[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři
Gaming Článek [Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

12. 1. 2020 16:49

Plynulý a hezký herní zážitek občas něco pokazí.

Reklama

Kdo by si nepamatoval herní koberce pro děti s vyobrazenými městy, na nichž jsme jezdili s modely autíček, vláčků či letadýlek. Ti starší možná už budovali dopravní sítě v Transport Tycoon. To byly časy! Že nevíte, o čem píšeme? Tak to jste asi nevyrůstali v devadésátých letech a měli byste si doplnit historické znalosti. Ale postupem let bylo na čase říci kobercům i tycoonům sbohem.

V roce 2014 se švýcarské nezávislé studio Urban Games pokusilo dopravní simulátory vzkřísit pomocí Train Fever. Ten si ale zasloužil pouze průměrná hodnocení jak od kritiků, tak hráčů. Nicméně švýcarští modeláři nezahodili flintu do žita, a začali pracovat na dalším projektu. K vlakům přidali nákladní, lodní a leteckou dopravu, čímž o dva roky později vznikl Transport Fever. Ten byl úspěšnější než předchozí horečka na kolejích, a tak se rozhodli ještě pro tvorbu druhého dílu.  Tím se přesouváme do prosince 2019, kdy vychází dvojka, která by měla přivézt více obsahu, vlastností, vylepšenou grafiku, přehlednější uživatelské rozhraní (UI) a módovací nástroje.

Hele, medvěd!

Na první pohled se může zdát, že se Transport Fever 2 oproti prvnímu dílu příliš neliší. Opět se nám na monitorech zjeví obdélníková mapa, po které se můžeme libovolně pohybovat či ji přibližovat/oddalovat díky volné kameře. Tak se nám naskytne pohled na několik měst, farem, hutních či průmyslových oblastí, které je potřeba co nejefektivněji propojit dopravní infrastrukturou. Fantazii se meze nekladou, jen pozor na finance.

Když si mapu přiblížíme, zjistíme, že grafické zpracování prodělalo výrazný upgrade. Lesy, louky, pole, moře, řeky, hory, města i hospodářské budovy vypadají velice hezky. Toho jsi jsou vědomi i v Urban Games, a tak na zajímavé scenérie poukazují během úvodních cutscén u každé mise. Vzhledem k tomu, že jsou také nadšenci do historie, obzvláště té dopravní, tak nikoho nepřekvapí, že dobové a autentické dopravní prostředky jsou propracované do detailu.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Maličkosti, kterých si na první pohled nevšimnete, prostředí oživují. Máme tím na mysli například pobíhající medvědy, pasoucí se ovce, létající ptáky. Navíc u všeho lze zapnout pozorovací kameru či pohled z první osoby, což bylo součástí již prvního dílu. Taková odpočinková vyjížďka lokomotivou, při níž se kocháte vybudovanou trasou a okolím, nemusí být na škodu. Líbilo se nám, že si také cokoliv můžeme přejmenovat podle sebe. Ano, skutečně cokoliv – ovce, medvědy, letadla, lodě, trasy, města, průmyslové oblasti, prostě vše.

Audiofilové si mohou poslechnout herní soundtrack pomocí in-game přehrávače, zatímco v pozadí budou houkat lokomotivy, troubit auta nebo svištět tryskáče. Myslíme si ale, že většina hráčů si spíše při hraní TF2 spustí naprosto jiný hudební přehrávač.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Od Forda po Šinkansen

Dva kontinenty už nestačily, a tak se k Evropě a Americe přidala Asie, díky čemuž se vozový park rozšířil o asijské stroje (Šinkansen, masivní ruské lokomotivy a vagóny, sultánův soukromý vagón), čímž se zde vyskytuje přes 200 druhů dopravních prostředků. O každý stroj je ale potřeba se poctivě starat, jelikož nic nevydrží věčně. Takže pokud nechcete vozidlo v horším stavu prodat, a zakoupit nové, tak musíte investovat nemalé prostředky do lepší údržby. U dopravních prostředků jsem se bál, že si bude potřeba hlídat plynulou návaznost spojů, naštěstí to vyřeší umělá inteligence (AI), která umí rozestupy nastavit na jedničku.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Postavit cestu či železniční dráhu občas dokáže naštvat. Snažit se spojit bod A s bodem B vzdálené několik kilometrů od sebe nemá smysl. Počítačem vytvořená spojnice vede přesně tak, jak byste nechtěli, křiví se, kde nemá, a navíc ji nedělá problém vybudovat tunely či mosty, čímž se celá stavba a následná údržba výrazně prodraží. Rozhodně si nejdřív vše pořádně promyslete, jelikož důsledné budování infrastruktury se vyplatí, a poté tvořte cesty po kratších úsecích.

Rozrostla se též kampaň, ta má už tři kapitoly po několika misích, které si jako témata ponechaly historické milníky. Zažijete si tak průmyslovou revoluci ve Spojených státech, počátky letectví, výstavbu železniční infrastruktury pro dovoz zbraní na východní frontu, studenou válku a pomalu se prokoušete až do současnosti. Čím dále se dostanete, tím komplexnější mise očekávejte. Úkoly v misích jsou vesměs stejné, prostě se snažíte vybudovat dopravní infrastrukturu a nezkrachovat. Naštěstí způsoby, jakými to provedete, se liší, čímž hra nespadne do nudného stereotypu. Úkoly umí být zapeklité, snadné nebo někdy mají nepochopitelné zadání, kdy je potřeba sáhnout po pomoci zvenčí. Bohužel mi trhala žíly doba, která je potřebná ke splnění některých úkolů. Než mě vlak a dva parníky zásobily potřebným množstvím rudy a ropy, stihl bych zajít na nákup, uvařit a vyprat. A to jsem si dokonce zrychlil čas na nejvyšší možný stupeň. Tyto vyčkávací mezery se klidně mohly zaplnit vedlejšími úkoly, jenž mají s nadsázkou zpestřit kampaň. Paradoxně se ale objevují během plynulého hraní.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Koho omrzí kampaň, může si dle libosti stavět ve volném módu, u nějž si kompletně přednastaví velikost mapy, počet měst a hospodářských zařízení, vodní plochu, hornatost, členění na ostrovy a obtížnost. Vývojáři také ve velkém podporují Steam Workshop, díky kterému si lze stáhnout různé modifikace do sandboxu nebo si je vytvořit.

Tabulky, tabulky, tabulky

Uživatelské rozhraní si také prošlo výraznější změnou. Nyní je přehlednější, jednodušší a díky tutoriálu, jenž je zakomponován jako první kapitola kampaně, se v něm rychle zorientujete. Veškeré layout mapy si rozkliknete pod ikonkou v levém horním rohu. Lehce tak zjistíte, kde se vyskytují průmyslové či obytné zóny ve městě, jak máte vytíženou dopravní síť, kudy vedou zásobovací trasy nebo nadmořskou výšku. Na spodní liště naleznete celkové finance a aktuální výnosnost, kdy po rozkliknutí vyskočí přehled, v němž zjistíte náklady a výnosy u všech druhů dopravy. Udržet se v zelených číslech totiž není vůbec jednoduché. Přestože máte možnost si půjčit poměrně slušný obnos peněz, tak finančně gramotní lidé tuší, že dluhy vás z dluhů nedostanou.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Kdo se skutečně vyžívá v tabulkách, číslech a managementu, bude nadšen z dílčích statistik tras, vozidel, měst a průmyslu. Díky těmto přehledům, jež si vysloužily své vlastní ikonky na spodní liště, například zjistíte, které vozidlo prodělává či získá titul zaměstnance roku.  

Nejvíce vás ale budou zajímat ikony pro tvorbu spojů, infrastruktury a nákupu vozidel. Ty jsou vybaveny jednoduchými filtry, takže rychle najdete oblíbenou lokomotivu, vagón, letadlo, loď či náklaďák. Zkrátka UI se povedlo, přesné informace naleznete snad o všem, a většinou k tomu vystačí jedno až dvě kliknutí. Rozhodně věřte, že v tabulkách a statistikách strávíte solidní čas.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Musíme to opravit ☹

I přesto všechno působí Transport Fever 2 neosobním dojmem. Města rostou s vaší ekonomikou a mění se podle probíhající doby. Postavit si můžete pouze depa, nákladní či osobní stanice, letiště, přístavy a dopravní infrastrukturu. Že třeba nedovážíte jídlo do všech měst, na to si žádní obyvatelé nestěžují. Zastávky plné lidí čekající na autobus stejně dlouho, jak na vlaky Českých drah, také nikoho ze židle nezdvihnou. Nijak nemůžete ovlivnit výrobu, která naopak někdy nepochopitelně stagnuje.

Pozlobit umí i nakládky materiálu, vizte příklad. Ve stanici jsme měli plný terminál obilí, přijel prázdný vlak se čtyřmi vagóny pro obilí, naložil pouze půlku. Proč? Do teď je to pro nás záhadou. Někdy se nám nově vytvořená linka ukázala v nabídce pro přiřazení k dopravnímu prostředku až po několika sekundách. Plynulý zážitek z hraní umí pokazit občasné poklesy snímků až pod 30 FPS, které se též objevovaly z ničeho nic. Technické chyby se tu objevují v podobě propadajících se textur nebo nepřesně vytvořených předmětů, například nosníky mostů v kolejišti.

Bohužel hra neobsahuje češtinu, nicméně nemělo by to nikoho v hraní příliš omezovat. Co se po vás chce pochopíte i díky nápaditým značkám.

[Recenze] Transport Fever 2 - Jako švýcarské dálnice s českými silničáři

Transport Fever 2 vyšlo 11. prosince 2019 na PC a Linux. Cena je v době recenze 39,99 eur (cca 1.000 Kč).

Verdikt

Když to vše shrneme, Transport Fever 2 nabízí poměrně solidní budovatelsko-manažerskou zábavu na několik desítek (až stovek) hodin, u kterých se někdy dost zapotíte, jindy si stihnete upéct bábovku. Určitě se vám bude na hru hezky dívat i ji poslouchat, pokud stojíte o autentický zvukový zážitek v podobě dopravního hluku. Také se přistihnete, jak se prostě a jednoduše chcete projet vlakem a kochat se krajinou. Tak jako české silnice, i TF2 má své mouchy, některé dost omezující, jiné zas lze překousnout a jet si dál svou cestou. Díky podpoře workshopu si můžete módovat dle libosti, a tím si zážitek z hraní ještě vylepšit. Svým způsobem jde o švýcarské hodinky, které se občas zastaví.

  • + Kampaň
  • + Hezká grafika
  • + Přehledné UI a statistiky
  • + Celkem chytrá AI
  • + Široké portfolio dopravních prostředků
  • + Podpora workshopu
  • - FPS dropy
  • - Neosobní dojem
  • - Bugy v texturách
  • - Dlouho trvající naplnění kvót v úkolech
  • - Občas neefektivní export/import bez příčiny

Vývojáři: Urban Games / Vydavatelé: Good Shepherd Entertainment

Žánr: Budovatelsko-manažerská strategie

Recenzovaná verze: PC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama