Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost
Technologie Článek Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

Honza Cón

Honza Cón

11. 12. 2017 14:23

SteelSeries se vrací a opět nám dokazují, že na poli progaming periferií jsou stále jako doma

Reklama

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Pamatujete si na dobu, kdy vyšel první headset SteelSeries Siberia? Tu dobu kdy Call of Duty 2 a 4 byl vrchol progamingu? Jo, to byly časy. Většinu „profesionálních“ hráčů jste mohli vidět se sluchátky značky SteelSeries. Nyní se SteelSeries vrací a opět nám dokazují, že na poli progaming periferií jsou stále jako doma.

Balení

Balení je grunt

Balení je první věc, se kterou se setkáte, když koupíte cokoliv nového. Ať už je to mobilní telefon nebo jako v tomto případě nová sluchátka. Věřte tomu nebo ne, ale balení utváří váš prvotní dojem na daný produkt. Ať už vědomě, jako tomu je v mém případě, nebo nevědomky. Způsob, jakým je produkt zákazníkovi zabalen, je prostě důležitý. SteelSeries v tomto případě uspělo na výbornou. Když odklopíte první dekl, hned na vás vykouknou sluchátka pod plastovým krytem. Vyndáte je a chcete se dostat pod plastovou vaničku a podívat se na příslušenství. A zde nastává ta situace, kdy výrobce přemýšlel a na rohu plastové schránky nechal výřez pro snadnou dostupnost. Už tento fakt vám naznačí, že to mají prostě domyšlené. V poslední vrstvě na vás vykoukne kartička s emoji a nápisem: Love it? Po otočení najdete také emoji a nápis: Hate it? Jako taková featurka je to pěkné, ale sám vím, že dokumenty skončí zapomenuty v krabici ve sklepě nebo v lepším případě na poličce. Proto se jimi nebudu zabývat.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

V krabičce se skrývá potřebné příslušenství. Najdete zde zhruba 1,5m dlouhý „mini“ usb kabel (mini v uvozovkách, protože jde o netradiční usb koncovku), ovladač na přepínání zvuků mezi voice chatem a hrou, ze kterého vede usb dlouhé další cca 2 m. Celkem máte tedy slušně dlouhý kabel, který vás nebude omezovat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na redukci do klasického 3,5mm jacka pro použití s mobilním telefonem. Když jsem vracel plastovou vaničku na své místo, všiml jsem si další věci, která mě překvapila. Víte, jak máte vždy v takovýchto balení malé bílé pytlíčky s modrým nápisem. Myslím, že jsou proti vlhkosti. Tak přesně tento pytlík byl přilepen zespodu k této vaničce. Ano, někteří z vás mohou namítat, že je to úplná kravina, ale vezměte si, že ten pytlík musel někdo na ten spodek přilepit. Někdo si dal tu práci a nehodil ho jen tak dovnitř. To je to o čem přesně mluvím. Už jen samotné balení vám chce ukázat, že nemáte v ruce jen tak ledajaká sluchátka, ale že máte v ruce něco víc. To by bylo asi vše k balení. Za mě krásné, super vymyšlené a zároveň jednoduché.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Konstrukce a pohodlnost

Už na začátku podotýkám, že konstrukce je plastová. Není to ale ten druh plastu, u kterého máte pocit, že jen slisovali a nabarvili PET láhev od minerálky. Jedná se o tvrdý plast a sluchátka v ruce působí bytelně. Dle mého názoru absence kovu v tomto případě vůbec nevadí. Podobně, jako u již zmíněných Siberií zde NEnajdete klasický mechanismus na úpravu velikosti. Úprava velikosti je vyřešena pomocí pevné gumy. Její velikost se navíc dá ještě upravovat suchým zipem. Díky tomu vám sluchátka hezky přimáčkne k hlavě a při poslechu metalové hudby, kterou může doprovázet náležité máchání hlavou, se nemusíte bát, že vám spadnou, pochopitelně záleží na velikosti vaší hlavy.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Pohodlnost na prvním místě

Za velkou výhodu považuji pohyblivé náušníky. Dají se sklopit a díky tomu krásně obepnou celé vaše ucho kolem dokola. Náušníky jsou dostatečně velké i pro ty jedince, kterým příroda, jak se říká, nadělila. Levá část je pak ta hlavní, na kterou budete nejvíce sahat. Nachází se zde mikrofon, mute/unmute mikrofonu a ovládání hlasitosti. K samotné kvalitě mikrofonu se budu vyjadřovat o něco níže, zatím jen řeknu, že jeho vytahování a zatahování do sluchátek jde snadno, samovolně se neohýbá a jak si ho nastavíte, tak prostě zůstane. Ovládání hlasitosti je řešeno pomocí klasického kolečka nahoru + a dolu -. Tady asi není moc co vymýšlet. Co mě zde trochu mrzí je právě tlačítko na mikrofon. To má celkem dlouho dráhu stisku. Ta by klidně mohla být o polovinu kratší. Při stisku si budete muset sluchátka zapřít z druhé strany. V opačném případě si je sundáte.

Co se týče pohodlí, náušníky jsou ze speciálního materiálu, který používají i atleti, a měl by tedy redukovat pocení na minimum ba dokonce mu úplně zamezit. To můžu potvrdit. Sluchátka i po 8 hodinách necítíte a uši vás nebolí. Je radost mít tyto sluchátka na hlavě. Oproti právě Siberiím, je toto velká výhoda. V těch mě už po hodině uši bolely.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Dobrej hardware a co software?

Sluchátka už jsme vybalili, dostatečně dlouho se pokochali a teď si je konečně nandejme a poslechněme si něco. Jako je to dobrý, hodně dobrý, ale čekal jsem teda víc. Počkat? Nemusím něco stáhnout? (Kdybych si přečetl ty dokumenty, co jsem hned uvrhl do zapomnění, možná bych to věděl). No jasně, SteelSeries Engine 3. Teď přichází ta pravá zábava. Tento software ve Vašich Arctis 5 probudí zvukovou bestii. Nebudete si je chtít sundat, pustíte si oblíbený playlist a budete si užívat, jak dokáže muzika znít.

Bez SteelSeries Engine 3 ani ránu

Mé srovnání v tomto směru je se sluchátky od Applu a s první řadou SteelSeries Siberia. SteelSeries Engine 3 je velmi jednoduchý a intuitivní. Nabízí spousty přednastavených profilů, ze kterých si určitě každý vybere. A pokud ne, tak si hodnoty nastavíte sami. Co se týká zvukového projevu ve hrách, neměl jsem s ním sebemenší problém. V PUBG i v CS:GO slyšíte soupeře krásně a zřetelně.

Nyní se dostáváme k mikrofonu. Zde se opět SteelSeries ukázal. Kvalita je srovnatelná s profesionálními mikrofony. Samozřejmě kvalitou je pod nimi, ale když se podíváte na jeho velikost v porovnání s nimi, neuvěříte, co tato malá placička dovede. Placička má na své druhé straně navíc ještě mikrofon na snímání okolního ruchu a ten poté redukuje. Funguje to krásně, přesně tak, jak má.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Sluchátka jsou barevně podsvícena. Ale pozor! Podsvícení není pouze na okrasu. Má praktické využití. Engine 3 dokáže komunikovat se spoustou programů a her jako je Discord, CS:GO, Dota 2 atd. Například v případě Discordu si můžete nastavit barvu při notifikaci. V CS:GO zase může ukazovat hladinu vašeho zdraví. Někdo může namítat, že je to zbytečnost a málokdy ho člověk využije. Ano, ale klíčové je slovo málokdy. Musíme si uvědomit, že výrobce se zamyslel nad tím, jak LED podsvícení prakticky využít, nedal ho tam jen proto, aby navýšil cenu a přitáhl zákazníka.

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

 

Když to vezmeme kolem a kolem

Ať hledám, jak hledám, žádný velký problém na těchto sluchátkách nevidím. Jsou pohodlná s dobrým zvukovým projevem, nadprůměrným mikrofonem a vzhledově decentní (vzhled je samozřejmě hodně subjektivní, proto jsem ho v této recenzi ani nerozebíral).

SteelSeries Arctis 5 jsou sluchátka, se kterými rozhodně neuděláte chybu. Za bez mála 3000 korun získáte všestranná sluchátka, která budete rádi používat denně. Za mě jim dávám 9,5/10 a to jen proto, že mně nevyhovuje umístění tlačítka na mikrofon. Za sebe mohu tato sluchátka doporučit.

 

Recenze SteelSeries Arctis 5 – nenápadná dokonalost

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama