Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL
Technologie PUBG Článek Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Jakub Osička

Jakub Osička

28. 4. 2019 14:50

Dnes recenzujeme speciální edici kompaktní klávesnice Apex M750 určenou pro milovníky PUBG.

Reklama

SteelSeries na trhu periferií boduje nejen svými klasickými řadami produktů. Sází také na to, že vyjde vstříc hardcorovým fanouškům konkrétních her. A sázkou na jistotu bylo PUBG. Ať už si o battle-royale hrách myslíte cokoliv, v době uvedení speciální edice PUBG periferií bylo Playerunknown’s Battlegrounds v podstatě stále na vrcholu a jsem přesvědčený, že se malá designová odbočka výrobci vyplatila.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Dnes se podíváme na tematicky laděnou SteelSeries Apex M750 TKL, která už podle svého třípísmenného označení nabídne kompaktní provedení bez numerického bloku. Jinak je ale v podstatě totožná s plnohodnotným modelem M750. Předesílám, že následující poznatky je možno aplikovat i na klasickou verzi této klávesnice. PUBG edice se v podstatě liší jen designovými klávesami.

Konstrukce

Pokud jste náhodou nečetli moji recenzi plné SteelSeries Apex M750, můžete se jí inspirovat ZDE. TKL edice je v jádru téměř totožná až na drobnosti. Useknutý numerický blok klávesnici podstatně zeštíhlil oproti standardnímu protějšku.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Rozměry činí 16 x 37 x 3,5 cm a váha pouhých 0,86 kg. Klávesy jsou zasazeny do hliníkového rámu, který je pevný, neprohýbá se, dobře lícuje a hezky vypadá. Dostanete tak poměrně skladnou a snadno přenosnou klávesnici, což ocení hlavně hráči, kteří se bez svých periferií neobejdou třeba při pravidelnějším hraní na LAN akcích. Neodpojitelný připojovací kabel s jediným USB konektorem je dlouhý 2 metry.

A kde že je ta tématika PUBG? No jasně - jednotlivé herní klávesy místo písmen zdobí symboly zbraní a další ikony ze světa populárního battle royale.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Spínače

SteelSeries uvedlo v modelech Apex M750 své vlastní spínače QS2, čímž se odprostilo od běžných výrobců jako CherryMX nebo Kailh (přičemž ale právě s druhým zmíněným výrobcem spolupracuje). Hlavní nevýhodou těchto spínačů je bohužel jejich hlučnost. Byť nevydávají klikací zvuk podobný CherryMX Blue, po domáčknutí uslyšíte výraznou odezvu a třeba oproti podobným CherryMX Red je hluk vyšší.

Na druhou stranu ale nabídnou příjemné vlastnosti – klasickou celkovou trajektorii dohmatu 4 mm s aktivačním bodem v polovině, odpor vyžadující sílu 45 cN pro zamáčknutí a životnost 50 milionů stisknutí. Jako samozřejmost už beru v této cenové kategorii N-key rollover (individuální rozpoznávání zmáčknutých kláves) a anti-ghosting.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Každý spínač je vybaven v horní části individuálně programovatelnou diodou a nechybí tak komplexní podpora RGB podsvícení.

Psaní

Když pominu již zmíněnou hlučnost, používání klávesnice je komfortní. Už u plnohodnotné klávesnice jsem spínače QS2 připodobňoval k CherryMX Red a opět se mi tento dojem potvrzuje. Aktivace je lehká, odpor nicméně dostatečný pro to, aby vám při psaní prsty příliš neklouzaly.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Otázkou potom je, zda neupřednostníte spíše tišší řešení – např. právě v souvislosti s tím, že konkurenční třešně už nabízejí i tzv. „Silent“ verze svých spínačů a na popularitě nabírá také Kailh třeba se svými box spínačemi, které jsou v červené edici také charakterově podobné a tišší. V případě SteelSeries ale existuje řada důvodů, proč jejich klávesnici upřednostnit.

Software a přizpůsobení

Jedním z nich je softwarové řešení, které už nějakou dobu chválím napříč celým portfoliem produktů tohoto výrobce. SteelSeries Engine je intuitivní aplikací, která ale nabízí širokou škálu nastavení a doplňků. S TKL klávesnicí se vám možná ještě častěji podaří šikovně využít možnosti individuálního přeprogramování kterékoliv z kláves a tvorby maker.

Kromě toho nechybí doplňkově pestrá sbírka barevných efektů včetně doplňků propojujících konkrétní hry nebo aplikace přímo s diodami. Dnes už nejde o žádnou raritu, ale důležité je zmínit, že vše funguje zcela bezproblémově – ať už si na klávesnici necháte zobrazit hudební ekvalizér nebo životy a stav nábojů z Counter-Striku.

Shrnutí

Nezbývá než dodat, že ani PUBG TKL edice klávesnice Apex M750 od SteelSeries nezklamala. Když pominu vyšší hlučnost spínačů, není jí v podstatě co vytknout. Veškeré přizpůsobení funguje přesně tak, jak má, použité materiály jsou kvalitní a kromě numerického bloku nepostrádá nic ve srovnání s plnohodnotnou variantou, kterou sám používám dlouhodobě a jsem s ní velmi spokojený.

Recenze: PUBG edice klávesnice SteelSeries Apex M750 TKL

Je-li pro vás stěžejní kompaktnost nebo pokud jste vášnivým fanouškem PUBG, klávesnici můžu doporučit. Na Czc.cz je aktuálně dostupná pouze obyčejná variant bez motivů Playerunknown's Battlegrounds za 3.590 Kč. Nic vám ale nebrání si PUBG edici koupit přímo na webu SteelSeries, kde je aktuálně ještě příznivější cena 119,99 EUR.

  • Kompaktní rozměry
  • Softwarové možnosti nastavení
  • Kvalitní konstrukce
  • V praxi dobré vlastnosti spínačů
  • Hlučnost
  • Pokud vám absence numerického bloku bude vadit, musíte sáhnout po dražší plnohodnotné variantě

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama