Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu
Technologie Článek Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Jakub Osička

Jakub Osička

14. 9. 2019 15:41

Testujeme nositelnou elektroniku - tentokrát chytré náramky CARNEO.

Reklama

Dnešní recenze vás vezme do světa nositelné elektroniky a monitoringu aktivity. Postupně si představíme rovnou tři chytré náramky CARNEO, které se chlubí spoustu funkcí pro každodenní sledování vaší aktivity a zdraví.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

CARNEO U7+

Prvním modelem je CARNEO U7+ - náramek s jednoduchým tradičním designem se zaoblenými hranami a silikonovým páskem. Váží 25 gramů a na šířku má cca 17 mm. Disponuje i certifikací IP67, což v praxi znamená, že je odolný vůči prachu a vodě (ponoření do hloubky jednoho metru na 30 minut). Barevný OLED displej plynule přechází v jediný ovládací prvek – dotykové tlačítko sloužící k přepínání módů a potvrzování delším stiskem. Nabíjecí kontakty najdete na spodní straně a dodávaný nabíjecí kabel je vybavený klipem, který napevno připnete přímo k tělu náramku.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Kromě běžné výbavy, kam můžeme zařadit krokoměr, monitoring spánku a snímač tepu, náramek můžete také přepnout do sportovního režimu, který pak dynamicky měří čas, spálené kalorie a srdeční tep s možností kontinuálního monitoringu každých 30 minut. Náramek také umí monitorovat krevní tlak. Údajně ale ke změření stačí senzor na zápěstí.

Nositelná elektronika měří tlak povětšinou na základě PTT (pulse transmit time), kdy senzor zaznamenává typické charakteristiky pulzních vln v cévách. Sám jsem poměrně skeptický při takto stanovených hodnotách, nicméně zřejmě tato idea nestojí jen na prázdné myšlence a hodnoty by se v rámci možností měly přibližovat k realitě. Výsledek jsem zkoušel porovnávat s běžným lékařským tlakoměrem a odchylka se pohybovala nejvýše kolem 3-4 %. Přibližně podobnou diferenci jsem identifikoval i při měření tepu. Udávaná výdrž baterie je až sedm dní. Podařilo se mi přiblížit se asi k pěti a půl.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

K náramku samozřejmě nechybí kompatibilní aplikace H Band 2.0. Sleduje a synchronizuje statistiky poskytované náramkem a vytváří automaticky jednoduché přehledy dat získaných ze všech senzorů. Zároveň jejím prostřednictvím můžete nastavit další základní funkce jako budík, alarm při překročení určité tepové frekvence, notifikační upozornění nebo ovládání fotoaparátu telefonu. Nechybí podpora českých znaků - nemusíte se tak bát, že by notifikace byla plná nesmyslných slov u textů s diakritikou.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Celkově je CARNEO U7+ vybavený vším, co se od chytrých náramků dá očekávat a nabídne i něco málo navíc. Jako určité negativum vnímám systém snímání kroků. Při srovnání s jiným ověřeným zařízením byl počet kroků nadsazený (s odchylkou na celodenních datech až cca 14 %)  a zařízení občas bohužel započítává jako kroky i krátké pohyby ruky při běžné činnosti vsedě. Na druhou stranu tato data je stále potřeba obecně brát s rezervou a sledovat je spíše z hlediska dlouhodobějšího trendu.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Cena náramku začíná v době psaní recenze na 1.442 Kč.

  • Povedený design
  • Materiál náramku
  • Barevný OLED displej
  • Uživatelsky přívětivá aplikace 
  • Diskutabilní odchylky měření kroků a tlaku

 

CARNEO FIT+

Druhým náramkem, který si dnes představíme, je CARNEO FIT+. Není tedy žádným překvapením, že se zaměřuje na trackování různých aktivit při zachování standardních funkcí - krokoměru, měření kalorií, monitoringu spánku, notifikačních upozornění a taktéž monitoringu aktivity srdce včetně krevního tlaku a EKG. Taktéž zobrazuje teplotu vzduchu v okolí.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Oproti předchozímu modelu je FIT+ trochu širší (22 mm). Je vybavený plastovým páskem, jehož polovina je odnimatelná. Náramek se totiž nabíjí přes USB konektor, na který se nasazuje horní část řemínku a běžně je tedy nepřístupný. Řemínek drží opravdu pevně, takže se nemusíte bát, že by se vám náramek rozpadl při aktivitě přímo na ruce. Na dolní straně najdete snímač tepu a tlaku a také elektrodu pro vyhodnocování EKG.

0,96" OLED displej s rozlišením 128x64 px je jednobarevný a aktivuje se dotykem. Postupně se proklikáte přes základní obrazovku s hodinami, počítadlo kroků, kalorií, vzdálenosti, měření tepu, měření tlaku a teplotu okolí s udávanou odchylkou 0,5 - 1,5 stupňů vzhledem k ovlivnění tělesnou teplotou. Baterie má kapacitu 110 mAh a udávaná výdrž činí 5 dní. V reálu jsem se k ní při střídmějším používání přiblížil.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

EKG je u podobných přístrojů měřeno pomocí elektrod, které jsou v kontaktu s kůží a měří aktivitu srdečního rytmu. Jistě, zřejmě se na tuto metodu nelze spoléhat stoprocentně a brát ji jako podklad pro lékařská vyhodnocení stavu, nicméně metoda je to funkční a pro získání orientačních hodnot určitě použitelná. Při měření musíte ukazováček druhé ruky přiložit k elektrodám na horní části náramku. O vše se pak stará aplikace WearHeart - zobrazí vám report průběhu měření a vyhodnotí i jakési orientační zdravotní zprávy s indexem únavy, mentální a fyzické zátěže a fyzické zdatnosti. Ostatní funkce jako měření tlaku a tepu opět vykazovaly určité odchylky oproti zdravotnickému přístroji - podobně jako v případě předchozího modelu.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Rozhodně je to zajímavá vychytávka, kterou nejvíce ocení aktivní jedinci. Kromě toho nabízí náramek standardní notifikace doplněné o připomenutí užívání léků, dlouhého sezení nebo třeba dodržování pitného režimu. Bohužel diakritiku se tento model nenaučil a některé znaky vám ve zprávách zmizí.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

CARNEO FIT+ aktuálně zakoupíte v obchodech od 1.890 Kč.

  • Elektrody pro měření EKG
  • Aplikace s českou lokalizací
  • Všechny základní funkce
  • Konstrukce, nabíjení přímo přes USB konektor implementovaný v těle
  • Displej neumí diakritiku
  • Vyšší cena

 

CARNEO CoolfiT+ Woman

A třešničkou na dortu je dnes něco pro dámy. Byť jich mezi našimi čtenáři rozhodně nebude převaha, byla by škoda nezmínit, že značka CARNEO vytváří i náramky speciálně pro něžné pohlaví. CoolfiT+ Woman je klasickým fitness gadgetem určeným pro sledování sportovních aktivit. Přesto mu ale nezle upřít elegantní designové provedení díky kovovému tělu v kombinaci s pastelově růžovým řemínkem.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Do kovového šasi je zasazený 0,96" barevný OLED displej s rozlišením 160x80 px a 90 mAh baterie s udávanou výdrží 6 dní. Náramek váží 20g a na šířku má 18 mm. Na spodní straně najdete senzor analyzující srdeční funkce a konektor pro nabíjení baterie. Součástí balení je USB kabel se specifickým úzkým dokem a sponou, která náramek při nabíjení obepne a nabíječku tak k tělu pevně uchytí.

Displej v základu ukazuje čas, stav baterie, předpověď počasí, krokoměr, uraženou vzdálenost a spálené kalorie. Ovládání zajišťuje jediné dotykové tlačítko, kterým můžete přepínat mezi jednotlivými obrazovkami a delším stiskem potvrzujete vybrané. Ani zde nechybí další klasické funkce jako notifikace, vyhledávání telefonu, měření srdečního tepu a tlaku a další. I zde bych doporučil spíše trendové sledování - hodnoty jsou orientační a opět jsem se setkával s odchylkami oproti zdravotnickým přístrojům v řádech jednotek procent. 

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Prostředí náramku je lokalizováno do češtiny, nicméně ne úplně dokonale. Nemyslím si, že bylo kupříkladu záměrem popsat ikonku srdce nápisem "zdravÝ". Na druhou stranu aspoň displej korektně zobrazuje i znaky české diakritiky.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

Pro detailní statistiky a nastavení náramku můžete využít povedené aplikace CARNEO FIT. Ta je ale bohužel dostupná pouze pro iOS. Pokud vlastníte telefon se systémem android, výrobce vás odkáže na aplikaci FunDo, která také poslouží, nicméně CARNEO FIT mi v některých ohledech přišla intuitivnější a s lepším výstupem analýzy nashromážděných údajů. Výhodou je možnost specifického sledování různých sportovních aktivit. Vytknul bych tomuto náramku snad jen nepřesnou analýzu spánku - občas tento režim zaznamenával i při běžné aktivitě a výsledky jsem tedy nebral jako příliš přesvědčivé.

Recenze: Tři chytré náramky CARNEO v testu

CARNEO CoolfiT+ Woman začíná v době psaní recenze na ceně 1.390 Kč.

  • Zaměření na sport a tracking jednotlivých aktivit
  • Kovové tělo
  • Slušný poměr ceny a užitné hodnoty
  • Barevný OLED displej
  • Odchylky analýzy spánku
  • CARNEO FIT aplikace není k dispozici pro Android
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama