Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře
Technologie Článek Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 1. 2019 14:43

Test jedné z nejlevnějších myší na trhu s duhovým podsvícením.

Reklama

Vybrat si správnou myš, se kterou budete denně trávit čas u počítače, je často alfou a omegou nejen když chcete pravidelně rozdávat headshoty v Counter-Striku, ale také pro komfort běžného používání obecně. Jenže příležitostnému hráči se často nebude chtít za periferie připlácet tisíce zbytečně a často se spokojí i s dostupnější alternativou.

Pod 150,-

Tentokrát proto zajdeme do extrému a podíváme se, jak se dá fungovat s myší, která nestojí o mnoho více než jedno obědové meníčko. Představujeme vám Zalman ZM-M100R s aktuální cenovkou cca 139,- Kč.

Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Věřím, že byste si bez doložených fotografií k článku nejprve představili nějakou základní černou myš se třemi tlačítky a hodně levným plastovým provedením. Realita je ale mírně přívětivější. Zalman ZM-M100R má sice menší rozměry a levné provedení v důsledku znát rozhodně jde, nicméně je potřeba uznat, že se alespoň vzdáleně pokouší vyrovnat i dražším konkurentům.

Překvapivě těžká

Nabídne matnou úpravu povrchu, symetrický tvar a potažmo tedy vhodnost použití pro praváky i leváky. Diody zajišťují ustálený efekt vícebarevného podsvícení a myš má vlastně i docela slušnou hmotnost. Vše, co tu bylo zmíněno, je ale samozřejmě potřeba brát s rezervou.

Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Levná konstrukce jde poznat hned na první pohled na kolečku, které je sice tuhé tak akorát, ale už na první omak je vám jasné, že onen plastový materiál nebude žádná hitparáda.

Lícování jednotlivých dílů také není úplně dokonalé, byť to při používání asi nezaznamenáte. Spíše to vypadá o celkové kvalitě produkce. Na druhou stranu ale opravdu musím pochválit alespoň matný povrch, který je docela příjemný na dotek a ani na něm nezůstává příliš mnoho otisků výrazně viditelných.

Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Žádný software ani nastavování

Větší hmotnost je u takto malého zařízení také příjemné plus. Ač je tento Zalman mnohem menší než třeba můj běžně používaný SteelSeries Sensei 310, je dokonce o 18 g těžší. Minimálně tak nebudete mít pocit, že byste drželi jen nějaký kus prázdného plastu. Pro někoho by ale hmotnost mohla být až přehnaně vysoká.

Uvnitř těla se ukrývá především jednoduchý optický senzor Avago s rozlišením 1000 DPI. S nerovným povrchem se nevypořádává úplně nejlíp, ale pokud budete myš mít na podložce, bude fungovat obstojně. Myš bohužel nenabídne žádné možnosti úpravy rozlišení nebo třeba nastavení podsvícení. Zkrátka ji musíte brát tak, jak leží a běží.

Recenze: Zalman ZM-M100R - myš za cenu jedné večeře

Shrnutí

Co říci závěrem? Snad jen, že při hodnocení v kontextu s cenou (protože jinak to prostě ani nejde) myš vlastně docela pozitivně překvapila. Nemůžu říct, že bych ji vyloženě doporučil jako jasnou volbu k budgetové sestavě, ale pokud nebudete využívat počítač aktivně ke hraní každý den, asi nemusí odvést úplně špatnou službu.

Na CZC.cz Zalman ZM-M100R zakoupíte za 139 Kč.

  • Cena
  • Matný povrch a hmotnost
  • Podsvícení s ohledem na cenovou kategorii
  • Lícování dílů
  • Nepříliš kvalitní senzor
  • Absence jakéhokoliv nastavení
  • Žádná tlačítka navíc

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama