Sledovanost Overwatch prudce klesá
Gaming Overwatch (PC) Článek Sledovanost Overwatch prudce klesá

Sledovanost Overwatch prudce klesá

David Jiránek

David Jiránek

23. 10. 2020 15:45

Na vině není jen pandemie a přechod na YouTube.

Reklama

Overwatch esport na tom není moc růžově. Zatímco ostatní esporty především rostou svým dosahem, u úspěšné hry od Blizzardu je tomu naopak. Server escharts.com zaznamenává sledovanost spousty esport her na různých platformách a nechybí ani Overwatch s největší ligou Overwatch League. Ta meziročně přišla v průměru o dvě třetiny diváků.

Sledovanost Overwatch prudce klesá

Začněme pozitivně. Overwatch League odstartovala první týden se 138 tisíci diváků v jeden moment. Toto slušné číslo bohužel viděli organizátoři ligy naposledy. Maximální počet diváků se totiž od té nepřehoupl ani přes 100 tisíc.

Sledovanost Overwatch prudce klesá

Těžko z toho přitom vinit přechod na online formát. Karanténa totiž přinesla snížený dosah jen v řádu několika málo procent. Samotný první týden byl v porovnání s první sezónou zdrcující. Může za to přechod exkluzivně na YouTube? Těžko říct.

Sledovanost Overwatch prudce klesá

Porovnání prvních týdnů roku 2019 a 2020 není o moc lepší.

Sledovanost Overwatch prudce klesá

V následujícím obrázku můžeme porovnat průměrnou a maximální sledovanost za letošní a minulý rok.

Sledovanost Overwatch prudce klesá

Dodejme jenom, že "peak" v podobě 183 tisíc sledujících se udál při letošním finále. To přitom sledovalo podle informací od Blizzardu rekordní počet diváků. Jenže celkových 1,55 milionů sledujících tvoří z velké části Čína. Pokud 1,39 milionu diváku z této země odečteme, dostaneme přibližně oněch 180 tisíc (berme v potaz nepřesnosti a zaokrouhlování). Server escharts.com obecně nepočítá čínské diváky, jelikož nelze jejich počet přesně určit. Těmto divákům navíc pomáhá množství botů a ve statistikách sledovanosti esportu kvůli tomu nalezneme čísla, jenž vylučují čínské platformy.

Zpátky k tématu. OWL přešla letos na YouTube a pandemie měla také jistě vliv na sledovanost. Jenže například Call of Duty League koronavirus a přechod do online prostředí tolik neublížil. Podobně tak League of Legends. Sledovanost těchto esportů naopak i stoupla. Navíc CoD League rovněž přešlo na Youtube. Porovnávat Overwatch a jiné esport tituly mezi sebou je zbytečné. Hráčské základny i samotný žánr se liší. Podmínky mají ovšem tyto hry víceméně stejné. Overwatch esport letos zažil krušné časy. Snad se to příští rok zlepší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama