rozhovor-s-hudebnikem-pokacem
Zajímavosti Článek Rozhovor s hudebníkem Pokáčem

Rozhovor s hudebníkem Pokáčem

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

13. 3. 2016 19:01

Jaké hry Pokáč hraje a jak skládá své singly? To vše a mnohem víc v našem rozhovoru.

Reklama

Dnes jsme si na rozhovor pozvali hudebníka Pokáče. Toho můžete znát třeba díky jeho vystoupení na Lenovo ceny hráčů, kde zazpíval svůj nevětší hit Vymlácený entery.

Ahoj Pokáči, jak tě napadlo vytvořit tuto nostalgickou hymnu pro nás hráče? Písní s herní tématikou u nás opravdu moc nemáme, ale ty jsi nasadil  všem svým nástupcům hodně vysokou laťku.
Zdravím všechny hráče! Já jsem se vždycky snažil psát písničky o tématech, která nejsou omílaná pořád dokola (jako například láska a vztahy obecně). To mě baví. A konkrétně téma počítačových začátků mě napadlo, když jsem se s několika lidmi nezávisle na sobě shodl, že dneska už to prostě není, co to bývalo, že hry jako Prince of Persia nebo Prehistorik zanechaly ve spoustě mých vrstevníků nesmazatelnou stopu dodnes. Na rozdíl třeba od her dnešních, kde (alespoň z mých chabých zkušeností) je hra hlavně o grafice a já na svém stroji ji stejně nerozchodím.
Pokud v klipu nedržíš myš a klávesnici, máš v ruce kytaru. Jak dlouho už na ni hraješ a kdy jsi začal skládat? Hraješ i na jiné nástroje?

Já jsem chodil od nějakých 6 let do hudebky na klavír a na bicí. Přestože mně to moc nebavilo, doklepal jsem tam 7 let, což ve mně asi zanechalo nějaké základy. No a na kytaru jsem začal hrát sám několik let po ukončení hudebky, cca v 16 letech. Tuším, že 2 roky poté jsem napsal první písničku a od té doby se snažím psát písničky dál, I když to občas dost bolí.

Jak probíhá skládání tvých písniček ? Je to intuitivní – někde v průběhu dne tě osloví můza a ty hned sepíšeš, nebo dokážeš psát jak se říká „na povel“. A skládáš s kytarou v ruce?
Je to opravdu různé, jednou je to tak, podruhé onak. Začínal jsem tak, že jsem měl myšlenku, o čem song udělat, vzal jsem kytaru a nějak si do toho pobrukoval něco na ono téma. Když jsem před pár lety začal psát texty pro Voxela, musel jsem se naučit něco trochu jiného – psát text na již vytvořenou hudbu a hlasovou linku. A tenhle přístup jsem pak uplatňoval i ve svých písničkách. Takže vlastně skládám buď hudbu s textem tak nějak zároveň, nebo nejdřív hudbu a potom text. Pro obě varianty platí, že se vždy snažím mít nejdřiv refrén, neboť je to nejdůležitější část písničky. Třeba hudbu na hotový text jsem snad nedělal nikdy. Měl jsem za to, že  z toho vyjde spíš zhudebněná báseň, ale skládá tak například můj oblíbenec Ed Sheeran, tak to musím taky někdy zkusit.

Rozhovor s hudebníkem Pokáčem

 

Ve Vymlácených enterech zpíváš o starých hrách. Zahraješ si ještě občas nějakou?
Přiznám se, že už moc ne, hlavně proto, že se bojím o klávesnici :D Ale když jsme se chystali na natáčení klipu, tak jsem si pár těch her zase nainstaloval přes Dosbox a moc pěkně jsem si zapařil.
A hraješ taky nové, moderní hry? Máš nějaké oblíbené?
Já jsem vždycky nejraději hrál sportovní simulátory, hlavně FIFA, NHL a Football Manager, a potom ještě GTA 3 a San Andreas. To byly tak poslední hry, které jsem rozchodil, naši mi totiž odmítali koupit lepší stroj. Ale i tak jsem u toho trávil spoustu času, takže jsem za to nakonec docela rád, protože mít nějakou nařachanou mašinu, tak se od ní asi nezvednu :D Ještě se vrátím k Football Manageru – to je vlastně simulátor, kdy jako manažer ovládáte svůj fotbalový tým. Moc lidí to nehraje, což naprosto chápu, ale já to fakt hltal. Vždycky jsem hrál za Spartu a když jsem se dostal do Ligy Mistrů, tak jsem se ke každému zápasu oblékl pěkně do saka, protože Liga Mistrů má už určitou úroveň, že jo, ne jak ten náš prales. Akorát máma se pak divila, proč sedím u počítače v teplákách a saku.
Sleduješ esport? Pokud ano, tak na CZ/SK nebo světové úrovni?
Přiznám se, že jsem musel googlit, takže ne. Jedná se o hraní her na profi úrovni? To byl samozřejmě můj sen, když jsem byl malý, ale rodiče tomu moc nakloněni nebývají, že?
Na svém youtube kanále už máš na Enterech přes půl milionu shlédnutí. To už je pořádný úspěch. Jaké jsou tvé nynější ambice a cíle? Poděl se o své plány.
Klipu se daří, což je paráda. Na podzim by mělo vyjít moje album, na to se určitě těším. A do té doby by měl spatřit světlo světa určitě ještě jeden můj singl s klipem. Navíc mi začínají pěkně přibývat koncerty, takže doufám, že se někde potkáme!
Díky, že sis na nás udělal čas a přejeme hodně úspěchů. Pokud bys chtěl vzkázat něco svým fanouškům, zde je tvůj prostor.
Já moc děkuji za pozvání! Určitě přeju všem, at se vám daří, hlavně ať jste zdraví a dělejte co vás baví! A doufám, že se někdy potkáme, třeba na koncertě! Pokud by vás zajímaly aktuality, koncerty a další, budu rád, když juknete na můj Facebook! Tak ještě jednou děkuju a mějte se krásně! :)

A pokud je vám facebook málo a chcete pokáče podpořit víc, doporučujeme navštívit jeho youtube kanál a profil na bandzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama