Sodapoppin dostal ban na Twitchi, kreslil černý obličej
Zajímavosti Článek Sodapoppin dostal ban na Twitchi, kreslil černý obličej

Sodapoppin dostal ban na Twitchi, kreslil černý obličej

David Jiránek

David Jiránek

15. 4. 2022 09:09

Jedna poznámka při nevinné hře přinesla streamerovi ban.

Reklama

Známý streamer Sodapoppin patří již řadu let k tvářím Twitche. Na kanále má přes 3 miliony followerů a jeho účet se datuje do roku 2011. Ačkoliv jde o veterána této platformy, přesto se nevyhnul přešlapu, který ho stál zablokování účtu.

Ban přišel v reakci na záběry při hraní titulu Are You Smarter Than The Crowd? Jde o zábavnou vědomostní hru. Bohužel tvorba postavy se streamerovi stala osudnou.

Sodapoppin při vytváření make-upu postavy zvolil černou barvu a označení "black face", což představuje formu divadelního make-upu, kterou využívali herci s bílou pletí. V Americe došlo k zpopularizování tohoto postupu v 19. století a přispělo tak k šíření rasových stereotypů. Sodapoppin tuto situaci ještě zhoršil, když na ústa a tváře použil další výrazné barvy evokující, že jde opravdu o make-up.

Záznam kontroverzního momentu.

Sodapoppin dostal ban na Twitchi, kreslil černý obličej

Z vyjádření na Redditu to vypadá, že Sodapoppin původně chtěl postavě dát vzhled brambory. Když se nad hláškou "black face" zamyslel, snažil se vše napravit alespoň rtěnkou zvýrazňující úsměv, což situaci jen zhoršilo. Podle jeho vlastních slov nechtěl vyznít rasisticky. Jak dlouho ban na Twitchi potrvá není známo.


Výraz Blackface označuje formu divadelního či filmového make-upu, kdy si herec namaluje obličej na černo a zvýrazní černošské rysy, používaný byl především v USA. Od třicátých let minulého století se však začal považovat za vyjádření rasismu a předsudků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama