Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?
Gaming Článek Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

22. 11. 2019 14:18

Našlo se nejlepší RPG roku 2019?!

Reklama

Obsidian Entertainment, tvůrci slavného Fallout: New Vegas, se tento rok vytasili s esem v rukávu v podobě First-person akčního RPG titulu The Outer Worlds. Často se na internetu setkáte s porovnáváním těchto dvou sourozenců. Já se ale nebudu věnovat srovnávání, poněvadž tu máme zcela novou hru, jenž si zaslouží, aby následující řádky patřily jen jí.

The Outer Worlds jsem nenazval „esem v rukávu“ jen tak pro nic za nic. Leonard Boyarsky a Tim Cain do tohoto projektu vložili tři roky svého života a až na pár neduhů, si chlapci mohou otevřít šampaňské a poplácat se po ramenou. Proč taková chvála již ze startu? Není to přehnané? Rozhodně ne!

Zpátky do budoucnosti

Nacházíme se v alternativní budoucnosti, která se rozchází s tou naší v roce 1901, jelikož nebyl zavražděn prezident Spojených států amerických William McKinley, jenž ve velkém podporoval průmyslový růst, imperialismus a protekcionismus. To zapříčinilo, že byznys měl větší podporu než sociální politika a k moci se tak dostaly mega-korporace v čele s chamtivými barony, jenž postupně ovládají lidstvo. Vědecký a průmyslový vývoj strmě vystoupaly nahoru a díky tomu začalo kolonizování ostatních vesmírných planet.

My se do příběhu dostáváme až v roce 2355 na vesmírné lodi Hope (Naděje), kde nás napůl šílený vědec Phineas Welles dokáže probudit z roky trvajícího kryospánku v ledové komoře. Spolu s námi jsou na palubě lodi Hope stovky dalších elit lidstva – inženýři, vědci, doktoři, kteří sem byli z nějakého důvodu umístěni a následně opuštěni. Proč? To nevíme. Jediné nad slunce jasné je to, že doktor Welles to takhle nehodlá nechat a chce všechny elitáře přivést znovu k životu, čímž si znepřátelí právě vládnoucí mega-korporaci Board. A proto my jsme jeho jediná naděje k úspěchu. Vsadí nás do vesmírného modulu, popřeje šťastnou cestu a vystřelí na nejbližší planetu, kde se máme setkat s jeho spojkou.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Více se k hlavní dějové lince nebudu vyjadřovat, abych neprozradil něco, co nemám. Následující vývoj už je čistě na hráči. Tak jako v mnoha RPG naše rozhodnutí ovlivňuje, co se bude dít dále a jak to skončí. Každopádně následky vašich rozhodnutí nepocítíte ihned, takže se může stát, že odprásknutí provozního ředitele lokální společnosti na výrobu konzerv se vám vrátí jak facka o několik herních hodin později.

Ačkoliv mne hlavní příběh hry bavil, nemohl jsem se zbavit pocitu, že mu chybí ten „wow“ efekt, obzvláště pak při vyvrcholení. Konec mi přišel od autorů trochu odfláknutý.

Za uznání nicméně stojí, že přišli s poměrně novým scénářem, který se opírá o byznys, všudepřítomné reklamy, byrokracii a nevinně se tvářící korporátní kapitalismus, jenž ale potichu z lidí dělá poslušné ovečky. Vskutku originálně pojatá témata zahnaná do extrému s otázkou „Co kdyby?“. Celý svět je tak zabalený do lehce absurdního, někdy černého, humoru, ale zároveň působí dystopicky a zkaženě.

Kdo si rád v RPG hrách povídá a objevuje tajemství celého lore, tak jistě ocení kvanta textů, jenž se nabízí v kvalitních dialozích i v po planetách rozesetých zápisnících či počítačích, do nichž se musíte hacknout atp. Koho ale nebaví si přátelsky povídat, může prostě rovnou přejít k věci, popřípadě všechny poslat do černé díry.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Kromě hlavního děje, jenž zabere okolo 20 hodin, se lze věnovat i desítkám vedlejších misí. Ať už jde o přímo či nepřímo navazující úkoly k příběhu, speciální mise pro vaše společníky, nebo si můžete zvyšovat reputaci plněním úkolů od různých frakcí.

Mírným zklamáním je, že postavy jsou v The Outer Worlds spíše nemastné, neslané. Kromě šíleného vědce Wellese či pilotního počítače ADA, která flirtuje s vaším čistícím robotem SAMem, vám v paměti asi už nikdo další neutkví. Bohužel ani těch pět soudruhů ve zbrani ničím znatelně nezaujme.

Vítejte v Halcyonu

Putování po soustavě Halcyon probíhá pomocí vaší vesmírné lodi, s vtipným pojmenováním Unreliable (Nespolehlivá), k níž se dostanete jak slepý k houslím. V navigačním panelu lodi jsou k dispozici planety, mezi nimiž se lze přesouvat podle libosti, nicméně nejdřív je potřeba si sehnat povolení k přistání. Získat jej není nijak obtížné, prostě stačí jen plnit hlavní či vedlejší mise, jimiž se zpřístupní.

Abychom nebyli smutní z absence rozlehlého otevřeného světa, vývojáři vytvořili každou planetu naprosto unikátní. Vždy se naskytla fascinující podívaná, u níž nám nevadilo, že pohyb po mapě byl omezen kopci, stromy či balvany, ačkoliv nám level design dává volbu cesty „spodem nebo vrchem“.

Vítaným prvkem je i možnost rychlého cestování. Po mapách se pokaždé kromě hlavního města nachází i několik míst, jenž je nejdříve potřeba objevit, a poté díky nim ušetříte desítky minut.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Ani mužem, ani ženou

Do probouzení se z hibernace je šikovně zakomponovaná tvorba charakteru. Zapomeňte ale na staromódní výběr mezi mužem a ženou. Ano, sice znak Venuše a Marsu zde naleznete, ale liberálně smýšlející jedinci si klidně mohou vytvořit transgender postavu. Nicméně na svém herním profilu se dá vyblbnout „do haleluja“, jelikož možností tu je skoro jak v The Sims, a tak se stane, že strávíte i 10 minut u nastavování výšky, šířky a umístění očí.

Až se konečně vyřádíte na vizuálu spasitele (ničitele) Halcyonu, přichází na řadu jeho osobnost. Jako první si uspořádáte šest vlastností z nabídky Tělo, Mysl a Osobnost, jimiž bude avatar disponovat. K vyčerpání máte šest bodů, jenž si lze navýšit tím, že si uberete některou z vlastností do negativních hodnot.

Na každém levelu pak máte možnost přerozdělit 10 dovednostních bodů do kategorií Melee/Ranged zbraně, Obrana, Dialogy, Technika, Stealth či Vůdcovství. Ty ještě obsahují dvě až tři podkategorie, jenž se do načerpání 50 bodů v dané kategorii zvyšují současně. Poté už musíte přerozdělovat body pro každou podkategorii zvlášť. Řešení jednoduché, ale účinné. Ještě je potřeba zmínit, že po dosažení každých 20 bodů obdržíte prahové bonusy, jako například možnost prodlouženého skoku, vyšší kritické poškození pistolí atd.

Pak si už stačí vybrat jedno permanentní Nadání a hurá do světa… tedy galaxie.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Během hraní si ještě pobyt na planetách zjednodušujete pomocí Perků, a to jak pro sebe, tak pro společníky. Můžete si například zvýšit zdraví, nosnost, přesnost střelby či vnímání okolí, abyste viděli objekty k lootování z větší dálky.

Perky získáváte každé dva levely, vzhledem k tomu, že je ve hře nastaven level cap na 30, tak volte s rozvahou. Ačkoliv je možnost re-specializace dovedností i Perků, tak vězte, že to není levná záležitost.

Nicméně body pro volbu Perků lze získat ještě pomocí tzv. Flaws, což jsou výrazně negativní dopady na vaši postavu. Vzhledem k tomu, že já rád skáču z výšek a lámu si při tom nohy, dostal jsem nabídku Flaws v podobě -25% rychlosti pohybu a neschopnosti se bránit. Naštěstí jde o volitelnou možnost.

Hodný, zlý nebo ošklivý

Nejlepší na The Outer Worlds je možnost udělat z postavy naprosto kohokoliv. Máte dobré srdce a rádi pomáháte ostatním? Jste jak hollywoodský akční hrdina se smyslem pro dobro a spravedlnost, ale nedělá vám problém postřílet stovky lidí, protože jsou údajně ti špatní? Pro peníze byste okradli i vlastní babičku, aniž byste přitom spletli hrníčky? A co takhle být nenáviděným a zároveň postrachem všech? Ano, skutečně tu můžete zabít kohokoliv, kdo se na vás jen křivě podívá. Sice jsem zmínil spíše klišé, ale vybarvit se můžete podle libosti.

Každopádně neočekávejte velkou „akčňárnu“. Hra se vás spíše snaží tlačit do příběhu a řešení sporů pomocí přátelského pokecu. Když jste ale krvežíznivý psychopat, tak si stejně jedete to svoje. Souboje jsou sice fajn, někdy se u nich i solidně zapotíte, ale nelze je považovat zrovna za tahouny.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Rozličné množství druhů nepřátel tu taky nenajdete, především se utkáte s lidmi, mimozemskými kreaturami a auto-mechy. Na každého z nich je účinný jiný typ poškození – fyzické, plasmatické, korozní, elektrické a laserové. Takže se rozhodně oplatí u sebe nosit menší arzenál. K okamžitému použití jsou k dispozici pouze čtyři jakékoliv zbraně, jenž si předvolíte. V inventáři se ale oplatí nosit i další, méně oblíbené kousky. Z desítky typů zbraní si určitě najdete favority, jenž si můžete různě modifikovat, zvyšovat jejich sílu a level. Stejně tak to funguje i u zbroje, která se jednoduše skládá z helmy a topu. Hlavně si nesmíte zapomenout zbraně i zbroj opravovat, jelikož užíváním klesá kromě výdrže i jejich staty.

Kromě výše zmíněných typů zde naleznete ještě speciální Vědecké zbraně. Jejich síla závisí na výši dovednosti Věda, jenž lze ovlivnit i perky. Ve hře mi ale chyběly výbušniny či granáty. Jeden těžký granátomet prostě situaci nezachrání, především, když preferujete lehčí zbraně. Také je škoda, že kromě modifikování a levelování věcí, tu už žádný jiný crafting není.

Kromě věcí vhodných pro souboje si s sebou nosíte ještě hromady spotřebních lahůdek, díky nimž se můžete vyléčit nebo zvýšit staty. Ty si lze také navolit pro rychlé použití. Dále tu pak máme kategorie – modifikátory, zařízení pro hackování nebo lockpicking, questové věcičky a nevyužitelný odpad, který jen prodáte za desátky. Inventář je tedy přehledně a jednoduše uspořádaný, což je bezva, vzhledem k tomu, že lootu je po Halcyonu habaděj. Jen se musí hlídat dostupná nosnost.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Pánem času, převleků a sluhů

Několik desítek let v kryospánku se na vás podepsalo tím, že máte trochu rozhozené vnímání času. Schopnost Taktické časové dilatace (TTD) je zábavný a účinný herní prvek, s nímž si na pár sekund zpomalíte čas. Díky tomu si lze získat informace o nepříteli, nejlépe před útokem, abyste se vyhnuli případnému „a dopr…“, protože nejste z jeho ligy. Popřípadě při souboji je fajn pozorovat, jak „enemákovi“ ustřelíte nohu, ruku a nakonec mu urvete palici.

Dalším obohacujícím prvkem v hratelnosti je holografické maskování. To umožňuje po krátkou dobu převzít podobu, abyste se dostali do přísně střežených míst bez použití násilí. Tohle krytí ve stylu Agenta 47 se mi častokrát osvědčilo do malých zakázaných prostorů. Jednou jsem jej vyzkoušel v rozsáhlejším objektu, no a skončilo to jatkami. Možná za to mohl fakt, že jsem stealth nyní odsunul až na čtvrtou kolej.

Abyste se necítili osamocení, můžete si s sebou vzít na cesty až dva společníky. Kromě bonusů přináší do hry i další taktické rozhraní, jelikož jim můžete rozkazovat či využívat jejich speciálních bojových schopností. Když se přitom zaměříte na zvyšování Vůdcovství, tyhle možnosti se ještě rozšíří. Fajn je i to, že spolu parťáci klábosí sami od sebe.

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Supernova

Pokud shledáte obtížnosti v The Outer Worlds příliš jednoduché pro váš skill, nabízí se zde tzv. Supernova obtížnost. RPG se tak obohatí ještě o Survival. Najednou můžete permanentně přijít o společníky, pokud zemřou. Musíte jíst, pít, spát, rychle cestovat lze jen do vaší lodi, která je jediným možným místem pro ukládání hry. Nepřátelé jsou samozřejmě po všech stránkách silnější. Takže hodně štěstí odvážným.

Ukažte mi vaše maturitní vysvědčení

Ach, ta umělá inteligence. V 85 % funguje intuitivně, tak jak bychom v RPG od Obsidianu očekávali, a to se bavíme jak o přátelských, tak nepřátelských NPC. Těch zbývajících 15 procent lze popsat následovně. Zloděje nemají rádi ani v soustavě Halcyon, jakmile vás někdo spatří, sahat po cizí bedýnce, okamžitě se za vámi rozběhne a bude trvat na vysvětlení. Očekávané chování. Ale když si stoupneme za záda, popřípadě vedle NPC, aniž by se díval tím směrem, a dělí nás pouhé centimetry, pak můžeme ukrást i celou skříň, aniž by někdo pípl. Dále tu máme nešvary jako zasekávání se ve zdech či jiných texturách. Nebo při plížení křovím, kdy vaši přátelé jsou mimo něj a vedle nich stojí nepřátelské NPC, jenž je nevidí, i když je má přímo před nosem.

Ale abych AI i pochválil. Nejvíce mne překvapilo, když jsem se utkal s početnější skupinou banditů v opuštěném městečku. Poté, co s přehledem sundali mé odvážné společnice, si bezprecedentně šli pro můj skalp. Došlo mi, že zůstat v krytí na jednom místě mi nepomůže, tak jsem vymyslel geniální plán – oběhnout je z druhé strany a vyprázdnit jim zásobníky do zad. Jenže, plán sehnal, jakmile se obří tlupa rozdělila na tři menší, načež se mě snažili dostat do kleští. Počítač měl stejně chytrý nápad jak já? Zatraceně dobrý!

Recenze: The Outer Worlds - nejlepší RPG roku?

Po grafické stránce je The Outer Worlds trochu slabší, ale hezky dělané. Krajiny i města vytvořená v Unreal Engine 4 vás nadchnou. Nic není stejně modelované, a to dokonce ani interiéry budov. Tedy kromě vnitřků domů v opuštěných osadách, ale to je zanedbatelné, když slouží z většiny případů jen k rabování.

Malou výtku lze zmínit k postavám. Tady si každý všimne, že jejich animace i vymodelování jsou trochu zastaralé. Jako bychom se vrátili tak o čtyři až pět let zpět.

Za naprostou bombu považujeme soundtrack. Autoři se trefili na milimetry přesně do vkusu, daných situací, prostředí atp. Když se procházíte po skomírajícím městě uprostřed buše, při čemž do uší hraje pomalý kytarový rif, vystřižený jak z filmu o divokém západě, jste v extázi.

Bohužel hra neobsahuje českou lokalizaci, což při tak obrovském množství textů může méně zdatným angličtinářům způsobit problémy. Obzvláště, když je zde spousta korporátních výrazů.

The Outer Worlds vyšlo 25. října 2019 na PC (Epic Games Store, Microsoft Store), Playstation 4 a Xbox One. Cena se v době recenze pohybuje v rozmezí 1.300 – 1.500 Kč. Také je možnost si jej zahrát v rámci Xbox Game Pass. V roce 2020 se plánuje vydání na Nintendo Switch a Steam.

Shrnutí

The Outer Worlds je výborným překvapením letošního roku. Kvalitní dialogy okořeněné korporátním humorem, bohaté lore, dystopický různorodý svět, rozhodnutí při plnění úkolů, jež výrazně ovlivní osudy planet, soundtrack a možnost udělat z vašeho charakteru hrdinu i záporáka nejhoršího kalibru jsou nejsilnějšími stránkami hry. Jednoduché řešení inventáře, levelování, modifikování, bojového režimu a cestování po menších mapách podtrhují důraz na originální a obsáhlý příběh, který bohužel naplno nevyužil svého potenciálu, stejně jako postavy, s nimiž se setkáme. Grafika bohužel zaostává za současnými AAA tituly, ale level design s vymodelovaným prostředím je obstojný. Také umělá inteligence nikoho neurazí, leč má své mouchy. Suma sumárum, lze o The Outer Worlds prohlásit, že se jedná o jednu z nejlepších her tohoto roku a nedivili bychom se, kdyby i získal titul nejlepšího RPG. Rozhodně se do soustavy Halcyon opět rádi vícekrát vrátíme.

+ Kvalitní a humorné dialogy + Bohaté lore + Dystopický, zkažený, různorodý svět ovládaný korporacemi + Volby při plnění úkolů + Tvorba charakteru + Soundtrack + Umělá inteligence

- Slabší grafika - Příběh - Postavy - Absence granátů

Vývojář: Obsidian Entertainment/ Vydavatel: Private Division

Recenzovaná verze: PC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama