Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy
Technologie Článek Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Jakub Osička

Jakub Osička

8. 11. 2019 16:25

Recenze nových reproduktorů Creative T100, které disponují mj. i bluetooth připojením.

Reklama

Kdybyste se mě zeptali, které periferie aktuálně na trhu stagnují ve smyslu uvádění nových modelů, asi bych bez většího přemýšlení ukázal na klasické reproduktory.

V nedávné době je totiž začaly nahrazovat menší či větší soundbary a klasické konfigurace (ať už se subwooferem nebo bez něj) jsou často na trhu ve formě osvědčených modelů. Jistě – občas se především od mladších výrobců nějaké objeví, ale zkuste si někdy schválně třeba na CZC.cz seřadit reproduktory od nejnovějších…

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Renesance 2.0 PC reproduktorů aneb Creative T100 útočí

Nová reprosoustava Creative T100, která navazuje na úspěšné modely T20 a T40 ale dokazuje, že i klasické „dva-nula“ monitory mají na stole stále místo.

Pojďme si je společně proklepnout. Designově si zachovávají formální punc a černá v kombinaci s oblými hranami reproduktorům sluší. Nezapře se docela unifikovaný design, který Creative u svých reprodukčních zařízení používá. Tlačítkové prvky i lesklé plastové opláštění (pozor na otisky) mi ihned připomnělo soundbar Creative Stage, který jsem v nedávné recenzi hodnotil velmi pozitivně.

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Každý ze satelitů váží 1 kg a má rozměry 21,6 x 9 x 12,3 cm. Přímo na těle najdete základní ovládací tlačítka k nastavení hlasitosti, výběru zdroje přehrávání a samozřejmě zapnutí/vypnutí. Maximální krátkodobý špičkový výkon je udáván až na 80 W, běžný na 40 W (respektive 2x20). Frekvenční rozsah je udáván na 50 Hz – 20 kHz.

Drátové i bezdrátové

Reproduktory spolu komunikují drátově a napájeny jsou běžně ze sítě. Nabídnou ale pestrou škálu možností připojení – kromě 3,5“ jacku a optického audio kabelu (ocení především konzolisté) můžete využít i přímého přehrávání přes USB. Bezproblémové bude přehrávání formátů FLAC, WAV i MP3. Připojit k reproduktorům můžete ale i vaše Bluetooth zařízení, a to s podporou standardu 5.0.

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Bohužel se nedostalo na pokročilejší Bluetooth kodeky jako např. aptX, které najdete u mnoha bezdrátových sluchátek v nabídce Creative, jejichž komprese zvuku je výrazně nižší, nicméně i s SBC se nakonec můžeme docela dobře spokojit – zvlášť vzhledem k tomu, že je dost pravděpodobné, že reproduktory budete využívat stacionárně u počítače s kabelovým připojením a Bluetooth připojení zůstane spíše doplňkem.

Zvuk reproduktorů Creative T100

Reproduktory musím po poslechovém testu pochválit. Oproti např. samostatnému přenosnému soundbaru Creative Stage Air nabídnou i více než dostatečně výrazné basové spektrum. Výšky a středy můžete upravovat prostřednictvím nastavení ekvalizéru přes přibalený dálkový ovladač, který už jsme taktéž u některých produktů tohoto výrobce viděli (dokonce je univerzálně použitelný).

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Přepínat můžete i mezi módy pro hudbu, kino nebo gaming, které zvýrazňují či potlačují některé frekvence, nicméně nejvíc použitelné je nastavování přímo basů či výšek. Hluboké a k velikosti reproduktorů docela razantní basy se linou z ozvučnice na zadní straně. Spektrum je tak čisté a nástroje snadno rozpoznatelné.

Byť zřejmě tato konfigurace nepřekoná použití subwooferu, výsledná reprodukce se rozhodně nenechá zahanbit a k použití v menší pracovně či na stolku s PC je ideální. Výšky a středy jsou relativně vyvážené a jak už jsem zmínil, pomocí korekce tlačítkem Treble si případně můžete dopomoct ke zvuku, který vám bude šitý na míru.

Recenze: Reproduktory Creative T100 - Novinka mezi 2.0 systémy

Škoda jen, že reproduktory nedostaly také sofistikovanější informační LED diody, díky kterým by šla rozpoznat aktuální úroveň nastavení ekvalizéru na číselné škále.

Shrnutí

Je-li pro vás návrat ke kořenům 2.0 reproduktorových sestav lepší alternativou k prostorově náročnějším a k použití u běžných pracovních stolů často předimenzovaným soundbarům se subwoofery, Creative T100 budou skvělou volbou. Opět se potvrzuje, že sázka na výrobce, který se odjakživa věnuje audiu, se prostě vyplácí.

Reproduktory Creative T100 teprve přijdou do českých e-shopů. Už teď je ale najdete na stránkách výrobce s cenovkou 119.99 EUR.

  • Kompaktní rozměry
  • Střídmý a přesto stylový design
  • Velmi dobrý zvuk a čistá reprodukce frekvenčního spektra
  • Basová ozvučnice
  • Chybějící informační LED panel pro nastavení

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama