Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout
Gaming Článek Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout

Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

4. 11. 2018 03:25

World War 3 se dostává do pozice potencionální konkurence Battlefieldu.

Reklama

Konec října byl spojen s novou a hodně očekávanou hrou World War 3 od poměrně neznámého studia The Farm 51. Hra byla hned od samotného počátku přirovnávaná k sérii Battlefield, ať už po vzhledové stránce tak i po stránce mechanické. To můžeme uznat jako pravdu, mnoho prvků v této hře je opravdu převzato z Battlefieldu a dokonce se studiu povedlo mít naprosto stejné problémy se servery, jako při startu hry Battlefield 4. Na druhou stranu bych neřekl, že hra naprosto kopíruje svého slavnějšího kolegu nebo je mu až nad míru podobná. Je mi jasné, že malinké studio, čímž bezesporu The Farm 51 je, nemůže přijít s nějakou novou originální herní peckou. Co pro mě ale důležité je, je fakt, že dokázali ze všech her, kterými se inspirovali, vybrat jen to opravdu nejlepší a utvořit dokonalý a také unikátní herní zážitek.

Velké množství úprav

Začnu hned částí hry, která trumfne kdejaký AAA titul. Možnost úprav je na až tak vysoké úrovni, že tomu budu věnovat nejeden odstavec. Upravit si můžete vlastně vše na co pomyslíte. Začnu tedy úpravou postavy, která nabízí spoustu různých druhů uniforem a baretů, různých barev a designu. Tyto samotné věci jsou jen kosmetické doplňky, které nemají na samotnou hru žádný vliv, stejně jako mnoho druhů tanečků, které si můžete nastavit. Pokud se, ale přesuneme k funkcím, které opravdu hru ovlivňují, tak je vskutku z čeho vybírat. Zůstaneme-li ještě u samotné postavy, můžeme nastavovat typ armoru pro určitou třídu, samozřejmě je zde zakomponován i prvek váhy - čím silnější brnění nesete, tím jste pomalejší. Další zastávku uděláme u zbraní, kde jde vyměnit snad každá součástka, ze které je konkrétní zbraň složená (a to nemluvím o doplňcích, které se na zbraň ještě dají přidělat). Trošku zamrzí, že ačkoliv máme na výběr z nepřeberného množství součástek, rozdíly mezi nimi téměř nepoznáte. Podle našich informací na tom vývojáři usilovně pracují a v budoucnu by měly být známé markantnější rozdíly. Hodí se také připomenout, že i tyto úpravy vašich zbraní mají vliv na vaší celkovou hmotnost.

Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout

Battlepoints je vaše měna v jednotlivých zápasech, kterou získáváte zabíjením nepřátel a také obsazováním určitých bodů, sloužící k přivolání speciálních vozidel, letadel - zkrátka super vychytávek, které by vám měly dopomoci k výhře. A ano, i tuto výbavu lze upravit tak, aby vyhovovala vašim potřebám. I tentokrát je systém poměrně dobře vyvážený, protože čím víc máte vaše vozidlo vylepšené, tím víc budete potřebovat výše zmiňovaných battlepointů. Na pořádně vytuněný tank tedy musíte šetřit třeba až 15-20 minut.

Upravit si můžete i grafické uživatelské prostředí nebo-li takzvaný HUD. Pokud se vám nelíbí, že se při zabití nepřítele ukáže červený nápis "KILLED", klidně si ho můžete změnit na zelenou barvu, ať to pro oči vaší maminky není tak provokativní. 

Předběžný přístup

Vývojáři WW3 se rozhodli jít dnes velmi populární cestou předběžného přístupu. Proto si je třeba uvědomit, že po zakoupení hry musíte počítat s možnými chybami a různými nedostatky. Narazíte na bugy, které vám občas znepříjemní váš herní zážitek nebo vás naopak svou absurdností pobaví. Třeba místa, kde se spawnujete, by mohla být lepší, protože v tuto chvíli se dost často stává, že se zrodíte přímo před nepřítelem a vaši smrt nemáte jak odvrátit.

Ocenil bych i tzv. Kill Cam. Často narazíte na campera, takže se stačí podívat, kde sedí, a dávat si na něj příště pozor.

Od "Rychlé hry" si představuji hru dlouhou maximálně čtvrt hodiny a ne až 45 minut. To jsou ale všechno nedostatky hry, které jdou poměrně jednoduše opravit nebo přidat a tím, že se hra nachází v předběžném přístupu, nemohu jí mít chyby úplně tak za zlé.

Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout

Nyní to trochu vypadá, že popisuji WW3 jako nehratelnou, ale opak je pravdou. Samotná hra jede naprosto parádně, obsahuje zatím jediný herní mód, který můžete z Battlefieldu znát pod jménem Conquest. Ve stručnosti - na mapě jsou rozmístěné určité body, které musíte obsadit a udržet před nepřítelem, za což se načítají vašemu týmu body. Tým, který má na konci hry nejvíce bodů, zvítězí. Hra nabízí spoustu mechanik, ve kterých se můžete zlepšovat. Opravdu zde hraje roli, do jaké části těla střílíte, takže se klidně může stát, že pokud váš nepřítel nosí zbroj vysoké kvality, vaší nejlepší šancí na kill je střílet mu do rozkroku. Pokud bych měl srovnávat WW3 s některými dalšími tituly, které se vydaly formou předběžného přístupu, je to jako nebe a dudy. Ano, hra má sice nějaké nedostatky, ale je plně hratelná bez závažných problémů, čehož si na ní cením asi nejvíce.

Recenze: World War 3 - Střílečka, která má rozhodně co nabídnout

Závěrem

Studio The Farm 51 nám nabídlo solidní kousek, který rozhodně střílečkám z první osoby ostudu neudělá. Hra je z mého pohledu velmi dobře zvládnutá ve všech ohledech, na druhou stranu bude na ní ještě spousta práce, kterou budou muset vývojáři oddřít, aby z World War 3 udělali konkurenci AAA titulům. Pokud tedy vývojáři neusnou na vavřínech a dotáhnou tento dobře vypadající projekt do zdárného konce, myslím si, že se WW3 velmi pravděpodobně stane velkou konkurencí pro sérii Battlefield. A poslední otázka, zda koupit nebo ne? Pokud jste typ člověka, co nesnáší herní chyby a celkově chcete už hotový produkt, tak tato hra (minimálně v této fázi vývoje) není pro vás. Pokud chcete hru, o které si myslíte, že má poměrně velikou šanci stát se parádní střílečkou z první osoby, od vývojářského týmu, od kterého byste nikdy nic takového nečekali, tak byste rozhodně měli zbystřit váš zrak, protože podle mě má zrovna tento titul velký potenciál všechno tohle splnit.

 

  • Možnosti úprav
  • Obstojná grafika
  • Velké množství mechanik
  • Herní chyby
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama