Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu
Technologie Článek Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Jakub Osička

Jakub Osička

31. 8. 2018 11:32

Zalman Z9 Neo, která za stále velmi solidní cenu nabídne opravdu dost.

Reklama

Značka Zalman patří minimálně ve střední třídě počítačových skříní k velmi oblíbeným volbám a třeba takový model Z1 nebo Z1 Neo najdete v eshopech stále mezi nejprodávanějšími skříněmi vůbec. K nám do redakce tentokrát zavítal case s vyšším číselným označením. Řeč je o Zalman Z9 Neo, která za stále velmi solidní cenu nabídne opravdu docela dost. Pojďme se společně na tenhle malinko vyšší midi-tower podívat.

Vzhled a základní specifikace

"Zet devítka" od Zalmanu na první pohled zaujme dnes již sice velmi rozšířenými, ale stále elegantními hranatými tvary a provedením s dvířky na přední straně. Celkově je skříň také docela vysoká - její strop totiž tvoří jednoduše odnimatelný plastový panel s průduchy, pod kterým se schovávají úchyty na dva již osazené dvanácticentimetrové modře podsvícené ventilátory vycházející přímo z plechového skeletu. Materiál je to spíše průměrný. Skříň jako taková působí relativně pevně, ale plechy zkrátka nejsou nejkvalitnější. Bočnice jsou samozřejmě taktéž vyrobeny z SECC plechu, nicméně čelní strana je opět vyhotovena z plastu.

Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Vše ale lícuje hezky a nezaznamenal jsem nějaké výraznější nerovnosti. Hlavní dvířka jsou taktéž plastová a designově vydařená - sice jsou lesklá, ale zjemňující broušená textura pomáhá k eleganci. Panty jsou umístěny vpravo a dveře jsou odhlučněné pryžovým tišícím materiálem. Rozměry skříně činí 49 x 20,5 x 48,2 cm a hmotnost 6,54 kg. Jde tedy o klasický midi-tower, do kterého můžete instalovat desky formátu Mini-ITX, Micro-ATX i Full-ATX. Skříň se dodává nejen v černém, ale také v bílém provedení.

Nesmím také zapomenout na průhlednou bočnici, která je v této cenové kategorii už etablovaným standardem. Na vnitřnosti svého počítače můžete nahlížet přes plastové okno, které je mírně vyšší než širší. Oproti tvrzenému sklu opravdu neoslní, ale pokud si na podobné výstřelky nepotrpíte, nejspíš vám esteticky bude vyhovovat více než dostatečně. V přední části nahoře najdete všechny potřebné vstupy a výstupy - 2x USB 2.0 a 2x USB 3.0 (obojí s pryžovými krytkami), dva jacky pro připojení headsetu s mikrofonem a nechybí samozřejmě tlačítko na zapnutí a restart.

Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Za předními dvířky se schovávají dvě 5,25" pozice a hned pod nimi průduchy s prachovými filtry, kterými dva opět již osazené, ale tentokrát nepodsvícené ventilátory nasávají vzduch. Poslední pátý osazený ventilátor najdete na zadní straně pro odvod vzduchu ze skříně ven. Dodám ještě, že ventilátory jsou napájeny prostřednictvím molexu. Pouze zadní má konektor mini DMI.

Interiér

Tím se pomalu dostáváme k interiéru. Nikoho dnes již nepřekvapí běžné umístění zdroje zvlášť v dolním tunelu. Osazuje se klasicky ventilátorem směrem dolů a nechybí zde prachový filtr. V zadní straně najdete také šikovné šuplíky pro instalaci pevných disků bez potřeby šroubováku a v horní části také výseče pro SSD. Celá kostra skříně je prokládána spoustou otvorů pro cable management a jednoduchou možnost vyvazování. Potěší také výseč pro snazší montáž chladičů do základní desky.

Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Montáž základní desky proběhla bezproblémově. Stačí našroubovat na distanční sloupky a vedení kabelů je díky otvorům kolem celého prostoru hračka. Instalovaná grafická karta může mít délku až 42 cm, což znamená takřka nulové omezení. V prostoru pak vyčnívají pouze 5,25" pozice, jejichž využití je dnes ale přeci jen opravdu sporadické. Řešení toku vzduchu je solidní - bočnice nejsou specificky tvarované, takže proudění nerozrážejí. Možná trochu zbytečně je proděrovaná velká část zadního panelu, což jednak znamená více prachu, který skříň do sebe může nabrat, a také právě narušení usměrňovaného toku vzduchu.

Hluk ventilátorů bych hodnotil jako průměrný. Zkrátka pokud si budete s hlasitostí a efektivním airflow vyhrát, určitě se nejspíš zaměříte na externí řešení, ale svou práci osazené ventilátory odvedou. Je pravdou, že pokud sedíte čelem ke skříni, protihluková vrstva na dvířkách evidentně funguje a zvuk z počítače je výrazně méně rozpoznatelný oproti tomu, když budete skříň mít pod úhlem, kde tlumící barikáda není. Obecně ale v tomto směru nelze Z9 Neo nic moc vyčítat. Pro ultimátní ticho bude uživatel nejspíš vybírat ve zcela jiné cenové kategorii a prezentované řešení v podobě Z9 Neo v tomto segmentu můžeme považovat za adekvátní.

Recenze: Zalman Z9 Neo - solidní stylovka s pěti ventilátory v základu

Shrnutí

Celkově je Zalman Z9 Neo důstojným zástupcem někde na pomezí střední třídy a troufám si tvrdit, že za cenu 1.669 Kč na Czc.cz v době psaní recenze poskytne uživateli přesně to, co lze od skříně této hodnoty očekávat. Pokud jste hráčem, který jednou za několik let obmění grafickou kartu a neočekáváte časté zásahy do interiéru, určitě si Zet Devítku můžete vyzkoušet.

Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že především kvalita plechů a také laku taktéž odpovídá ceně a možná trochu zbytečně tratí jinak celkem dobré dispozice pro airflow kvůli otevřené zadní straně. Z9 je prostě skříň vhodná pro "casual" uživatele, kteří chtěji slušný poměr ceny a výbavy při zachování líbivého a přitom relativně konzervativního designu. Nejspíš vám na běžné potřeby vystačí zcela dostatečně. A pokud ne, pravděpodobně stejně budete mířit do mnohem dražší sféry.

  • Líbivý a zároveň konzervativní design
  • Snadný cable management
  • Dostatek prostoru díky vyššímu profilu
  • Odpovídající výbava s ohledem na cenu
  • Zbytečné narušení airflow díky dosti otevřené zadní straně
  • Průměrnější kvalita plechů
  • Protihluková vrstva pouze na dvířkách

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama