Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Jakub Osička

Jakub Osička

25. 1. 2018 15:13

Připravili jsme pro vás recenzi staronového oblíbence mezi počítačovými hlodavci z dílny SteelSeries.

Reklama

Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Když se řekne "Sensei" ve spojitosti s herními periferiemi, přichází na řadu debata o legendě z portfolia SteelSeries. První generace tohoto uznávaného modelu herní myši spatřila světlo světa někdy kolem roku 2011 a stala se jednou z nejoblíbenějších vůbec. Dočkala se i upravených a limitovaných verzí.

Není tedy divu, že v úzkých kruzích SteelSeries vyvstal nápad znovu tento hit minulých časů oživit. Výsledkem je nový model Sensei 310, který směle stojí po boku své sestřičky Rival 310, která se rovněž těší velké oblibě. Pojďme se na něj blíže podívat.

Rozměry a konstrukce

Tělo Senseie opravdu vychází z původního konceptu a je zcela symetrické. Právě proto je vhodnou alternativou k zmiňovanému modelu Rival 310, který podle slov SteelSeries nabídne zcela totožnou výbavu v těle, které je ergonomicky tvarováno pro praváky. V našem případě tak problém s použitím myši nebudou mít ani leváci. Rozměry jsou na běžné úrovni klasických herních myší - délka 12,5 cm, šířka 6 - 7 cm a výška 3,9 cm. Podobně je tomu i v případě váhy. V ruce budete třímat přibližně 92 gramů. Kabel je dlouhý 2 metry. Po stranách má myš příjemné pogumované pláty se zdrsněným povrchem, které pomohou k jistějšímu pocitu při pohybu.

Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Myš nabídne celkem 8 tlačítek. Klasické levé a pravé doplňují dvě na každé straně, jedno v kolečku a poslední je umístěno pod kolečkem a primárně slouží ke změnám nastavení DPI. Všechna jsou snadno přístupná a myslím, že jejich umístění se povedlo na jedničku. Tlačítka v myši jsou spouští mechanických spínačů Omron, které by podle výrobce měly vydržet až 50 milionů kliknutí. Scrollování kolečkem není příliš tuhé ani volné - zkrátka tak akorát. Jeho hrubší textura rovněž dodává při rolování jistotu. Kolečko je podsvícené a druhou zónou podsvícení je potom středně velké tradiční logo výrobce v dolní části těla myši.

Senzor ve spolupráci s PixArt

Pojďme se ale především nakouknout do specifikací výrobce. Neméně by nás totiž měly zajímat vnitřnosti tohoto modelu. SteelSeries vyvinulo ve spolupráci s PixArt tzv. TrueMove3 optický senzor, který by měl nabídnout snímání v poměru jedna ku jedné s vysokou přesností. Nabídne maximální přizpůsobení díky rozsahu 100 - 12 000 DPI s odstupňováním po stovkách. Při DPI 100 - 3 500 by precizní snímání mělo probíhat bez potřeby korekcí a při vyšším by měla být aktivní redukce jitteru (určitých nepřesností). Svým způsobem se dá říct, že SteelSeries opět posunulo laťku o kousek výš. Samozřejmě se běžnému uživateli těžko výhoda podobného rozsahu rozpoznává, ale i při velmi nízkém nastavení DPI je myš opravdu přesná a pohyb kurzoru odpovídá tahu po podložce velmi věrohodně. Nechybí ani akcelerace s maximální hodnotou 50G.

Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Software

Ani tentokrát nebudu šetřit chválou ohledne softwarového řešení od SteelSeries. Jasně - daleko větší význam má třeba u klávesnic, nicméně i myši se ve SteelSeries Engine 3 dostane velké pozornosti. Libovolně si můžete přenastavit funkce kteréhokoliv tlačítka. Rovněž nechybí ani editor celý maker. Nastavit můžete dva stupně citlivosti (mezi kterými lze rychle přepínat) a také míru akcelerace a angle-snappingu, tady dopočtů pro preciznost pohybu kurzoru, který je velmi znatelný například při horizontálním pohybu myší. Sensei má také vlastní ARM procesor, který vaše nastavení uloží přímo do těla myši.

Nesmí chybět ani nastavení všemožných druhů podsvícení individuálně pro obě zóny myši - tedy kolečko a logo SteelSeries na těle dole. Myš je také kompatibilní s PrismSync synchronizací barevného podsvícení s dalšími produkty stejného výrobce a využít můžete i applety, které podsvícení propojí s hrami nebo aplikacemi. Vše prostě funguje tak, jak má, a v kombinaci s dalšími periferiemi (hlavně klávesnicemi) vypadá synchronizace podsvícení opravdu hezky.

Recenze: SteelSeries Sensei 310 - stará láska nerezaví

Shrnutí

Po dlouhé době jsem tak objevil myš, která mi opravdu padla do ruky hned v prvním okamžiku. Ještě donedávna jsem používal primárně Roccat Savu, která je více ergonomicky tvarovaná, ale opět jsem se touto zkušeností ujistil, že symetrické tvary mi vyhovují nejvíce. Sensei 310 mě mile překvapil a v podstatě nemám, co bych mu vytknul. I cenově je totiž vzhledem k běžným cenám herních periferií poměrně přijatelný. Na CZC jej můžete v době psaní recenze zakoupit za 1 698 Kč.

  • Symetrický tvar
  • Dostatečný počet tlačítek
  • Přesný senzor
  • Softwarové možnosti nastavení
  • Bez možnosti fyzické customizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama