani kabelu nenajdete jakýkoliv regulátor hlasitosti. Spokojit se tak musíte se softwarovým nastavením. Poslední výtku mám k tomu, že součástí balení není splitter, který by jediný 3,5" jack roložil na mikrofon a sluchátka zvlášť. To si sice můžeme odůvodnit určením sluchátek pro Xbox, ale při přibalení takové drobnosti by se jejich užitná hodnota mnohonásobně zvýšila. Kabel má dostatečnou délku 1,3 m a celkově headset váží jen 200 gramů, takže je příjemně lehký.

Za málo peněz hodně muziky

Musím přiznat, že už od začátku jsem od tohoto headsetu neočekával zázraky. Byl jsem ale docela příjemně překvapen. Měniče se standardním rozsahem frekvencí 20 Hz - 20kHz ze sebe dokáží vydat solidní zvukovou reprodukci s ohledem na to, že headset stojí v době psaní recenze 1.199,- Kč.

Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

Basy nejsou příliš výrazné, ale přímo neurazí. Zbytek spektra je ale docela slušně rozlišitelný, středy a výšky relativně vyrovnané a celkový dojem tedy není vůbec špatný - ba naopak. Utěsnění zvuků okolí není úplné, ale dovolím si ho označit za dostatečné. I ve hrách je prostorová orientace podle zvuků slušná, směry poměrně jasně rozlišitelné. Celkově mám z reprodukovaného zvuku opravdu vcelku dobrý dojem a musím říct, že jsem z nich mnohem více nadšený, než třeba ze sesterského modelu Plantronics RIG 600, který je paradoxně o něco málo dražší.

Nic moc navíc, ale slušný základ

Od sluchátek této cenové kategorie bohužel nemůžete očekávat moc příslušenství a služeb navíc. V balení opravdu najdete jen samotný headset a nějaké softwarové rozšíření budete také hledat jen těžko. Na druhou stranu je potřeba znovu říct, že za udávanou cenu Plantronics RIG 500HX nabídne docela slušně kvalitní výstup a zklamaní z něj rozhodně nebudete. Jako plus jsou potom i docela pohodlné náušníky i textilní páska pod hlavovým mostem. Se sluchátky se dá bez problémů pracovat i delší dobu a uši ani hlava z nich nijak zvlášť nebolí.

Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

V rychlosti se ještě zmíním o mikrofonu. Už na začátku jsem psal o jeho nepolohovatelnosti do stran, nicméně jako plus můžeme brát alespoň to, že se dá vytočit nahoru a dolů. Kvalita je průměrná, na běžnou komunikaci stačí - ani tady se nekonají žádné zázraky, stejně jako ve většině případů, kdy headsety testujeme.

Shrnutí

Plantronics RIG 500HX jsou příjemným překvapením. Maličko je brzdí omezení výbavy, protože minimálně splitter na 2x 3,5" jack by rozšířil jejich možnosti, ale dokoupení není problém a headset tak směle můžete použít i s běžným stolním počítačem jako univerzální produkt. Reprodukce zvuků je s ohledem na cenu slušná a celkově tedy tento produkt z portfolia stále se rozvíjející značky Plantronics hodnotím jako docela dobrou volbu při omezeném budgetu. Zakoupit je můžete v době psaní recenze za příjemných 1.199 Kč.

  • Slušný poměr kvality zvuku a ceny
  • Lehká konstrukce
  • Navrženo pro použití s konzolí
  • Cena
  • Chybí spliiter, který by rozšířil univerzálnost použití
  • Mikrofon je polohovatelný jen částečně
  • Žádná výbava navíc

Recenze: Plantronics RIG 500HX - za málo peněz hodně muziky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama