Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík
Technologie Článek Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

Jakub Osička

Jakub Osička

4. 8. 2018 16:09

Do redakce nám přistál skutečně velmi rychlý SSD disk od Western Digital.

Reklama

Do redakce nám přistál na recenzi opravdu rychlý SSD disk od Western Digital. Nedávno jsme měli možnost vyzkoušet si funkčnost modré edice, tentokrát zde máme zástupce řady Black. Model s kapacitou 250 GB a M.2 rozhraním si v testu vedlu skutečně velmi dobře. Pojďme si jej blíže představit.

Malý rychlík

Kde hledat nejvýznamnější odlišnost od modrého bratříčka WD Blue? Přece už v nadpisu. Řada Black vyčnívá především díky komunikačnímu protokolu Non-Volatile Memory Express - zkráceně NVMe, který je mnohem lépe optimalizovaný pro potřeby SSD s využitím vysoké propustnosti PCI Express Gen3 ve čtyřech linkách, což teoreticky umožňuje dosažení rychlostí až kolem 4GB/s.

Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

V praxi toto řešení znamená skutečně významné zvýšení rychlosti. Bavíme-li se o starším protokolu AHCI, jeho využití je optimální spíše pro mechanické disky a obvykle byla rychlost SSD disků limitována a nedostala se přes 600 MB/s. WD Black využívající NVMe protokol a M.2 slot oproti tomu dosahuje základní sekvenční rychlosti čtení více než pětinásobné.

Měření v praxi

Samozřejmě poměr výsledků jednotlivých kategorií odpovídá klasickému schématu SSD - při čtení velkého množství drobných souborů rychlost může znatelně klesnout, nicméně jde o specifický typ zátěže, se kterým se potýkají všechny SSD disky. Následující grafy dvou stejných testů provedených v řadě mluví za vše. Udávané maximální rychlosti 3000 MB/s a 1600 MB/s odpovídají skutečným měřením sekvenčního čtení, respektive zápisu.

Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

Nevýhodou NVMe M.2 SSD disků je bohužel jejich historická (ne)oblíbenost. Ve větším měřítku se rozmohly relativně nedávno a pokud vlastníte starší počítačovou sestavu, jednak nemusí vaše základní deska disponovat M.2 slot, což je řešitelné, nicméně ještě zásadnějším tématem je potom vůbec schopnost BIOSu umožnit bootování přes NVMe protokol. I toto omezení se uživatelům podařilo oklikou vyřešit, nicméně nejde o úplně pohodlné řešení.

Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

Černá edice Western Digital SSD tak směle konkuruje například Samsungu 960 EVO, který je parametrově relativně podobný a nabízen je taktéž za velmi podobnou cenu (řádově je rozdíl vyjádřen v korunách až desetikorunách). Samsung ale nabízí pouze tříletou záruku, kdežto Western Digital se pochlapil rovnou pětiletou, což může být jedním z rozhodujících faktorů.

Shrnutí

WD Black SSD NVMe M.2 je povedený kousek, který si zaslouží na poli SSD disků pozornost. Zakoupit jej můžete za poměrně příznivou cenu. Námi testovaná varianta s kapacitou 250 GB je v době psaní recenze k zakoupení za 2.395 Kč na CZC.cz. Pokud byste potřebovali více prostoru pro svá data, můžete se poohlédnout i po 500 GB nebo dokonce 1 TB variantě. Počítejte ale s s tím, že vycházejí na 4.376 Kč, respektive 8.975 Kč.

  • NVMe protokol + M.2 připojení
  • Deklarované i skutečné přenosové rychlosti
  • Pětiletá záruka
  • Slušný poměr ceny a výkonu
  • Výrazná konkurence v tomto segmentu
  • Kompatibilita se staršími sestavami

Recenze: SSD disk WD black M.2 NVMe 250 GB - opravdový rychlík

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama