Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku
Recenze Hardware Recenze Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

Jakub Osička

Jakub Osička

13. 10. 2021 14:06

Herní televize TCL míří hlavně na konzolové hráče, ale není důvod, proč by si ji neužil i PCčkař.

Reklama

Tohle nebude úplně typická recenze pro hráče usazené za monitory počítačů, ale ruku na srdce – nemají snad „gaučové“ hry v obýváku přece jen něco do sebe? Samozřejmě si tak spoustu titulů užijete na maximum a pokud na vás zatím ještě nevyšlo s novou generací konzolí kvůli přetrvávající nedostatečné produkci a vysoké poptávce, můžete si klidně dnes představovaný produkt připojit i k hernímu počítači.

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

Seznamte se s televizí TCL 55C728. Potenciálním společníkem ve vašem obýváku, který vám na své QLED obrazovce bude zobrazovat cokoliv od televizních novin po akční FPS hry. S úhlopříčkou 139 cm, tedy 55 palců, jde o velmi univerzální model, který do většiny obývacích pokojů skvěle zapadne. Bohužel na můj stolek byla trochu větší než by bylo potřeba, takže vám tady raději připojím oficiální produktové fotky. Každopádně pokud byste zatoužili po ještě větším modelu, TCL má v záloze i 65“ a 75“ varianty.

Televize i pro hráče s výborným obrazem

Proč má tahle televize místo na herním webu? TCL set jejích vychytávek tituluje jako technologie Game Master Pro. Televize nabídne vykreslování  4K obrazu při nativních 100 Hz, automatický režim nízké latence pro herní režim, a to za podpory k tomu určeného rozhraní HDMI 2.1. Ruku v ruce s tím jde i pokročilejší, respektive multiformátový, vysoký dynamický rozsah vč. HDR 10+, HDR HLG nebo HDR DOLBY VISION. Kontrasty barev jsou velmi dobré, trochu trpí odstíny černé, pozorovací úhly taktéž velmi solidní a celkově je na přehrávání 4K/60 FPS videa radost koukat.

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

Obraz s rozlišením pod FullHD už ale poměrně značně trpí, což je pochopitelné s ohledem na jemnost displeje při dané úhlopříčce. Škálování zkrátka pak na takovém obraze zanechává určitou jizvu, ale koneckonců - kdo dnes ještě u rozlišení pod FullHD zůstává?

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

Elegantní provedení, široká konektivita včetně HDMI 2.1

Provedení s úzkými rámečky je elegantní, televize je usazená do solidního kovového stojanu s umístěním na střed. Napájecí kabel se zapojuje v levé části, zbytek konektivity najdete napravo. Najdete zde celkem čtyři HDMI porty s různými specifikacemi, LAN konektor pro připojení internetu, USB konektor, optické audio, sluchátkový 3,5“ jack a klasický konektor pro anténu a satelit. Samozřejmostí jsou i bezdrátová rozhraní Bluetooth 5.2 a Wi-Fi.

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

Zvuk je průměrný, ale dostatečný

Co se týče zvuku, hodnotím jej jako relativně solidní, ale počítejte zkrátka s tím, že grandiózní orchestry ze dvou zabudovaných 10 W měničů prostě člověka neohromí. Na druhou stranu ale zcela splní základní účel a televizi toto nelze nijak mít za zlé. Basy ve spektru nejsou nikterak závratně výrazné, ale zbytek frekvenčního pásma je celkem solidně rozlišitelný. Kromě výše uvedených vlastností se sluší zmínit i o dalších drobných vychytávkách – třeba kompatibilitě s hlasovou asistentkou Alexa nebo možnost využití USB webkamery pro videohovory.

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

Svižný operační systém, ovladač trochu pokulhává

Systémově televize funguje pod taktovkou uživatelského prostředí Android TV 11. Za sebe jej hodnotím velmi kladně. Oceňuju široké možnosti instalování aplikací, propojení s mobilním telefonem nebo také obecně svižnost systému jako takového. Jistou výhradu mám ale k ovladači. Jeho reakce jsou často zvláštní. Občas se vůbec stisknutí neprojeví a občas se zasekne a následně vše proběhne najednou. Nevím, zda mohlo jít pouze o jeden vadný kus, ale po dohledání recenze tohoto modelu i jinde jsem narazil na obdobný popis tohoto neduhu.

 

Recenze: TCL 55C728 - herní televize nejen do obýváku

 

 Na CZC.cz je TCL 55C728 v době psaní této recenze k dispozici za 22.990 Kč

 

TCL 55C728

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výborný kontrast
Široké spektrum podpory HDR + 4K/100HZ
Svižný systém
Mírně horší podání černé
Průměrný zvuk
Horší odezva ovladače
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama