Spekulace: nový Ryzen 9 4950X může ještě více zatopit Intelu
Technologie Článek Spekulace: nový Ryzen 9 4950X může ještě více zatopit Intelu

Spekulace: nový Ryzen 9 4950X může ještě více zatopit Intelu

David Jiránek

David Jiránek

7. 8. 2020 13:59

Ztratí Intel status nejlepších procesorů pro hraní?

Reklama

Souboj mezi Intelem a AMD na poli procesorů nabral za poslední 2 roky vysoké obrátky. Již minulá generace Ryzen procesorů začala konkurovat Intelu v oblasti vícejádrového výkonu. Agresivní cenová politika, vysoký počet jader a celkově srovnatelný výkon s konkurencí. Přesně takové zbraně má AMD v rukávu již nějakou dobu. K dominanci chybí snad jen lepší výkon na jedno výpočetní jádro. Právě zde může příští generace Ryzenů zabodovat.

Aktuálně má Intel navrch hlavně u procesorů určených na hraní. Výkon na jedno jádro představoval vždy silnou stránkou modrého týmu. Hry benefitují právě z této specifikace. AMD mezitím vede v počtu jader, vícejádrovém výkonu i podpoře technologií. Právě nejnovější Ryzeny umožňují například zapojení komponent přes nové PCIe 4.0 rozhraní. AMD rovněž letos boduje mobilními procesory. Výhled do budoucnosti Intelu vypadá bledě i v oblasti, kterou do teď nejvíc ovládal.

Spekulace: nový Ryzen 9 4950X může ještě více zatopit Intelu

Poslední únik informací totiž popisuje specifikace chystaného procesoru Ryzen 9 4950X. Ten by s 16 jádry a podporou hyper threadingu mohl dosáhnout až na 4,8 Ghz při boostu. Základní frekvence nejspíše zůstane na hodnotě 3,5 Ghz. V absolutních číslech to není moc velký skok. Jde o 100 Mhz navíc při boostu oproti dosud prodávanému Ryzenu 9 3950X. Vzhledem k nové architektuře Zen 3 je ovšem reálné, že výkon vzroste více, než se při pohledu na frekvence zdá.

Pokud se uniklé informace ukážou jako pravdivé, může Intel tímto přijít o status nejlepších procesorů pro hraní. Navíc mluvíme o zvýšení taktu u procesoru, který specifikacemi není na hraní ideální. AMD má v portfoliu mnohem lepší procesory pro hráče, které dosahují vyšších frekvencí. V těchto případech tak může posun v jednojádrovém výkonu být ještě znatelnější.

Nové Zen 3 čipy AMD odhalí do konce letošního. Na oficiální informace si ovšem musíme počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama