Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod
Technologie Článek Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Jakub Osička

Jakub Osička

13. 7. 2019 14:58

Opět testujeme chladiče procesoru - tentokrát klasiku od SilentiumPC, která dostala RGB.

Reklama

V sérii hardwarových recenzí se po krátké odmlce opět vracíme k chlazení procesoru. SilentiumPC nám do testu poskytlo vzduchový chladič Fera 3 v inovované verzi s RGB podsvícením. Podíváme se, co nabízí a jak si povede v testech výkonu a hlučnosti.

Starý známý s podsvícením

Tento chladič asi v českém prostředí není třeba sáhodlouze představovat. V předchozích provedeních (tehdy ještě bez RGB blikátek) byl poměrně populární a doporučovanou volbou do velkého množství mainstreamových počítačových sestav. Obecně si totiž Fera s sebou nese cejch dobrého poměru ceny a výkonu. Pojďme se tedy podívat, jak si povede nově ve svitu diod.

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Základem chladiče je 123 mm široký pasiv protkaný čtyřmi heatpipe trubicemi odvádějícími teplo přímo ze styčné plochy s procesorem. Šířka včetně osazeného 120 mm ventilátoru (v balení najdete jeden, ale není problém namontovat další i na protější stranu) činí 78 mm.

Kompatibilita se vším kromě Threadripperů

Chladič se ukotvuje velmi jednoduchým způsobem do plastového backplatu. Uchycení lze přizpůsobit téměř pro všechny aktuální sockety (AMD AM4, AM3, AM2, FM2, FM1 včetně plusových variant a Intel LGA 115X, 2066, 2011-3, 2011, 1366 i archaický LGA 775). Podporován není pouze TR4.

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Výhodou je, že se už výrobci chladičů primárně snaží produkovat modely, které nepřesahují nad paměťové moduly RAM, takže by za normálních podmínek nemělo dojít ke kolizi s chladičem paměti. Fera 3 v tomto ohledu není výjimkou. Nenajdete zde jinak žádné zásadní změny oproti jeho předchůdci kromě horní strany, ke které je přimontovaný podsvícený designový pás s logem výrobce. 

RGB trend pokračuje

Nový je ale samozřejmě pasiv osazený ventilátorem s podsvícením. V balení nyní objevíte model Sigma HP RGB 120 mm s antivibrační konstrukcí. Uchycení ke chladiči je řešeno klasickými tenkými drátky, které stačí "nacvaknout" na pasiv. Vždy mám trochu obavu o jejich výdrž, ale pokud je nebudete uvolňovat a zase připínat často, určitě se bát nemusíte. Ventilátor funguje v rozmezí 500 - 1600 otáček za minutu. Připojuje se klasickým 4pinovým konektorem do základní desky a RGB je ovládáno přes běžný 4pinový RGB konektor (neadresovatelný).

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

U podsvícení ještě zůstaneme. Velmi příjemným doplňkem, který najdete v balení, je malý samostatně napájený manuální ovladač RGB. To ocení především ti, jejichž základní deska nedisponuje RGB konektorem. Jinak ale samozřejmě můžete primárně využít ovládání přes software vašeho výrobce základní desky.

Testy výkonu a hlučnosti

A teď už k testům výkonu. Chladič jsme postavili proti důstojnému soupeři Arctic Freezer 34 eSports DUO, který do souboje vstupuje spíše jako favorit vzhledem ke konstrukci se dvěma ventilátory v balení. Oběma chladičům jsme dali pořádně zabrat - pro testování byla využita sestava s Intel Core i7 9700K, základní deska Gigabyte Aorus Z390 XTREME a paměť Patriot Viper Steel Series 2x8GB na frekvenci 3800 MHz. Hodnoty jsme zaznamenali i po přetaktování CPU na 5 GHz.

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Fera si navzdory původní premise o Arcticu vedla v testu velmi dobře a eSports DUO o několik málo stupňů překonávala. Zároveň ji také musíme pochválit co se týče hlučnosti. Zde je ale zřejmý vliv dvouventilátorové konfigurace Arcticu.

Recenze: SilentiumPC Fera 3 RGB - oblíbenec ve svitu diod

Shrnutí

SilentiumPC Fera 3 RGB je inovovaným mainstreamovým řešením, které lze doporučit pro jeho velmi všestranné použití na široké cenové škále PC sestav. Jistě - pokud budete stavět teploty a hlučnost na první místo, nepochybně na trhu objevíte mnohem efektivnější řešení. Při ceně 989 Kč v době psaní recenze je ale Fera 3 nadále skvělou volbou. Zakoupit chladič můžete na CZC.cz.

  • Poměr ceny a výkonu
  • Inovované provedení
  • Snadná montáž
  • Obtížné hledat výraznější negativa v této cenové kategorii

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama