Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní
Technologie Článek Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Jakub Osička

Jakub Osička

19. 1. 2019 17:44

Přichází na řadu recenze levnějšího soundbaru Creative Stage Air.

Reklama

Minule jsme zkoušeli soundbarovou novinku Creative Stage a dnes pokračujeme ve stejných stopách. Podíváme se na levnější model Creative Stage Air, který je rovněž na trhu čerstvě a taktéž je podle slov výrobce ideální k využití pod monitor počítače.

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Konstrukce a rozměry

Creative Stage Air na rozdíl od svého plnohodnotného sourozence nedisponuje subwooferem. Místo toho disponuje dvěma plnohodnotnými měniči a pasivní ozvučnicí, která formuje basové frekvence zvuku. Soundbar je také celkově menší – rozměry činí 41 x 7 x 7,8 cm a váží pouze 910 gramů.

Designově jsou si ale jinak soundbary velmi podobné a vypadají téměř totožně. I zde dominuje lesklý černý povrch, na kterém je bohužel jakýkoliv dotek hned vidět (a také prachu se jen tak nezbavíte - záměrně viz fotografie), oblé hrany a jednoduché logo výrobce uprostřed. Pod mřížkou v přední části najdete kromě samotných měničů také modře zářící LED diodu, která indikuje zapnutí reproduktoru a hledání Bluetooth zařízení pro párování.

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Veškeré potřebné ovládací prvky najdete na boční straně. Je zde tlačítko sloužící k zapnutí či vypnutí, dvě další k nastavování hlasitosti či přepínání přehrávaných skladeb po delším přidržení a samozřejmě nesmí chybět ani tlačítko k aktivaci párovacího režimu Bluetooth.

Konektivita

Na zadní straně potom najdete tři základní konektory – microUSB pro nabíjení, vstupní 3,5mm jack a také USB, jehož prostřednictvím dokáže reproduktor přehrávat hudbu i z paměťových zařízení s kapacitou do 32 GB s formátováním FAT32. V tomto případě tedy ale zapomeňte na sofistikovanější konektory jako HDMI ARC nebo optický audio kabel.

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Vydrží i bez zásuvky

Nicméně oproti Creative Stage umí Stage Air i něco navíc – fungovat na baterii. Je tedy zřejmé, že jej můžete bez problémů využít nejen jako stacionární přehrávač, ale klidně přenést dle potřeby třeba do vedlejší místnosti.

S ohledem na rozměry to sice asi není úplně ten pravý přenosný reproduktor, který byste si s sebou vzali na dovolenou, ale mobilita i třeba jen v rámci jedné místnosti někdy prostě přijde vhod. Signál je dostatečný pro přehrávání přes zeď ve vedlejší místnosti, na delších vzdálenostech už ale může vynechávat. Provoz na baterii je deklarován až na 6 hodin. Tu jsme při přerušovaném užívání a kombinaci bezdrátového a drátového připojení dokonce mírně překonali.

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Zvukové podání

Soundbar se samozřejmě hodí srovnat s dříve testovaným základním modelem. Bohužel kvalita zvuku je v tomto případě trochu jinde. Není se ale čemu divit – tam, kde Stage exceluje svými mohutnými basy linoucími se ze subwooferu, musí Stage Air vše zvládat sám s pomocí zabudované ozvučnice. Zvuk není zlý, nicméně hned na první poslech si uvědomíte, že je zkrátka plošší. Výšky oproti basům naopak jdou slyšet velmi zřetelně.

Přihlédnu-li ale k tomu, že je Stage Air stojí jen něco málo přes polovinu toho, co zaplatíte za plnohodnotný Stage, nemůžu kvalitu hodnotit negativně. K nenáročnému poslechu hudby v menší místnosti, občasnému přenášení po bytě díky mobilitě a třeba při sledování filmů poslouží naprosto skvěle a kvalitou reprodukce překročí leckterého konkurenta.

Recenze: Soundbar Creative Stage Air - malý, šikovný a hlavně mobilní

Je jen potřeba počítat s tím, že tohle není zařízení určené k tomu, aby vám zalilo celou místnost hutnými libozvučnými tóny. Jeho silné stránky jsou zkrátka úplně jinde.

Shrnutí

Pokud hledáte reproduktor, který využijete jako hlavní přehrávací zařízení k PC, a zároveň byste ocenili možnost využít jej občas i mobilně třeba při aktivitách ve vedlejší místnosti, Creative Stage Air je tady přesně pro vás.

Soundbar má na webu výrobce stanovenou základní cenu pouhých 49,99 USD, což je v přepočtu bez zohlednění dalších přirážek pro evropský region nějakých 1.150 Kč. Vzhledem ke své kategorii nabídne široké spektrum možností použití, solidní zvuk bohužel s trochu přesycenými výškami, ale hlavně obecně dobrý poměr použitelnosti a ceny.

Byť nejde o takovou „pecku“, jako v případě Creative Stage, pro výše popsané užití bude Stage Air skvělou volbou.

  • Univerzální použití
  • Mobilita při provozu na baterii
  • Vzhledem k ceně adekvátní kvalita reprodukce
  • Elegantní a nenápadný design
  • Mírně přepálené výšky
  • Plošší zvuk oproti svému dospělému bratrovi Creative Stage
  • Lesklý povrch je při častějším přenášení velmi náchylný na nečistoty a prach

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama