Recenze: Sandberg Studio Pro
Technologie Článek Recenze: Sandberg Studio Pro

Recenze: Sandberg Studio Pro

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

14. 5. 2019 15:26

V dnešní recenzi jsme se podívali na studiový mikrofon od společnosti Sandberg

Reklama

V nedávné době jsme měli možnost vyzkoušet dva velmi dobré studiové mikrofony - jeden od společnosti Arozzi, druhý ze stánku Genesis. Oba předčily naše očekávaní.

Pojďme se tedy dnes podívat na další mikrofon z podobné cenové relace a to konkrétně studiový Sandberg Studio Pro, který je určen jak už pro normální „casual“ hráče nebo začínající streamery.

Od společnosti Sandberg jsme v minulosti testovali jejich herní křeslo, které si ale v našem testu nevedlo příliš dobře, tak uvidíme, jak to půjde zástupci ze strany studiových mikrofonů – Studio Pro.

Na úvod se jako obvykle podíváme na celkové balení mikrofonu. Mikrofon přišel v pro nás již klasické krabici, která poskytuje mikrofonu dostatečnou ochranu, před hrubšími zásahy zvenčí, avšak nejedná se o žádnou designovou hitparádu, jako tomu bylo například u námi testovaného Genesis Radium 600, přesto však svůj účel splní na jedničku.

Recenze: Sandberg Studio Pro

Co se pak kvality samostatných komponentů týče, vše na první pohled působí velmi pevně a robustně. Výška mikrofonu, která se pohybuje okolo 35 cm, nepřesahuje obvyklý standart a spolu s mikrofonem jsme obdrželi i pop-filtr, pro nějž najde využití nejeden z nás. Pop-filtr se vám bude hodit zejména pro eliminaci onoho nepříjemného zvuku pří takzvaných výbušných souhláskách.

Celý mikrofon je pak vytvořen z odolného kovu a to včetně jeho podstavy, která je celokovová a jak jsme zvyklí, tak i pěkně těžká, aby držela stabilitu celého mikrofonu a tím zabránila případnému pádu na stůl. Design mikrofonu bych přirovnal k takovému průměru, který nijak nevystupuje ze zajetých kolejí a drží stejný vzhled jako převážná část konkurence. Ocenil bych, kdyby mikrofon měl nějaké výraznější prvky jako tomu bylo třeba u námi testovaného Radium 600, ta černá na mě působí tak nějak fádně.

Bližší pohled

Mikrofon opět pracuje na rozhraní USB s délkou kabelu 1,2 m, takže poskytuje dostatek volného prostoru pro umístění mikrofonu. Stojan, jak už jsem zmiňoval výše, zaujímá opět velkou část hmotnosti, která se bez 300 gramů dostane na rovné kilo.

Podíváme-li se na frekvenční rozsah, tak společnost udává hodnotu 50Hz – 18kHz. Citlivost je pak udávána na -60dB s odchylkou +/- 5 dB. Maximální hladina akustického tlaku je stanovena na slušných 120 dB.

Na mikrofonu opět nemůže chybět knoflík na úpravu hlasitosti, který zároveň slouží jako tlačítko na případné ztišení. Nad tímto knoflíkem nalezneme i kontrolku, která vám signalizuje, zda je váš mikrofon ztišen, či nikoliv. Na zadní straně můžeme pak nalézt běžný vstup pro 3,5mm jack, který avšak naskýtá dvě možnosti nastavení, buď tzv. „Monitor“ nebo „Music“.

Recenze: Sandberg Studio Pro

Stejně jako tomu bylo u Radium 600, ani tento mikrofon nemá na výběr z nějakých přednastavených režimů, oproti testované Colonne. Sanberg Studio Pro tedy disponuje pouze jedním profilem a to tzv. kardioidním – dobře známý pro svojí kvalitní hlasovou a zvukovou reprodukci, snímá přední stranu a současně efektivně potlačuje nechtěné zvuky v okolí.

Pojďme již ale na samotný test mikrofonu. Sandberg Studio Pro si vedl nad očekávání dobře a pouze potvrdil trend, který zavedl první testovaný mikrofon Arozzi Colonna a to, že mikrofony na hranici dvoutisícovek jsou schopné předvést již velmi dobrou kvalitu zvuku. Šum jsme zde zaznamenali opravdu minimální a s trochou práce si myslím, že se ho dokážete zbavit úplně.

Zavěrem

Sandberg Studio Pro nám vyšel v testu velmi dobře, pravděpodobně asi nedosahuje takových kvalit jako již testovaný Genesis Radium 600 a to ať po designové stránce nebo stránce zvukové, na druhou stranu při testovaní odvedl velmi dobrou práci a pokud chcete pěkný mikrofon za solidní peníz, tak ho můžeme jen doporučit.

Tento kousek můžete pořídít na CZC za cenu 2 199 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama