Recenze: WD Passport - 1 TB rychlého SSD v kapse
Technologie Článek Recenze: WD Passport - 1 TB rychlého SSD v kapse

Recenze: WD Passport - 1 TB rychlého SSD v kapse

Filip Němeček

Filip Němeček

4. 7. 2019 16:47

Za super design a velkou kapacitu ale zaplatíte dost.

Reklama

Zatímco flashdisky nemají již dnes takový smysl díky rychlému internetu a řadě služeb pro snadné sdílení, externí disk se stále hodí, přece jen gigabajty není sranda přenášet on-line. Řešení od WD jsem chtěl testovat hlavně z důvodu, že jde o SSD, takže nabízí kompaktnější rozměry a nemusíte vůbec řešit otřesy. Navíc využívá moderní USB-C. Součástí recenze je také test s PlayStation 4, jak rychle se spouští hry v porovnání s tradičním diskem.

O designu externích disků většinou není co říct, ovšem WD Passport se mi dost líbí. Je to takový malý a příjemný obdélník, který je designem rozdělen na dvě poloviny. Tradiční černý matný plast s logem zdobí “horní” polovinu, druhá zase imituje kov a obsahuje právě USB-C port.

Recenze: WD Passport - 1 TB rychlého SSD v kapse

K disku dostanete USB-C kabel s redukcí na tradiční USB. Kabel působí poměrně dobrým dojmem a dlouhý je tak akorát na potřeby externího disku s velkou přenosností.

Rychlost jsem testoval pomocí programu Blackmagic Disk Speed Test, protože je od autorů programu pro práci s videem tak kromě informací o rychlosti také prozradí, s jakými formáty půjde pracovat a jak rychlé to bude.

Obyčejná rychlost zápisu dosahovala při více testech hodnot lehce pod 400 MB/s. Čtení potom zhruba na hodnotách 410-430 MB/s. Rychlosti mi přijdou v pořádku a výjimkou obřích souborů nebudete dlouho čekat.

Recenze: WD Passport - 1 TB rychlého SSD v kapse

Externí SSD může být zajímavou volbou pro vaši konzoli. Z tohoto důvodu jsem disk vyzkoušel s PlayStation 4 pro a porovnal ho s dříve recenzovaným HDD rovněž od Western Digital. Opět jsem zvolil několik her a měřil, za jak dlouho dojde ke spuštění. 

Vynechal jsem Battlefield V, protože při načítání už komunikuje se servery, což může ovlivnit rychlost. U Hellblade jsem zase počkal na doběhnutí úvodních animací v obou případech. Shadow of the Tomb Raider se načítal déle, než v recenze WD Gaming Drive asi z důvodu aktualizací s novým obsahem..

Hra WD Passport WD Gaming Drive
Apex Legends 15 sekund 17 sekund
Shadow of the Tomb Raider 17 sekund 44 sekund
Hellblade: Senua's Sacrifice 37 sekund 47 sekund

Zde asi výsledky neukazují moc překvapení, SSD je zkrátka rychlejší a načítání her pomůže. Na druhou stranu disk stojí aktuálně na CZC.cz 4999 Kč a nejlevnější alternativa se stejnou kapacitou vyjde zhruba na 4200 Kč. Takže bych disk doporučil spíše v případě, že pro něj najdete praktičtější využití.

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama