Rozhovor: Nikolai "Mazarini" Lazarev o PUBG a GamesCom Invitational
Gaming PUBG Článek Rozhovor: Nikolai "Mazarini" Lazarev o PUBG a GamesCom Invitational

Rozhovor: Nikolai "Mazarini" Lazarev o PUBG a GamesCom Invitational

Jakub Osička

Jakub Osička

6. 9. 2017 13:25

Vyzpovídali jsme oblíbeného streamera Maziho, který se ve dvojici se SpajKKem velmi úspěšně probojoval napříč turnajem PUBG GamesCom Invitational v Kolíně nad Rýnem.

Reklama

Rozhovor: Nikolai "Mazarini" Lazarev o PUBG a GamesCom Invitational

Nikolai "Mazarini" Lazarev je jedním z nejznámějších streamerů české scény. Znát jej ale můžete třeba jako veterána z Call of Duty nebo výborného tvůrce a editora audiovizuálního obsahu. V poslední době se věnuje hře Playerunknown's Battlegrounds a nedávno se rozhodl společně se SpajKKem vypravit na nelehkou kvalifikaci turnaje GamesCom Invitational. Položili jsme mu několik otázek nejen o průběhu samotného turnaje a za zodpovězení mu patří náš veliký dík.

Začneme hodně obecně - co Ti připadne na mysl jako první, když se řekne Playerunknown's Battlegrounds?
Sosnovka :-D
Z Tvých streamů víme, že hře zasvěcuješ hodně času a baví Tě. Kdy jsi na vlnu PUBG naskočil a co Tě přimělo hru vyzkoušet?
Naskočil jsem o něco později, ale hned po první hře jsem věděl, že je to něco unikátního. Byla vidět dost zásadní odlišnost od H1Z1 a taky skutečnost, že - narozdíl od konkurence - tady vývojáři používali hlavu. A taky bylo vidět, že za minimální dobu udělali velký kus práce a hra nějak vypadá, zatímco třeba DayZ nebo H1Z1 už je X let ve výrobě a obojí je strašně nedodělané.
Jak atraktivní je podle Tebe PUBG pro esport? Hraje náhoda příliš velkou roli? Je možné, že někdy předčí aktuální esportové jedničky jako Dotu, LoL nebo CS:GO?
Před rokem bych se tomu vysmál. Vlastně jsem se vysmál H1Z1, když se objevily jejich ambice, že chtějí být v esportu, protože podlě mě do něj RNG nepatří. Říkal jsem si, že čím větší náhoda ve hře, tím míň bude profi hráčů, kteří do ní budou investovat hodně času, a zároveň tím míň hráčů bude své "modly" sledovat a samotnou hru méně hrát. Ale poté, co proběhl turnaj v Německu, jsem změnil názor. Bylo to epické, hodně chybiček ze strany organizátorů, ale celkově parádní turnaj a první vlaštovka PUBG esportu.
Jak se zrodila myšlenka probojovat se až na GamesCom Invitational?
Chtěl jsem dokázat, že na to mám. Že díky zkušenostem a taktice ve hře se dá vyhrát i proti lepším a mladším hráčům. Přišla spousta posměšků a nenávisti a právě to byla asi hlavní motivace, díky které jsme do toho šli.
Se SpajKKem jste velmi dobře sehraní, jak probíhala příprava a jak jste na turnaj trénovali?
V podstatě jsme začali hrát každý den 2 týdny před akcí a snažili jsme se vymyslet a naučit co nejefektivnější taktiky. Trénovali jsme souhru a každou naši chybu jsme hned analyzovali a přemýšleli jsme, co jsme udělali špatně a jak jsme to měli zahrát lépe. To nám nesmírně pomohlo.
Jaká byla celková organizace turnaje a zázemí pro hráče?
Všechno se točilo kolem zahraničních pozvaných hvězd, nikdo s náma nepočítal a jen jsme tam překáželi. To vše se najednou změnilo v momentě, co jsme vyhráli dvě kvalifikace a následně i jeden ze tří zápasů. Najednou mě vývojáři z PUBG začali sledovat na twitteru a POPRVÉ odpovídat na moje dotazy. To beru jako obrovské vítězství. Štvalo mě, že na nás všichni kašlou a chtěl jsem jim dokázat, že my na to máme.
Podařilo se vám udolat soupeře v obou kvalifikacích a postoupit do DUO TPP a DUO FPP zápasů. Jak se vám hrálo a jaké jste si dávali naděje na úspěch?
Hrálo se nám strašně, hůř než v hlavním turnaji. Byly horší PC a horší podmínky. Měl jsem pocit, že ten celý turnaj byl dělaný pro celebrity a kvalifikace byla jen na oko, aby se neřeklo. O to víc mě těší, že jsme se jako jediný tým probojovali v obou turnajích přes kvalifikace a dostali se až do hlavních zápasů.
V DUO FPP jste předvedli skvělou formu. Podařilo se vám urvat vítězství v prvním ze tří zápasů, který zakončil SpajKK perfektním agresivním stylem. Jaké byly vaše pocity?
Mega euforie. Nejsem žádný patriot, ale cítil jsem tisíce fanoušků z CZ/SK, které nám fandily. Měl jsem hroznou radost, že se nám povedlo udělat něco, na co na nás mohli být fandové hrdí. Opravdu. Penízě přijdou a odejdou, ale pocit, že jsme nezklamali naše fandy, byl k nezaplacení. Když to člověk nezažije, nepochopí.
Později vám ale přestalo přát štěstí. Kde vidíš zpětně největší slabinu, která vedla k výslednému 4. místu?
RNG, všechny naše výhry doprovázely náhody. Během sekund jsme museli dělat rozhodnutí a snažili jsme se minimalizovat riziko. Žádná naše prohra nebyla kvůli našim chybám, ale protože kostky padly jinak, než jsme předpokládali. Bohužel je ta hra dost o štěstí na zónu a také na chování protihráčů. A tím myslím to, že je jasně vidět, co by měl protihráč udělat, ale objeví se tam, kde nemá, protože je buď "blbej", nebo udělá špatné rozhodnutí. A vy díky tomu paradoxně nakonec taky umřete. Nebo půjde zóna jinam, než doufáte. Nebo nenajdete auto. To jsou rizika RNG hry a my jednoduše neměli moc štěstí.
V rozhovoru na turnaji jsi řekl, že se na profesionální kompetitivní hraní cítíš už příliš starý. Není nějaká šance, že bys časem změnil názor?
V podstatě hned, jak jsem se podíval na záznam turnajů. Ta hra není o reflexech. Není důležité, kolik máte fragů - jestli 2 nebo 20. Důležitý je být ten poslední. A to jak pracujete s pohybem, lokací atd. Aim a reflexy jsou jen dvacet procent úspěchu. Takže možná ještě nepatřím do starého železa a dokážu využít svoje zkušenosti, které mám z minulosti :-)
Odbočme k samotnému GamesComu. Navštěvuješ tuto megalomanskou výstavu pravidelně? Zaujalo Tě zde nějaké nové oznámení či konkrétní hra? Měli jste vůbec čas si expozici v halách prohlédnout?
Bylo to poprvé a bomba. Podařilo se mi dostat na tajný Nvidia event, kde jsem si mohl osahat nejnovější pecky a naprostá paráda! Nový Shadow of War nebo Sea of Thieves - těším se neskutečně! Jinak zbytek času jsem streamoval přes telefon pro svoje divaky a prošli jsme si celý GamesCom, ale nic moc jsme si nezahráli - moc dlouhé fronty.
Je něco, co bys chtěl vzkázat svým fanouškům, divákům a čtenářům Grunexu?
Díky. Ne takové to "Díky, čus" ale velké "Děkuji"! Neskutečná podpora od českých a slovenských diváků nás motivovala na turnaji zabojovat a náš úspěch je částečně i úspěchem naší malé CZ/SK scény.
 

 

EDIT: Na závěr připojujeme video o jeho novém velkém PUBG projektu a NVIDIA ShadowPlay

EDIT 2: A pro připomenutí také jeho legendu z dob slávy Call of Duty 4

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama