Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud
Technologie Článek Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Jakub Osička

Jakub Osička

5. 2. 2019 14:47

V naší recenzi se tentokrát podíváme na osobní cloudové úložiště pro domácnosti od WD.

Reklama

Domácí úložiště sloužící k zálohování dat nebo jako virtuální polička pro vaše fotografie, videa či hudbu je komfortním řešením, na které se snadno zvyká. Western Digital přinesl na trh velmi zjednodušené řešení oproti klasickým NASům, respektive síťovým úložištím. Jmenuje se WD My Cloud Home a jak už název napovídá – jde spíše o jakousi variaci na běžné cloudové řešení, jakým je například Dropbox. Určeno je především pro domácnosti.

Krabička s osobním Dropboxem

WD My Cloud Home si můžete zakoupit v různých kapacitách od 2 až do 20 GB, přičemž větší modely se dvěma disky umožňují zapojení i formou zrcadlení RAID 1. My se dnes budeme věnovat základnímu modelu s kapacitou 2 TB, který nemá zabudovaný disk uživatelsky vyměnitelný.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Na první pohled jde o velmi jednoduchou „kostičku“ velikosti tlustší knihy s velmi málo konektory a ovládacími prvky. A pozor - neobejdete se bez ethernetového kabelu. Jinak disk totiž napřímo připojit nelze. Samozřejmě budete ho budete muset připojit k napájecímu adaptéru a také zde najdete ještě USB konektor. Ten slouží pro zkopírování obsahu jiného disku, který k My Cloud přes USB připojíte, do prostoru úložiště.

Jinak tu ale neobjevíte nic dalšího, pokud tedy nepočítám podsvícený pruh indikující uvedení zařízení do provozu. Trochu zvláštní mi přijde, že disk ani nemůžete sami vypnout bez použití aplikace v počítači. Přítomné je alespoň tlačítko pro tvrdý restart.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Bez WD Discovery ani ránu

Pro uvedení do provozu musíte projít procesem vytvoření účtu na portálu My Cloud a úložiště s ním spárovat. Právě My Cloud účet je potom vaším klíčem k této osobní datové schránce. Zavedení je intuitivní a během chvíle máte hotovo. Nainstalovat musíte aplikaci WD Discovery společně s My Cloud Home. Následně disk uvidíte přímo v klasickém průzkumníkovi ve Windows a zároveň k němu můžete přistupovat přes webové rozhraní.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

WD Discovery je potom ale nutností. Pokud jej vypnete, disk ze systému zmizí. My Cloud spolehlivě funguje i s běžnými mobilními zařízeními. Navíc k němu můžete přizvat i další uživatelské účty a prostor tak může využívat celá rodina.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Bohužel ale zamrzí možnosti pokročilejšího nastavení. Ono vlastně nejde s aplikací nastavovat skoro nic. Přímo v zařízení nelze například ani přiřadit fixní IP adresu, což trochu zamrzí. V základu je disk vydán na milost zmíněným aplikacím od výrobce a jeho zprovoznění bez nich je sice možné, ale mnohem méně komfortní, a navíc pak disk funguje opravdu jen jako úložný prostor v rámci vnitřní sítě. Rychlost čtení a zápisu velkých souborů byla průměrně 105 / 43 MB/s. U menších souborů byla rychlost ale velmi kolísavá.

Kéž by to šlo bez obtíží

Na druhou stranu dodávaný software umí kdeco – tedy alespoň všechny základní věci, které byste od něj očekávali. Jednoduše můžete nastavit automatické zálohování fotoobsahu vašeho mobilního zařízení, synchronizaci obsahu z online cloudových služeb a samozřejmě i vlastního obsahu z počítačů v síti. Vůbec mě ale nepotěšily zvláštní občasné prodlevy při aktivaci některých prvků a také podivné odpojování a připojování disku po uvedení do provozu. Nicméně možná si prostě jen všechno potřebovalo sednout.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Neduhem je potom ale mimo výše uvedené také fakt, že My Cloud Home může mít problém s komunikací se zařízeními, která aplikaci výrobce nepodporují – třeba některé televizory a mediacentra. Navíc zobrazování multimediálního obsahu přímo v aplikaci My Cloud či ve webovém rozhraní je velmi omezené, často nepodporuje audio i video kodeky a výrobce proto doporučuje k přehrávání obsahu využívat aplikaci Plex.

Tu se mi ale i po těžké a dlouhé snaze nepodařilo donutit s diskem spolupracovat, a to ani s využitím oficiálních návodů či vlastní intuice. Vrcholem všeho byla modrá obrazovka smrti, která se objevila po klasickém drag & drop přetažení mp3 souboru do jedné ze složek vytvořených právě touto aplikací. Tím jsem na další pokusy rezignoval. Tohle by se prostě bezdůvodně stávat nemělo.

Recenze: WD My Cloud Home - váš osobní cloud

Shrnutí

Moje pocity z My Cloud Home jsou tak opravdu velmi rozpačité. Jde o trochu netypický produkt, který úspěšně zastoupí cloudové služby a má tak na trhu nepochybně své místo už jen z nátury své použitelnosti. Webové rozhraní je velmi podobné třeba Dropboxu a využívat jej můžete opravdu velmi podobně a docela pohodlně včetně např. sdílení obsahu s dalšími uživateli prostřednictvím odkazů. Spolehlivě funguje zmíněné automatické zálohování složek i obsahu z mobilních zařízení, ale ve spojitosti s již zmiňovanými chybami je používání úložiště mnohdy znepříjemněné.

Ve výsledku tak zařízení naplňuje svůj primární účel, ale bohužel mu cestu kříží některé provozní neduhy a tak je jen na vás, zda vám opravdu stačí samotná náhrada cloudových služeb, kde obstojí dobře, nebo budete očekávat něco víc. V druhém případě můžete být bohužel i zklamaní.

Zakoupit si WD My Cloud Home ve 2TB verzi můžete na CZC.cz za 3.499 Kč (v době psaní recenze).

  • Funkční osobní cloud
  • Intuitivní a jednoduché spuštění
  • Mnoho variant s různými kapacitami
  • Bez hlubších možností nastavení
  • Provozní neduhy a některé (ne)funkce
  • Bez možnosti přímého připojení jinak než přes ethernet
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama